„Rusia trebuie să simtă că va pierde”

„Rusia trebuie să simtă că va pierde”

După mai bine de doi ani și jumătate de la începutul invaziei comandate de Vladimir Putin, în timp ce forțele ruse continuau să avanseze rapid în est și să lanseze neîncetat atacuri cu rachete în Ucraina, Kievul părea să se confrunte cu o alegere dificilă: să facă concesii teritoriale pentru o pace nedreaptă sau să se pregătească pentru un război prelungit, sacrificând mai multe vieți fără nicio garanție de succes, scrie Kyiv Independent .

Apoi, președintele Volodimir Zelenski a făcut un anunț neașteptat – are un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei cu o victorie a Ucrainei.

Așa-numitul „plan de victorie” a fost conceput pentru a consolida viitoarea poziție de negociere a Ucrainei și pentru a împinge Rusia să încheie o pace dreaptă.

Zelenski: Planul este gata

Zelenski a declarat miercuri că „planul său pentru victorie” a fost finalizat după numeroase consultări, potrivit Reuters.

El s-a angajat luna trecută să își prezinte planul președintelui american Joe Biden, probabil săptămâna viitoare, când acesta va participa la sesiunile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU la New York.

Deși a vorbit des despre pregătirea planului, Zelenski a dat puține indicii cu privire la conținutul acestuia, spunând doar că urmărește să creeze condiții acceptabile pentru Ucraina.

„Astăzi, se poate spune că planul nostru de victorie este pe deplin pregătit. Toate punctele, doate chestiunile cheie și detaliile necesare au fost definite. Cel mai important lucru este voința de a-l pune în aplicare”, a declarat Zelenski.

Potrivit președintelui ucrainean, nu există nicio alternativă la pace, „nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care ar amâna pur și simplu agresiunea rusă la o altă etapă”.

„Rusia trebuie să simtă că va pierde”

Kievul ține la secret detaliile planului, dar este de presupus că planul abordează strategii militare, politice, diplomatice și economice.

O sursă apropiată lui Zelenski a declarat pentru Kyiv Independent că „planul de victorie” vizează „crearea unor astfel de condiții și a unei astfel de atmosfere încât Rusia să nu mai poată ignora formula de pace și summitul de pace.”

„Problema este că, pentru a ajunge în acel punct în care să avem orice fel de negocieri de pace, Rusia trebuie să simtă că va pierde, iar noi nu am ajuns încă acolo”, a declarat pentru Kyiv Independent Jimmy Panetta, un democrat din cadrul Comisiei pentru servicii armate din Congresul SUA.

„Sper că o parte a acestui plan de victorie este modul în care putem modela condițiile de pe câmpul de luptă pentru a ajunge în acel punct”, a declarat Panetta, care s-a întâlnit cu Zelenski și cu alți oficiali ucraineni la Kiev la sfârșitul săptămânii trecute.

Ce se știe de „Planul pentru victorie”

În câteva declarații pe care le-a făcut despre „planul pentru victorie”, Zelenski a menționat că acesta constă în patru puncte principale, cu un al cincilea punct suplimentar care urmează să fie pus în aplicare după încheierea ostilităților. Planul se concentrează pe consolidarea apărării Ucrainei și pe crearea condițiilor pentru încheierea războiului.

Zelenski a declarat pentru CNN că planul acoperă aspecte precum securitatea, poziția geopolitică a Ucrainei, ajutorul „foarte puternic” pentru apărare și asistența economică.

Într-un discurs din 16 septembrie, el a spus că au fost desemnați responsabili pentru fiecare domeniu, subliniind că „nimic nu este imposibil” în plan.

Deși Kievul nu dă detalii despre detaliile planului, oficialii ucraineni au dezmințit materialele mass-media conform cărora acesta include o încetare parțială a focului.

Danylo Lubkivskyi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, a sugerat că planul de victorie ar include probabil intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asigurarea unui cer sigur deasupra Ucrainei, precum și perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO și garanțiile internaționale de securitate

„Aceste elemente trebuie să fie abordate în mod clar”, a declarat Lubkivskyi pentru Kyiv Independent.

Unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie este probabil aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, o capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban