Rusia umblă la „cutia cu maimuțe”? Ce arme noi ar fi trimis pe frontul din Ucraina

Rusia umblă la „cutia cu maimuțe”? Ce arme noi ar fi trimis pe frontul din Ucraina

Întotdeauna, conflictele militare oferă părților, între altele, posibilitatea de a-și testa în luptă armamente noi, folosite pentru prima dată sau care, chiar dacă au existat în dotarea trupelor, nu au mai fost întrebuințate în condiții reale.

Astfel, nici conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face excepție. Militarii ruși introduc progresiv în luptă o serie de arme, care sunt verificate în timpul operației militare speciale.

De exemplu, unitățile din cadrul Trupelor cu Destinație Specială (Spetsnaz) au utilizat pentru prima dată în lupte reale pușca de tip SVLK-14S Sumrak, considerată cea mai lungă pușcă din lume. Se știe că lunetiștii ruși operează cu arme de acest tip în zonele Harkov și Kiev.

Potrivit agenției de presă Tass, noua pușcă a fost folosită rar în Ucraina, deoarece terenul nu este întotdeauna potrivit pentru astfel de arme. Militarii ruși consideră că între atuurile principale ale puștii Sumrak se află cartușele puternice, de calibru mare, și precizia ridicată pe distanțe lungi. Aceste avantaje fac pușca extrem de interesantă pentru utilizare de către forțele speciale și unitățile de cercetare.

SVLK-14S a fost dezvoltată începând din anul 2012

Între dezavantaje se află faptul că pușca este destul de grea (9,7 kilograme), iar cartușele folosite (408 Cheytac 10,36 x 77 milimetri) sunt foarte scumpe și greu de procurat.

Pușca cu lunetă de calibru mare SVLK-14S a fost dezvoltată începând din anul 2012 de specialiștii companiei private Lobaev Arms. Aceasta și-a câștigat rapid notorietatea de pușcă pentru lunetiști cu cea mai lungă rază de acțiune din lume. În anul 2017, o armă de acest tip a lovit o țintă aflată la o distanță de 4.210 metri.

De asemenea, unitățile armatei ruse care participă la operația militară specială din Ucraina au început să folosească și drone kamikaze modernizate de tip Lancet. Focosul acestora are o putere crescută față de versiunea de bază a dronei, ceea ce permite provocarea de daune sporite adversarului.

Rușii se laudă că folosesc în Ucraine și noile drone Lancet

Potrivit RIA Novosti, noile drone Lancet pot rămâne în aer până la o oră, iar greutatea focosului acestora este de cinci kilograme, fapt ce face posibilă lovirea vehiculelor blindate și a personalului unităților adverse.

Faptul că Rusia a creat o versiune modernizată a dronei kamikaze Lancet a fost anunțat în luna februarie a acestui an, chiar înainte de începerea operației militare speciale din Ucraina.

În versiunea de bază, drona Lancet-3 avea o greutate la decolare de 12 kilograme și o masă a focosului de trei kilograme. Aceasta se putea deplasa cu o viteză cuprinsă între 80 și 110 kilometri pe oră și avea posibilitatea să lovească ținte până la o distanță de 40 de kilometri de la operator.

SURSA: defenseromania.ro



populare
astăzi

1 VIDEO Cine-o fi „năpârca cu ochelari care dă târcoale”, Ponta?

2 Oamenii lui Elon Musk au preluat controlul agenţiei de resurse umane a guvernului SUA!

3 Detalii neștiute despre viața fostului preşedinte al Germaniei, Horst Köhler: „Mama lui s-a născut la Brașov, iar mămăligă era mâncarea preferată din …

4 Cristian Gațu plătește scump faptul că și-a înșelat soția cu menajera. Unde locuiește, după ce a vândut vila din Corbeanca

5 Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”