Rușii atacă dezlănțuit în vecinătatea Harkovului. Comandant: „Totul arde”

Rușii atacă dezlănțuit în vecinătatea Harkovului. Comandant: „Totul arde”

Forțele ucrainene se luptă să rețină un asalt rusesc persistent din mai multe unghiuri vizând localitățile de frontieră din jurul Harkovului, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Dar dintre toate, în special pe una dintre acestea nu-și permit deloc să o piardă, relatează CNN.

Soldați ucraineni pe front FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni pe front FOTO PROFIMEDIA

Este vorba de Lipți, la 30 km nord de Harkov. Situația este însă precară: străzile sunt în flăcări de la bombardamentele ce lovesc necontenit și atacurile la fel de necruțătoare cu drone.

Totuși, soldații Gărzii Naționale 13 din Hartiia trebuie să reziste: miza este uriașă. Obiectivul Rusiei este unul singur: cucerirea orașului Lipți pentru a poziționa artileria în raza de acțiune a Harkovului, la 20 de minute de mers cu mașina.

„Ați văzut cum arde totul. Așa este în fiecare noapte”, spune comandantul Oleksandr.

Oamenii săi au fost printre primii care au întâmpinat noua ofensivă a Rusiei în regiunea Harkov în urmă cu aproape două săptămâni.

„Se poate vedea din echipamentul și tacticile lor. Nu trimit pe oricine în asalturi”, spune el.

Întrebat despre fortificațiile de la graniță, spune : „Aici nu s-a pregătit nimic[...]Toate pozițiile sunt construite de mâinile infanteriei.”

„În urmă cu trei săptămâni, civilii duceau o viață liniștită aici. Reconstruiau, totul era în regulă. Or acum majoritatea caselor sunt distruse”, spune el în timp ce explozii zguduie cerul nopții.

CNN a urmărit vreme de câteva zile cum unitățile ucrainene și-au păstrat pozițiile cu multă trudă, folosind uneori artilerie învechită și puțină muniție împotriva unei forțe rusă mult mai bine echipată, capabilă să le zădărnicească cele mai elementare manevre cu un număr uriaș de drone.

Mai aproape de granița cu Rusia, Brigada 92 de asalt arată un tun de artilerie rusesc, capturat în primele zile ale războiului, din care se trag acum obuze de mortier franceze.

O altă unitate este silită să folosească un tun de artilerie fabricat în anii 1940, ruginit pe alocuri, ceea ce limitează frecvența cu care poate trage. Artun, comandantul lor, folosește obuze poloneze mai noi, dar acum trage doar 10 focuri pe zi, de la 100 în toamnă.

Dronele sunt „o mare problemă”, spune Artun. „Am schije în mine ca amintire”, adaugă el, referindu-se la rămășițele unei drone rusești Lancet pe care chirurgii nu le-au putut îndepărta. „Dar există anumite acțiuni care te pot salva de drone”, spune el despre un scaner de frecvențe de 30 de dolari ce tocmai bipăie.

Cei care luptă aici sunt infanteriști răniți, care stau mai departe de front. Unii sunt mai în vârstă, în timp alții sunt în prima lor zi.

După retragerea fulgerătoare a rușilor la sfârșitul anului 2022, Harkovul a crezut că amenințarea din partea vecinului său a trecut, deși Rusia a continuat să bombardeze.

Vovceansk este aproape eliberat și urmează așezarea Lipți, unde trupele sunt la periferie, spunea acum o săptămână Vitali Gancev, un oficial rus instalat în Ucraina, spunând că „aviația și artileria lucrează constant”.

Armata ucraineană declara că apărarea sa a forțat trupele rusești să reducă ritmul ofensivei din nordul regiunii Harkov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron