APCE a concluzionat, pe baza dovezilor furnizate de autorităţile ucrainene şi olandeze, că „cel mai convingător scenariu” este acela că MH17 ar fi fost doborât deasupra Ucrainei în 2014 de o rachetă rusă Buk furnizată militanţilor controlaţi de Rusia.
APCE a subliniat că a fost şocată de dezinformarea difuzată de autorităţile ruse cu privire la doborârea zborului Malaysia Airlines, care a provocat „durere şi suferinţă” rudelor şi prietenilor victimelor.
„În loc să furnizeze informaţii fiabile organelor de investigaţie competente, autorităţile ruse răspândesc dezinformări, inclusiv versiuni contradictorii consistente ale evenimentelor, menite să creeze confuzie. După cum au arătat informaţiile open source publicate în numeroase rapoarte, autorităţile ruse au mers chiar atât de departe încât să trimită, imagini satelitare şi alte date pentru a ascunde adevărul ", - se spune în mesaj.
În special, versiunile ruseşti, conform cărora un avion de vânătoare ucrainean Su-25 sau MiG-29 a doborât zborul MH17, sau că de vină ar fi racheta ucraineană Buk trasă din teritoriul controlat de Kiev, au fost „complet infirmate”.
APCE a cerut Rusiei să îşi ceară scuze în mod oficial rudelor victimelor MH17 pentru durerea şi suferinţa cauzate de dezinformarea anterioară.
Adunarea a cerut, de asemenea, Curţii Europene a Drepturilor Omului să ia în considerare acordarea de prioritate solicitărilor rudelor apropiate ale victimelor accidentului „având în vedere suferinţa lor severă şi prelungită”.
Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 deasupra regiunii Doneţk ocupate de ruşi. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise. Majoritatea morţilor (196 de persoane) sunt cetăţeni ai Ţărilor de Jos.
Pe 24 mai 2018, o echipă internaţională de investigaţie a furnizat dovezi suplimentare cu privire la rolul cheie al Rusiei în prăbuşirea zborului MH17. Grupul a concluzionat că sistemul de rachete antiaeriene Buk, cu care avionul fusese doborât, aparţinea brigăzii 53 de rachete antiaeriene a Forţelor Armate Ruse staţionată la Kursk.
Pe 19 iunie 2019, echipa comună de anchetă a declarat că primii patru suspecţi în tragedia zborului MH17 au fost teroristul rus Igor Girkin (Strelkov), care în vara anului 2014 era aşa-numitul „ministru al apărării Republicii Populare Doneţk (RPD)”, generalul rus Serghei Dubinsky (indicativ de apel „Lumbru”), Oleg Pulatov poreclit „Gyurza”), care a fost şeful diviziei a 2-a a GRU „RPD” în 2014, şi Leonid Kharchenko (poreclit „Mole”), care a fost liderul militanţilor „batalionului de recunoaştere”.
Procesul a patru inculpaţi din dosarul MH17 este în desfăşurare la Tribunalul de la Haga din 9 martie 2020 . Personal, niciunul dintre ei nu participă la şedinţele de judecată.