Rusia şi China resping acuzaţiile SUA de amestec în alegerile parţiale americane
Ministerul de Externe rus a calificat inculparea în SUA a unei cetăţene ruse acuzate de amestec în alegerile parţiale americane drept "o tentativă ridicolă de diversiune" şi o modalitate de a instiga alegătorii înaintea scrutinului din 6 noiembrie din America, informează sâmbătă dpa.
"Washingtonul fabrică un pretext pentru a impune încă o dată sancţiunile notorii împotriva ţării noastre", a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, într-o declaraţie de presă.
Reacţia vine după ce un procuror din statul american Virginia a inculpat-o pe cetăţeana rusă Elena Alexeevna Husiainova , 44 de ani, acuzată că a colaborat cu Evgheni Prigojin, oligarh şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a se amesteca în mai multe scrutine.
Husiainova este suspectată că ar fi organizat finanţarea unei campanii de propagandă pe reţelele sociale menite în special să sădească neîncredere în candidaţi şi să împiedice activitatea agenţiilor federale. Riabkov susţine că nu există nicio dovadă de amestec. "Cu siguranţă, SUA îşi subestimează posibilităţile", a adăugat el.
Şi China a reacţionat la acuzaţii similare. Este "absurd şi contrar bunului simţ" să se folosească aşa-numitul "amestec al Chinei în afacerile interne din SUA şi în alegerile parţiale" din această ţară pentru a justifica recentul şir de măsuri fiscale împotriva Chinei, a declarat vineri ambasadorul acestei ţări în Marea Britanie, Liu Xiaoming, citat de Xinhua.
Diplomatul chinez a făcut aceste comentarii într-un articol semnat în cotidianul britanic The Daily Telegraph şi intitulat "China se axează pe pace, cooperare şi muncă grea". Liu Xiaoming a insistat că realizările Chinei în domeniul dezvoltării "nu sunt o pomană primită de la alţii, ci rezultatul deceniilor de muncă grea depusă de poporul chinez".
"Nimeni nu-şi poate asuma meritele, cu excepţia poporului chinez", a insistat diplomatul citat.
Liu a subliniat că a sosit timpul ca SUA să se scuture de lanţurile ideilor învechite de invazie, expansiune, hegemonie şi bullying şi să aprecieze cooperarea Chinei cu mapamondul în care primează ideea că toată lumea trebuie să aibă de câştigat. AGERPRES