Rusia și patru state „prietenoase” construiesc pe tăcute o rețea de gazoducte care evită Ucraina și România și va duce gazele în sud-estul Europei
Rusia și patru state „prietenoase” construiesc pe tăcute o rețea de gazoducte care evită Ucraina și România și va duce gazele în sud-estul Europei. Gazprom, gigantul energetic rus care proiectează în exterior liniile politice ale Kremlinului, dezvoltă pe tăcute o rețea de conducte care va duce gazele naturale din Rusia în patru țări est-europene, via Turcia, evitând Ucraina și România, a dezvăluit presa rusă preluată de The Moscow Times.
Turkish Stream e parte a strategiei Moscovei de a evita Ucraina din calea rutei de tranzit spre Europa – principala piață de desfacere pentru gazele rusești, iar în această săptămână s-a încheiat construcția porțiunii din Marea Neagră a gazoductului care unește Rusia de Turcia.
Turkish Stream se va prelungi din Turcia în Bulgaria, apoi Serbia, Ungaria și Slovacia, a dezvăluit ziarul economic Kommersant, care a citat informațiile publicate de operatorii de transport din aceste țări. Toate cele patru țări au politici prietenoase cu Rusia, în ciuda avertismentelor din partea Bruxelles-ului, dar și a SUA, privind creșterea dependenței de gazul rusesc.
Conductele către Bulgaria și Serbia vor deveni operaționale în 2020, cea din Ungaria în 2021, iar cea din Slovacia în 2022, potrivit sursei citate.
Kommersant scrie că această rută transformă în realitate vechiul proiect South Stream, la care Gazprom părea să fi renunțat în 2014 după presiunile UE, intensificate odată cu anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.