Rusia, tot mai aproape de primul default major al datoriei din peste un secol după ce nu a plătit o dobândă de 1,9 milioane de dolari

Rusia, tot mai aproape de primul default major al datoriei din peste un secol după ce nu a plătit o dobândă de 1,9 milioane de dolari

Comitetul de determinare a instrumentelor derivate de credit din EMEA (CDDC) a declarat pe site-ul său că comitetul a votat ”da” la o întrebare pentru a determina dacă a avut loc ”un eveniment de neplată a creditului” în ceea ce priveşte Rusia.

Emisiunea internaţională de obligaţiuni din 2022 a Rusiei a ajuns la scadenţă pe 4 aprilie, iar plata principalului şi a dobânzii datorate la scadenţă nu s-a făcut până pe 2 mai.

Deţinătorii străini ai acelor obligaţiuni suverane ruseşti au solicitat o decizie dacă dobânda de 1,9 milioane de dolari acumulată în acea perioadă, care nu a fost inclusă în plată, a constituit ”un eveniment de credit” care le-ar putea permite să încaseze o plată pentru asigurarea de neplată, cunoscută sub numele de swap-uri de credit implicite.

Comisia a spus că va continua să discute această problemă luni, 6 iunie.

O neîndeplinire de obligaţie a Rusiei la alte datorii pare inevitabilă, potrivit unor investitori, după ce Trezoreria SUA a decis la sfârşitul lunii mai să nu prelungească o licenţă care le-a permis creditorilor să primească plăţi din partea Rusiei, în ciuda sancţiunilor financiare.

Rusia are în circulaţie obligaţiuni internaţionale de aproximativ 40 de miliarde de dolari şi plăţi scadente până la sfârşitul anului de puţin sub 2 miliarde de dolari.

Sancţiunile majore impuse de ţările occidentale şi aliaţii acestora asupra Rusiei, în urma invadării Ucrainei din 24 februarie, precum şi contramăsurile din partea Moscovei, aproape au exclus ţara din sistemul financiar global.

Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a declarat pe 18 mai că Moscova îşi va achita în ruble obligaţiile de datorie externă, dacă Statele Unite vor bloca alte opţiuni, şi nu se va declara în stare de nerambursare deoarece are mijloacele de a plăti.

Cu toate acestea, nu toate obligaţiunile permit plata în ruble.

Ţara a spus că ar putea extinde o schemă utilizată pentru plata gazelor sale şi pentru deţinătorii de obligaţiuni suverane, permiţând investitorilor în euroobligaţiuni să deschidă conturi ruseşti în valută şi ruble.

Banii ar urma să fie canalizaţi prin Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD) al Rusiei, care nu este supus sancţiunilor occidentale.

Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia avea rezerve disponibile de aur şi valută de aproape 650 de miliarde de dolari, faţă de datoria externă de 40 de miliarde de dolari. De asemenea, Rusia obţine venituri de miliarde de dolari pe săptămână vânzând petrol şi gaze.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”