Rusia şi Uzbekistan propun dezmembrarea Afganistanului: Trebuie create state-tampon împotriva teroriştilor
Potrivit unei analize realizate de portalul Eurasia.net, intenţiile membrelor Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, organismul regional din domeniul securităţii prezidat de China, au fost făcute publice după reuniunea din această săptămână, desfăşurată la Khujand, Tadjikistan. Din cadrul organizaţiei fac parte şi fostele state ex-sovietice din Asia Centrală, precum Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Mesajul transmis de statele din OCS a fost importanţa organizaţiei în menţinerea securităţii în regiune, după mult-aşteptata retragere a forţelor aliate din Afganistan, după 13 ani de la declanşarea războiului.
„Nu împărtăşim optimismul Vestului în legătură cu şansele unei stabilizări a situaţiei din Afganistan, luând în considerare intensificarea activităţii teroriste a grupurilor fundamentalist-islamice“, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
„OCS se tranformă într-una din cele mai importante structuri de securitate, nu numai în Asia Centrală, dar şi în Est“, a adăugat oficialul de la Kremlin.
Miniştrii de Apărare ai statelor OCS au discutat detaliile exerciţiilor militare comune din cadrul Misiunii Păcii, pe care le desfăşoară anual, iar în acest an vor avea loc în provincial Mongolia Interioară, din China, în luna august.
Analiştii internaţionali privesc cu mare interes vestea că statele OCS iau în considerare stabilirea unor mini state-tampon în nordul Afganistanului după retragerea aliaţilor, preconizată pentru finalul anului curent. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaya Gazeta, OCS are ca scop combaterea instabilităţii regionale, iar planul este similar cu „mini-guvernele înfiinţate în Afganistan în anii 90“.
Presa uzbecă a relatat de asemenea posibilitatea implementării unei astfel de măsuri în nordul Afganistanului.
„În primul rând, asemeni structurilor cu un grad înalt de autoritate în politica internaţională, OCS ar putea stabili un dialog cu NATO şi SUA în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor în cazul problematicului Afganistan. Acest dialog poate să includă şi discuţii privind crearea unor zone tampon în nordul Afganistanului, folosind expertiza statelor membre în Organizaţia de Cooperare de la Shanghai“, sugerează analistul Oleg Stolpovski, într-un material publicat în presa uzbecă, apropiată guvernului. Conform autorului, o asemenea iniţiativă trebuie privită cu deschidere, întrucât ar putea conduce la o rezolvare a conflictului din Afganistan, ţară devastată de luptele neîncetate dintre puterea de la Kabul şi talibanii afiliaţi structurilor teroriste internaţionale.
Analistul uzbec pledează pentru o relansare a organizaţiei politico-militare CSTO din regiune, pe care Uzbekistanul o abandonase în urmă cu doi ani, în contextul unei încercări de a reduce influenţa rusească asupra ţării.
„Capacităţile CSTO ar putea fi folosite pentru a combate traficul de narcotice din nordul Afganistanului, care este în creştere, precum şi pentru a împiedica răspândirea terorismului şi a infracţiunilor transfrontaliere. Controalele de frontieră ale statelor din Asia Centrală trebuie întărite, iar statele vecine trebuie să coopereze în cadrul acestei organizaţii pentru a asigura securitatea graniţelor cele mai expuse la pericolul afgan, în special Tadjikistanul“, consideră Stolpovski.
Nezavisimaya Gazeta menţionează că la începutul anului Abdul Rashid Dostum, liderul etnicilor uzbeci din Afganistan, a efectuat o vizită în Kazahstan şi Uzbekistan, pentru a purta discuţii despre realizarea acestor regiuni-tampon din nordul ţării.
„După retragerea trupelor americane, probabilitatea ca Afganistanul să se dezintegreze în mai multe state pe criterii etnice este foarte mare“, consideră analistul Alexander Knyazev, din cadrul Institutului rus pentru Studii Orientale, citat de think-thankul Jamestown. „Este posibil ca Dostum să fi discutat cu autorităţile kazahe şi uzbece despre opţiunea de a recrea un stat independent în partea uzbecă a Afganistanului“, a comentat Knyazev scopul vizitei liderului etnicilor uzbeci în cele două state.
Analistul politic apropiat conducerii din Uzbekistan, Rafik Saifulin, susţine că „Dostum este unul dintre cei mai laici politicieni din Afganistan, iar politica sa este convenabilă pentru toate autorităţile din Asia Centrală. Nimeni nu vrea să aibă talibani lângă graniţele lor“.
Toate aceste supoziţii se află încă în stadiul de discuţie, însă mesajele analiştilor din Asia Centrală, unde statele ex-sovietice au încă regimuri autocrate, sunt semnalele viitoarelor acţiuni ale autorităţilor.
Temerile privind securitatea regională după retragerea aliaţilor din Afganistan se află pe masa discuţiilor statelor membre NATO, însă implicarea OSC în viitorul ţării apare drept un element supriză. Dacă intenţia OSC se va materializa, Afganistanul riscă o fragmentare susţinută de Uzbekistan şi Rusia.
Sursa: adevarul.ro