Rusia trimite pe câmpul de luptă din Ucraina batalioane formate din prizonieri de război ucraineni

Rusia trimite pe câmpul de luptă din Ucraina batalioane formate din prizonieri de război ucraineni

Rusia trimite pe câmpul de luptă așa-numite „batalioane de voluntari” formate din prizonieri de război ucraineni, relatează Kyiv Independent.

Soldați ruși pe frontul din Ucraina oct 2023 FOTO Profimedia (3) jpg

Batalionul „Bogdan Hmelnițki”, format din prizonieri de război ucraineni, s-a alăturat unei unități militare rusești și va fi desfășurat pe frontul ucrainean după ce va depune jurământul, a anunțat la 27 octombrie agenția rusă de presă RIA Novosti.

Acest batalion a fost creat în februarie în partea ocupată de Rusia a regiunii Donețk, a declarat pentru RIA Novosti presupusul comandant al formațiunii, Andrii Tișcenko, adăugând că au fost „recrutați” în jur de 70 de prizonieri de război ucraineni la acea vreme.

RIA Novosti caracterizează batalionul drept „voluntar”, susținând că membrii săi s-au alăturat formațiunii „în mod voluntar, după ce au acceptat cetățenia rusă”.

Se crede că Rusia a recrutat zeci de mii de cetățeni ucraineni din teritoriile pe care le ocupă în Ucraina pentru a lupta împotriva propriei țări, de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022.

Se presupune că mulți dintre ei au fost de atunci uciși în acțiune, deoarece Moscova ar fi folosit acest tip de recruți drept carne de tun in scopul de a expune pozițiile artileriei ucrainene și a oferi acoperire unităților recrutate în interiorul Rusiei.

Constrângerea prizonierilor de război să intre în luptă ar încălca Convenția de la Geneva privind prizonierii de război, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi în niciun moment trimis sau deținut în zone în care poate fi expus la focul din zona de luptă”.

Recrutați forțați de Rusia, au devenit prizonieri de război în propria țară

Kyiv Independent a obținut mărturii de la ucraineni recrutați forțat în teritorii ocupate, care, după ce au ajuns pe câmpul de luptă, au devenit prizonieri de război în Ucraina.

Când Evghen Kalașnikov a găsit o portiță de a se preda trupelor ucrainene în aprilie, a profitat, potrivit mărturiei sale.

A părăsit o tranșee rusească și a mers, fluturând un tricou alb, până când a ajuns la o poziție ucraineană, a povestit el la o conferință de presă care a avut loc la Kiev în august.

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) l-a înrolat în armata rusă pe Evghen Kalașnikov, un student ucrainean, pentru că a publicat fotografii cu un pod folosit pentru logistica militară rusă în orașul său natal Novoazovsk, regiunea Donețk, oraș aflat sub controlul Moscovei din 2014.

Odată trimis pe front, în decembrie 2022, Kalașnikov a contactat linia telefonică „Vreau să trăiesc", înființată de guvernul ucrainean pentru a permite trupelor rusești și ucrainene recrutate forțat să se predea. Nereușind să ia legătura cu cineva, s-a gândit la un alt plan de evadare.

„Nu am plănuit niciodată să lupt împotriva Ucrainei. Este țara mea. Când am ajuns în situația asta, aveam deja un plan să mă predau și dovezi ale nevinovăției mele", a declarat Kalașnikov pentru Kyiv Independent în timpul conferinței de presă menționate.

În urma unei anchete, Kalașnikov susține acum că un tribunal ucrainean a renunțat la toate acuzațiile împotriva sa. Aflat încă într-un centru de detenție pentru prizonieri de război din vestul Ucrainei, nu se știe însă când va fi eliberat.

La fel ca toți prizonierii de război ruși, ucrainenii din rândurile armatei regulate rusești au opțiunea de face parte a unui schimb cu Rusia sau de a rămâne în Ucraina pentru a-și continua executarea pedepsei, dacă sunt condamnați, a declarat Petro Iațenko, purtătorul de cuvânt al agenției ucrainene pentru tratamentul prizonierilor de război, la centrul de detenție, pentru Kyiv Independent.

„Eu rămân în Ucraina. Pentru ei, sunt deja un trădător. Voi muri acolo, știu asta foarte bine. I-am contactat deja. Am fost urmărit penal acolo. Aici pot să spun liniștit ce am de spus”, a declarat Kalașnikov.

Povestea lui Evghen Kalașnikov

Într-o înregistrare video publicată pe un canal pro-rus de Telegram în decembrie anul trecut, un bărbat cu părul lung și barbă vorbește în fața camerei și citește un text pregătit dinainte.

În videoclip, bărbatul care se identifică drept Evhen Kalașnikov mărturisește că „a ridiculizat Rusia după ce a fost expus la propaganda ucraineană”,

„Pentru a-mi ispăși vina, mă înrolez voluntar în armata rusă". Clipul video este însoțit de o fotografie a lui Kalașnikov, doar că de data asta apare cu o tunsoare militărească și în uniforma armatei ruse.

Când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Kalașnikov a deschis un canal de Telegram antirusesc intitulat „Funeraliile viitorului nostru”, informându-și abonații cu privire la războiul Rusiei din interiorul orașelor ocupate Novoazovsk și Donețk, unde studia.

Rusia folosește Novoazovsk ca un centru logistic pentru a livra echipamente și trupe pe axele sudice. Micul oraș se află pe autostrada care leagă Rusia de sudul Ucrainei, trecând prin orașe cheie ocupate, precum Mariupol, Berdiansk, Melitopol și Henicesk.

În momentul în care și-a creat canalul Telegram, la aproximativ 35 de kilometri vest de Novoazovsk, forțele rusești nivelau Mariupol. Tatăl lui Kalașnikov a fost dat dispărut, iar bunica sa a fost ucisă în timpul asediului orașului.

Kalașnikov spune că videoclipurile sale cu echipamente militare rusești care sunt transportate în Novoazovsk ocupat au fost motivul pentru care Rusia l-a trimis pe front.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…