Rusia testează vehicule robotizate echipate cu arme antitanc VIDEO
Rusia testează vehicule pe șenile autonome înarmate cu rachete antitanc în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Newsweek.
Vehiculele robotizate Marker au fost deja trimise în Ucraina FOTO Ministerul rus al Apărării
Vineri, fostul șef al agenției spațiale ruse, Dmitri Rogozin, a postat pe Telegram imagini cu vehiculul robotizat Marker în timpul unor teste cu rachete antitanc Kornet.
În ianuarie, Rogozin, care în prezent este șeful grupului militar „Lupii Țarului”, susținea că platforma Marker urmează să fie supusă unui „botez al focului” în regiunea Donbas.
„De îndată ce încep livrările de tancuri Abrams și Leopard către trupele ucrainene, Marker va primi echipamentul electronic corespunzător și va putea detecta și lovi automat tancurile americane și germane”, declara la acea vreme Rogozin pentru RIA Novosti. Moscova a susținut anterior că rachetele antitanc Kornet sunt capabile să doboare tancurile de luptă Leopard 2 de fabricație germană.
Dar este puțin probabil ca testele date publicității vineri de Rogozin să mimeze mediile de luptă cu care robotul de luptă Marker s-ar putea confrunta în Ucraina, a apreciat Samuel Bendett, expert în tehnologie militară la Center for Naval Analyses
„Testele se desfășoară pe câmp deschis”, fără moloz, șanțuri sau clădiri, a scris el pe Twitter. Deși câmpul de luptă din Ucraina are și un astfel de teren, "probabilitatea este ca într-o luptă reală Marker să aibă de traversat un mediu mai complicat”, a adăugat el.
Totodată, testele sunt efectuate în timp ce vehicul este staționar, a precizat Bendett.
Vineri, agențiile de presă rusești oficiale au relatat că robotul de luptă Marker va intra în „producția de serie„ pentru a fi trimis în Ucraina. Echipat cu sistemul de rachete antitanc Kornet , vehiculul autonom va fi „lansat rapid” pentru a fi folosit de forțele rusești în război, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti.
Pe 2 februarie, Rogozin anunța că patru roboți de luptă Marker au ajuns în Ucraina „conform programului".
Scopul robotului cu Inteligență Artificială este de a înlocui un soldat în misiuni periculoase și de a eficientiza operațiunile militare, a explicat anterior pentru Newsweek Samuel Bendett, expert militar la Center for Naval Analyses.
"Ideea de a construi astfel de sisteme este de a le face dispensabile", a adăugat el.
„Una dintre problemele interesante legate de dezvoltarea de la zero a vehiculelor precum Marker, spre deosebire de adaptarea sistemelor deja existente, este că unitatea e un sistem relativ mic și fragil – nu este foarte bine protejat", a argumentat Bendett.
Sursa: adevarul.ro