„Patru lansatoare şi un vehicul de reîncărcare pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) fabricate în SUA au fost distruse”, a precizat aceasta într-un briefing de presă, relatează publicaţia Reuters , care a menţionat că informaţiile nu pot fi verificate.
Kievul a văzut sosirea celor opt HIMARS în Ucraina ca pe o posibilă schimbare de joc pentru cursul războiului deoarece armele avansate sunt mai precise şi oferă o rază de acţiune mai mare decât alte sisteme de artilerie. Astfel, Kievul ar putea lovi ţinte ruseşti şi depozite de armament mai în spatele liniilor de front, potrivit Mediafax.
Moscova a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul prin furnizarea de mai multe arme Kievului. De asemenea, Kremlinul a declarat că furnizarea de arme cu rază de acţiune mai lungă justifică încercările Rusiei de a exercita controlul asupra unei porţiuni de teritoriu ucrainean din sudul ţării, dincolo de regiunea estică Donbas, pentru propria protecţie.
Ministerul rus al Apărării a declarat, în data de 6 iulie, la doar câteva zile după ce primele HIMARS au ajuns în Ucraina, că a distrus două dintre ele. Pentru a demonstra cele spuse, Rusia a publicat o înregistrare video a presupusei lovituri.
Cu toate acestea, Ucraina a respins aceste afirmaţii şi a declarat că a folosit armele furnizate de SUA pentru a aplica „lovituri devastatoare” forţelor ruseşti.
Săptămâna aceasta, Kievul a folosit HIMARS pentru a lovi un pod crucial peste râul Dnipro în părţile controlate de Rusia din sudul regiunii Herson, făcând găuri uriaşe în asfalt şi determinând oficialii locali instalaţi de ruşi să avertizeze că acesta ar putea fi distrus complet dacă atacurile continuă.