Rusia va ieși din război cu o putere militară „zdruncinată”, potrivit unui oficial de la Pentagon

Rusia va ieși din război cu o putere militară „zdruncinată”, potrivit unui oficial de la Pentagon

La finalul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, puterea militară a Rusiei va fi considerabil afectată, în condițiile în care nu a reușit până acum să-și îndeplinească obiectivele pe care și le-a propus, a apreciat un oficial înalt al Pentagonului.

Rusia ar fi pierdut jumătate din arsenalul său de tancuri FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia ar fi pierdut jumătate din arsenalul său de tancuri FOTO SHUTTERSTOCK

Previziunile erau pesimiste pentru Ucraina la începutul invaziei, dar, după un an de lupte, este clar că Rusia a pierdut războiul, a apreciat subsecretarul pentru apărare Colin Kahl, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.

„Deși nu știu cum se va încheia războiul, cred că avem deja o concluzie certă, și anume că Rusia a pierdut. Au plănuit să preia controlul asupra întregii țări - acest lucru nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla. Au vrut să dezbine NATO - or, NATO este mai puternică.

Au vrut ca Rusia să iasă din acest război ca o mare putere într-o lume multipolară - vor ieși din acest conflict o putere militară zdruncinată", a subliniat el.

Kohl a făcut referire la strategia SUA privind ajutorul militar furnizat Ucrainei: SUA au dat dovadă de flexibilitate în această privință pe parcursul războiului, asistența de securitate fiind oferită de Washington în funcție de dinamicile de pe câmpul de luptă.

În primele săptămâni ale războiului, SUA au oferit rachete anti-tanc Javelin și drone. Odată ce campania militară a Rusiei s-a mutat în estul Ucrainei, în Donbass, SUA au început să ofere arme cu rază lungă de acțiune - de pildă, sistemul de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

În ultimele luni, asistența SUA s-a concentrat pe sisteme avansate de apărare aeriană precum NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems). Mai recent, în contextul în care forțele ucrainene încearcă să recâștige avânt pentru o nouă contraofensivă, împreună cu partenerii săi, SUA s-au angajat să trimită tancuri.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ne gândim la ce are nevoie Ucraina pe termen mediu pentru a ne asigura că poate apăra orice teritoriu pe care îl recuperează și pentru a-i descuraja pe ruși să o ia de la capăt atunci când și dacă va exista o încetare a luptelor sau un acord de pace - sau chiar dacă nu va exista”, a spus el.

În noiembrie 2022, Kahl nota că armata rusă a pierdut probabil jumătate din principalele sale tancuri de luptă pe câmpul de luptă din Ucraina, apreciind la acea vreme că Rusia „va ieși din acest război mai slăbita decât a intrat”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”