Rusia transferă rachetele care apără Sankt Petersburg pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei: imagini din satelit
Sankt Petersburg este unul dintre cele mai importante locuri pentru apărarea aeriană a Rusiei. Cu toate acestea, imaginile din satelit arată că armata rusă transferă un număr mare de sisteme de apărare aeriană și rachete în Ucraina din această regiune.
Imagine de arhivă cu rachete antiaeriene rusești FOTO EPA-EFE
Potrivit agenției de știri finlandeze Yle, imaginile arată că lansatoarele și rachetele au dispărut de la baza de la Zelenogorsk din istmul Karelian în timpul verii.
Yle notează că Sankt Petersburg este al doilea oraș ca importanță din Rusia și este de obicei înconjurat de 14 baze de apărare aeriană. Acum, mai multe dintre aceste baze sunt complet goale.
„Judecând după imagini, patru baze de apărare aeriană erau complet lipsite de echipament”, a declarat pentru publicație expertul militar și maiorul în retragere Marko Eklund, care monitorizează armata rusă de mai bine de 20 de ani. El a analizat fotografiile realizate de satelit la cererea jurnaliștilor Yle.
Potrivit lui Eklund, este puțin probabil ca devastarea bazelor să slăbească semnificativ apărarea Sankt Petersburgului. Pentru că echipamentul care a fost transferat în Ucraina era vechi. Deci Rusia nu are nevoie de el pentru a proteja orașul. Cu toate acestea, trupele ruse folosesc din ce în ce mai mult echipamente și rachete învechite în războiul împotriva Ucrainei. Pentru că armele moderne de înaltă precizie sunt deja insuficiente.
Yle notează că imaginile din satelit au fost realizate de companii private în numele publicației. Cele mai recente dintre ele au fost luate în august și septembrie. Cele mai evidente modificări ale acestora sunt vizibile în zona de sud-vest de Sankt Petersburg. Două baterii antiaeriene au dispărut de acolo. Toate lansatoarele au fost demontate de pe platformele din apropierea satului Kerstovo. O altă baterie se află la jumătate de kilometru spre nord-est. Armata rusă a luat și toate lansatoarele de aici. În ambele locuri au rămas doar radare.
Yle mai scrie că 25 de containere cu rachete, care ar putea conține câte 100 de rachete fiecare, au dispărut din regiune. Eklund a spus ziarului că aceste containere cu rachete au fost încărcate pe platformele de transport lângă Lacul Lagoda în luna mai.
Publicația notează că la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a folosit rachete și arme depozitate în regiunile cele mai apropiate de granița cu Ucraina. Aceste regiuni au fost, de asemenea, considerate că nu sunt la fel de importante pentru apărare ca Sankt Petersburg. Publicația finlandeză admite că, din moment ce vechile sisteme S-300 au fost dezafectate, este foarte posibil ca Rusia să fi decis să le folosească „la maximum” în războiul împotriva Ucrainei. Direcția Principală de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat anterior că Moscova ar avea suficiente astfel de rachete în ritmul actual de utilizare pentru încă trei ani .
„Aceste rachete vechi sunt folosite împotriva țintelor terestre, astfel încât să provoace cât mai multe daune civililor”, a spus maiorul Eklund.
Rachetele antiaeriene nu sunt concepute pentru a distruge ținte terestre, dar pot fi folosite în continuare pentru a face acest lucru. Ogivele lor sunt destul de mici. Pentru că este nevoie de o mică explozie pentru a distruge ținte aeriene. Cu toate acestea, Rusia folosește din ce în ce mai mult rachete de apărare aeriană, deoarece rămâne fără rachete balistice convenționale .
Sancțiunile împiedică deja Rusia să producă arme
Sancțiunile occidentale încep să împiedice capacitatea Rusiei de a produce arme moderne pentru războiul din Ucraina, a declarat principalul consilier militar al NATO pentru Reuters , adăugând că industria rusă ar putea încă produce „multe muniții”.
SUA, UE și alte țări au anunțat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale din 24 februarie a Ucrainei, care includeau interzicerea vânzării de tehnologie avansată.
„Sunt din ce în ce mai împiedicați de sancțiuni, deoarece unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de arme ar trebui să provină din industria occidentală”, a declarat Rob Bauer, amiral olandez și președinte al comitetului militar al NATO, într-un interviu.
Primele semne serioase ale penuriei au devenit vizibile în capacitatea Federației Ruse de a produce rachete de croazieră și arme mai avansate.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus anterior că pierderea tehnologiei din cauza sancțiunilor UE a afectat grav capacitatea Moscovei de a sprijini producția de arme.
Potrivit lui Bauer, aproximativ 85% dintre trupele ruse luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-și spori prezența militară, deoarece nu poate declara mobilizare generală fără să declare război. În plus, nivelul de pregătire al militarilor implicați nu este foarte ridicat.
Potrivit Bloomberg, sectorul financiar al Rusiei a suferit pierderi directe de sute de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi în urma deciziei lui Vladimir Putin de a lansa un război la scară largă împotriva Ucrainei.
Armata lui Putin acționează fără sens
Trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.
Soldații ruși își continuă atacul asupra orașului Bakhmut și în diverse sate din apropierea orașului Donețk, zone care nu au importanță din punct de vedere tactic.
Think tank-ul american susține că Rusia, care deja are resurse limitate, depune eforturi în aceste zone și nu încearcă să își consolideze liniile defensive vulnerabile desfășurate de-a lungul râului Oskil, în estul regiunii Harkov, unde armata ucraineană își continuă contraatacul.
Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.
Rusia este foarte vulnerabilă în nord-estul Ucrainei pentru că nu este în stare să trimită întăriri pentru a contracara ofensiva lansată de soldații ucraineni.
ISW crede că Vladimir Putin a decis să nu mai apere această zonă, chiar dacă liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că scopul ”operațiunii militare speciale” este eliberarea Donbasului.
Din punct de vedere strategic, zonele din sudul Ucrainei, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojie, sunt mai importante atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, în timp ce zonele din nord-estul țării invadate sunt mai puțin importante.
Cu toate acestea, deciziile luate de comandații ruși de a continua ofensiva în Bakhmut și Donețk, în ciuda faptului că resursele invadatorilor sunt limitate, în detrimentul apărării împotriva contraofensivei ucrainene, pot fi puse la îndoială.
Trupele ucrainene își continua contraofensiva din Harkov și își extind pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski, operațiune ce le poate permite să atace militarii ruși din jurul Limanului, unde Moscova nu pare să redirecționeze trupe.
Sursa: adevarul.ro