Rusia și Ucraina luptă în primul război la scară largă cu drone. Ucrainenii spun că pot lovi Moscova

Rusia și Ucraina luptă în primul război la scară largă cu drone. Ucrainenii spun că pot lovi Moscova

Un război care a început cu tancurile rusești care încalcă granițele Ucrainei are acum o dimensiune mai modernă, soldații care urmăresc câmpul de luptă de pe un mic monitor prin satelit, în timp ce drona lor de mărimea palmei plutește în aer. Cu sute de drone de recunoaștere și atac care zboară zilnic deasupra Ucrainei, lupta care a început ca o acaparare de teritorii s-a transformat într-un concurs de eră digitală pentru superioritate tehnologică pe cer, scrie The Washington Post .

Dronă Bayraktar a armatei ucrainene zboară alături de un stol de cocori FOTO Profimedia

Dronă Bayraktar a armatei ucrainene zboară alături de un stol de cocori FOTO Profimedia

În conflictele din trecut, dronele au fost de obicei folosite pentru a localiza și a lovi ținte, cum a fost în timpul operațiunilor americane în Afganistan și Orientul Mijlociu.

În războiul dintre Rusia și Ucraina, dronele sunt integrate în fiecare fază a luptei, cu flote mari, apărări aeriene și sisteme de bruiaj de fiecare parte. Este un război purtat la distanță - inamicul este adesea la kilometri distanță - și nimic nu-l ajunge ca dronele, care oferă capacitatea de a vedea și ataca fără măcar să te apropii.

Forțele ucrainene au folosit și drone pentru a lovi ținte departe de ostilități, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Rusia a lovit în mod repetat infrastructura civilă critică a Ucrainei folosind drone kamikaze, o alternativă ieftină la rachetele de precizie.

Dronele au devenit atât de esențiale pentru succesul pe câmpul de luptă încât sunt uneori, folosite pentru a distruge alte drone.

La începutul lunii septembrie, cu câteva zile înainte ca Ucraina să-și înceapă ofensiva în regiunea Harkov, o dronă de recunoaștere ucraineană a zburat între două sisteme de baraje în apropierea graniței cu Rusia. A traversat teritoriul Rusiei și a virat spre nord prin regiunea Belgorod, unde Rusia depozitează echipamente pentru a-și aproviziona trupele din estul Ucrainei.

Ucrainenii au desfășurat drone de recunoaștere pentru a determina coordonatele posturilor de comandă rusești, bateriilor de artilerie, sistemelor de război electronic și depozitelor de muniții. Apoi, pe măsură ce sistemele occidentale de rachete cu lansare multiplă au tras în acele ținte, dronele au zburat din nou, redirecționând focul rachetelor în timp real. Uneori, dronele de luptă loveau singure.

Loviturile ucrainene i-au slăbit pe ruși și au creat condiții pentru ofensiva soldaților ucraineni. Când au făcut-o, dronele au zburat din nou, permițând comandantului operațiunii să monitorizeze în direct avansul trupelor.

Am avut o imagine completă a bătăliei”, a spus comandantul Forțelor Terestre ale Armatei ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sirski.

Rezultatul a fost o retragere uimitoare a rușilor.

Două evoluții majore vor afecta războiul viitor ”, a spus Samuel Bendett , analist militar la grupul de cercetare CNA din Virginia. – Proliferarea și disponibilitatea dronelor de luptă pentru o rază mai lungă de acțiune, operațiuni mai complexe și necesitatea absolută de a avea drone tactice ieftine pentru operațiuni de sprijin direct”.

În Ucraina, acesta este deja viitorul.

„Armata de drone”

Pentru a vedea mișcările inamicului, armata ucraineană a creat în primăvară un detașament de grupuri de recunoaștere de drone „Ochi”. Echipe de patru sunt acum răspândite pe front, manevrând UAV-uri în orice moment, cu excepția zilelor ploioase.

În septembrie, membrii unei astfel de echipe s-au uitat la micul lor monitor portabil și au chicotit. Pe ecran, puteai vedea mai multe persoane în uniformă militară și într-o căruță într-un câmp de porumb în spatele râului Oskil, în partea de atunci a regiunii Harkov, ocupată de ruși.

Ei fură porumb de la localnici”, a spus operatorul dronelor ucrainene cu indicativul „Baruri” . Câteva trupe rusești nu merită o lovitură de artilerie, dar drona va continua să observe dacă se întorc la bază.

Conducând un vehicul neblindat, echipa „Ochi“ selectează o locație lângă linia frontului, conectează bateriile de rezervă ale dronelor la un generator și pornește Starlink, astfel încât orice văd să poată fi transmis echipajelor din apropiere.

Drone militare și drone comerciale

Drona lor Matrice 300, cu componente asociate, inclusiv monitoare, costă aproximativ 40.000 de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai ieftine arme de război. Aceste drone comerciale – adesea mici, relativ ieftine și acum omniprezente – fac războiul din Ucraina unic, oferind o vizibilitate fără precedent și sporind precizia focului de artilerie de obicei imprecis.

Armată de drone Matrice 300 FOTO Profimedia

Armată de drone Matrice 300 FOTO Profimedia

Dronele de luptă de calitate militară, cum ar fi Bayraktar TB2 fabricat în Turcia, folosit de Ucraina sau Shahed-ene, desfășurate de Rusia, joacă un rol mai tradițional. Dar cea mai populară dronă folosită de fiecare parte poate încăpea într-o palmă.

Micul quadcopter Mavic, care, la fel ca Matrice 300, este produs de producătorul chinez DJI, costă mai puțin de 4.000 de dolari pe site-urile de vânzări online. Iuri Baluievski , un general în retragere și fost comandant șef al Forțelor Armate Ruse, l-a numit „un adevărat simbol al războiului modern” într-o carte despre strategiile militare avansate. Folosirea Mavic-urilor este atât de răspândită în fiecare armată încât soldații ucraineni adesea nu știu dacă drona pe care o văd este a lor sau a inamicului.

DJI, cel mai mare producător mondial de drone comerciale, nu furnizează în mod oficial Mavics sau alte UAV-uri Ucrainei sau Rusiei. Pentru a se ține la distanță de război, DJI a suspendat vânzările în Ucraina și Rusia. Dar acest lucru nu-i împiedică pe voluntarii și fundațiile caritabile să cumpere în număr mare de la comercianții cu amănuntul. Ucrainenii folosesc drone pentru recunoaștere, dar le-au echipat și pentru a arunca muniții mici.

Dozele de Coca-Cola, transformate în bombe

Pe măsură ce trupele ucrainene au avansat în regiunea Herson în noiembrie, o unitate a forțelor speciale a transformat dozele de Coca-Cola în bombe pentru a le arunca din dronele Mavic pe câmpurile de mine – o modalitate ieftină de a deschide calea pentru trupele lor.

Cu toate acestea, utilizarea mai frecventă a Mavic este un fel de război psihologic. La Harkov, batalionul de voluntari „Charter” le folosește pentru a ataca bazele rusești. Explozivul nu poate deteriora grav tancul, dar poate face ca inamicul să se teamă oricând de un atac mai mare.

Le putem transforma viața într-un coșmar tot timpul”, a spus pilotul dronei „Charter” Oleksandr Dubinski .

Există și drone EVO II produse de Autel Robotics, care, la fel ca DJI, are sediul în Shenzhen, China. Organizația de caritate a showmanului ucrainean Serhi Pritula cumpără drone din toată lumea, de exemplu, dronele germane „Vektor” sau cipriote „Poseidon”.

Înalți comandanți ucraineni și ruși, dintre care mulți s-au antrenat împreună în perioada sovietică, au fost anterior sceptici față de drone. Acum se grăbesc să antreneze mii de piloți de drone.

Crowdfunderul de stat ucrainean United24 are inițiativa „Armata dronelor” cu contracte pentru achiziționarea a aproape o mie de UAV-uri, a declarat Mihailo Fedorov , ministrul transformării digitale al Ucrainei. Dar acest lucru nu este suficient. Scopul, potrivit lui Fedorov, este ca 10.000 de drone să zboare de-a lungul unei linii mari de front pentru a transmite continuu operațiunile de luptă.

La sfârșitul lunii august, grupul „Ochii” a fost transferat în regiunea Harkov, însărcinat cu monitorizarea rușilor și identificarea țintelor. De regulă, echipele „Ochii” sunt în contact permanent cu unitatea de artilerie - raportează coordonatele echipamentelor sau bazelor rusești și monitorizează loviturile în timp real. În ajunul contraofensivei de la Harkov , ordinul era să se observe și să se păstreze țintele. Soldații implicați în ofensiva din în nord-est au spus că nu au văzut niciodată atât de multă recunoaștere aeriană atât de detaliată.

Rușii s-au comportat ca și cum aceasta ar fi casa lor”, a spus operatorul „Ochi” cu indicativul „Felix”. Erau prea relaxați. Și nu aveau idee ce se va întâmpla”.

Contraofensiva din regiunea Harkov a fost însoțită de lovituri asupra țintelor identificate de unitatea „Ochi”, precum depozitele și bazele de muniții.

Le-am arătat o imagine a sprijinului – unde să meargă sau cum să se miște”, a spus Felix. „ Oriunde mergeau băieții noștri, noi rămâneam cu ei . ”

Dificultăți de producție

Fiecare soldat ucrainean a avut o întâlnire cu Orlan-10, principala dronă de recunoaștere rusă, care are și capabilități de război electronic.

Pentru locotenent-colonelul Oleksandr Sosovski , comandantul adjunct al batalionului celei de-a 93-a brigăzi mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei, s-a întâmplat la sfârșitul lunii aprilie, când el și patru soldați călătoreau într-un sat din prima linie din regiunea Harkiv. În timp ce a parcat între două case, a auzit un bâzâit ciudat deasupra capului. Ei nu și-au văzut dușmanul, dar dușmanul i-a văzut.

În următoarele câteva ore, rușii au lovit. Soldații au încercat să se despartă, deplasându-se prin sat și ascunzându-se în adăposturi. Dar „Orlan” i-a ajutat pe ruși să-și ajusteze focul. A fost nemilos și precis.

Cu toate acestea, în ultimele luni, Sosovski a observat că sunt mai puțini drone „Orlan”. Anterior, rușii le trimiteau în perechi: unul pentru recunoaștere, cealaltă pentru reglarea loviturilor de artilerie. Acum sunt mai rare.

Odată cu extinderea utilizării aeronavelor fără pilot, Ucraina și Rusia încearcă să își mărească producția proprie de toate tipurile de drone. Dar o scădere vizibilă a numărului de „Orlan” a evidențiat problemele Moscovei pe frontul producției.

„Orlan-10” este „calul de bătaie” al armatei ruse pe cer, dar nu este clar câte au mai rămas. Multe dintre ele au fost doborâte și există puține date disponibile despre ratele de producție.

În septembrie, după ce trupele ruse au fost eliminate din regiunea Harkov, Oleksandr Hodakovski , comandantul batalionului rus Vostok, s-a plâns de lipsa dronelor la Moscova.

Am mai puțini oameni decât mi-aș dori, dar nu aceasta este principala dificultate. Chestia este că nu găsesc de ore în șir pozițiile inamicului de unde ne atacă, a scris Hodakovski pe Telegram. Nu pot, pentru că nu există mijloace de recunoaștere artilerie .

Colonelul Iuri Solovei , care conduce apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, a declarat că unitatea sa a distrus peste 580 de drone Orlan-10 de la începutul invaziei ruse.

În schimb, încep să folosească drone noi, așa că pentru noi este un semn că de fapt au rămas fără Orlan”, a spus Solovei. „ Dar ei încă trebuie să efectueze recunoașteri ” .

Alternativele sunt greu de găsit. Sistemele militare ale Rusiei, în special dronele, depind de componente microelectronice fabricate în SUA, Europa și Asia, pe care Moscova întâmpină acum dificultăți să le achiziționeze din cauza sancțiunilor. Ministerul rus al Apărării a recunoscut lipsa.

Ministerul Apărării a dezvoltat cerințe tactice și tehnice relevante pentru vehiculele aeriene fără pilot”, a declarat colonelul Ihor Ișciuk în comisia guvernamentală din septembrie. „Majoritatea producătorilor, din păcate, nu sunt în măsură să le îndeplinească . ”

Acest lucru oferă Ucrainei un avantaj și crește producția în fabrici care arată ca birouri. Locația lor a fost ștearsă de pe Google Maps din cauza temerilor de atacuri aeriene. Dronele autonome variază de la avioane miniaturale care pot zbura aproape 30 de mile și pot arunca o rachetă de cinci kilograme până la drona Punisher preferată de forțele speciale ucrainene. Scopul este de a produce 2.000 de drone mici de luptă în Ucraina în fiecare lună până la sfârșitul anului, a declarat Fedorov, ministrul Tehnologiilor Digitale.

Cu toate acestea, eșecurile Rusiei nu se datorează doar lipsei de echipamente. Războiul cu drone necesită nu numai echipamente avansate, ci și gândire modernă de luare a deciziilor.

Sistemul rigid de comandă al Rusiei cere soldaților de pe teren să obțină aprobarea la nivel înalt pentru lovituri, a declarat Pavlo Aksionov , expert militar și reporter pentru serviciul BBC din Rusia. Astfel, chiar și atunci când o dronă de recunoaștere rusă observă o țintă, în momentul în care informația este primită, ținta s-a mișcat adesea.

Soluții din import

„Shahed” este soluția Rusiei la problemele cu producția internă. Aceasta este o dronă puternică de producție iraniană. Kievul și aliații săi occidentali spun că Rusia a cumpărat sute de drone Shahed și că instructorii iranieni au sosit în Ucraina pentru a le ajuta să zboare. „Shahed” a debutat în Ucraina pe 20 septembrie și a fost folosită inițial pentru a teroriza sudul Ucrainei. De atunci, au făcut ravagii în toată țara.

Atac cu dronă asupra Kievului pe 17 octombrie Foto AFP

Atac cu dronă asupra Kievului pe 17 octombrie Foto AFP

Shahed are puține părți metalice și zboară jos, ceea ce o face dificil de detectat. Complexele scumpe de rachete antiaeriene, cum ar fi S-300 sau Buk, le pot distruge, dar acest lucru irosește resurse pe care Kievul le-ar folosi mai degrabă împotriva rachetelor de înaltă precizie. Potrivit expertului militar rus Aksionov, această alegere neplăcută se referă parțial la epuizarea resurselor Kievului, păstrând în același timp propriul arsenal al Rusiei.

Ucraina a fost prima dintre cele două părți care a început să folosească drone străine. Bayraktar TB2 de fabricație turcă a jucat un rol cheie în provocarea președintelui rus Vladimir Putin înainte de invazie.

Kievul și-a cumpărat primele TB2 în 2019 și a folosit dronele în principal pentru recunoaștere în timpul conflictului cu forțele separatiste conduse de ruși din estul Ucrainei. Dar pe 26 octombrie 2021, în timpul unui bombardament puternic al satului Granitne din prima linie, TB2 a distrus pentru prima dată un obuzier inamic.

Ulterior, Putin a abordat incidentul într-un apel telefonic cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, calificând utilizarea dronelor comportament „distructiv” și „activitate provocatoare”.

TB2, care costă aproximativ 5 milioane de dolari fiecare, sunt cele mai puternice drone din flota Ucrainei și prima dovadă că UAV-urile pot ajuta Kievul să concureze cu armata mult mai mare a Rusiei. TB2 poartă patru rachete ghidate cu laser și poate zbura mai mult de 24 de ore la o altitudine de până la 8.000 de metri.

Înainte de a fi utilizate în Ucraina, TB2 au fost implicate activ în conflictele din Libia și Siria și au jucat, de asemenea, un rol decisiv în victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în 2020, în Nagorno-Karabash.

În prezent, Ucraina are în flota sa mai multe drone de luptă fabricate în străinătate, inclusiv dronele cu autodistrugere Switchblade furnizate de Statele Unite. Dar Bayraktar rămâne o icoană.

Au apărut școli de drone în toată țara. Unul dintre formatori, Serhi Ristenko , este un fotograf care a folosit tehnologia dronelor pentru a filma scene pentru miniseria HBO Cernobîl. Când el și familia lui au petrecut peste o lună sub ocupația rusă în nordul Ucrainei, și-a îngropat drona în curtea din spate.

În prezent, Ristenko antrenează soldați pentru a pilota octocopterul R-18 fabricat de organizația ucraineană „Aerozvidka”, notează WP.

Unul dintre elevii mei era un căpitan care avea peste 50 de ani și își dorea cu adevărat să învețe”, a spus Ristenko. Am avut senzația că a primit un smartphone pentru prima dată în viață cu doar o săptămână înainte de întâlnirea noastră. Mă suna de 50 de ori pe zi cu întrebări. Dar chiar a vrut să învețe și chiar a făcut-o . ”

La scurt timp după începerea invaziei, Sirski, care era atunci responsabil de apărarea Kievului, a apelat la unul dintre adjuncții săi și a sugerat să facă ceva „artistic” cu „Bayraktar” pentru a ridica moralul publicului. El a spus că a fost inspirant să vadă cum noua tehnologie învinge echipamentele militare tradiționale, cum ar fi tancurile.

Sarcina i-a revenit în cele din urmă soldatului Taras Borovka , care a scris melodia „Bayraktar”, care a devenit un hit la radioul ucrainean.

Ucraina ar fi testat o dronă ce poate lovi Moscova

Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri , relatează Ukrinform. „Până astăzi au fost completate mai multe stadii ale unor testări cu succes. În conformitate cu instrucțiunile Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, trecem stadiul testării echipamentelor de blocare a sistemelor de război electronic”, a declarat duminică Natalia Sad, purtătoarea de cuvânt a Ukroboronprom.„După ce testăm cu succes drona sub influența echipamentelor de război electronic sperăm să putem să o testăm în condiții de luptă. Am promis să facem asta până la sfârșitul anului și încercăm să ne respectăm această promisiune”, adăugat ea.

Dacă drona va avea într-adevăr o rază de acțiune de 1.000 de kilometri ea ar putea fi folosită pentru lovituri inclusiv în Moscova, putând de asemenea ataca ținte din regiunile Kazan și Samara.

Anunțul conglomeratului ucrainean din industria de apărare a venit cu o zi înainte ca la două baze aeriene importante din Rusia să aibă loc explozii a căror cauză nu este clară, fiind însă puțin probabil ca acestea să aibă legătură cu drona dezvoltată de Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”