Rusia şi Belarus, indezirabile la ceremoniile care marchează 77 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Buchenwald

Rusia şi Belarus, indezirabile la ceremoniile care marchează 77 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Buchenwald

Reprezentanţii oficiali ai Rusiei şi Belarusului sunt indezirabili la ceremoniile de la 10 aprilie pentru marcarea a 77 de ani de la eliberarea Buchenwald-ului, a anunţat marţi memorialul fostului lagăr de concentrare nazist, potrivit AFP.

Această comemorare este umbrită de invazia rusă din Ucraina şi de "moartea violentă a lui Boris Romancenko", supravieţuitor de la Buchenwald ucis într-un atac rus la Harkov, subliniază Fundaţia Memorială a Buchenwald şi Mittelbau-Dora într-un comunicat.

Prin urmare, "reprezentanţii oficiali ai Rusiei şi Belarusului nu sunt bineveniţi la ceremonii în acest an", a adăugat Fundaţia, precizând că ambasadele celor două ţări au fost "informate de această decizie".

Boris Romancenko, fost prizonier de la Buchenwald şi vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Buchenwald-Dora pentru Ucraina, a murit la 96 de ani într-un bombardament la Harkov, al doilea oraş din Ucraina, a anunţat Fundaţia la 22 martie.

"El a supravieţuit la Buchenwald, Mittelbau-Dora, Peenemünde şi Bergen-Belsen, în lagărele morţii ridicate de susţinătorii lui Hitler. Iar acum a fost ucis de un bombardament rus care a lovit un imobil obişnuit din Harkov", şi-a exprimat atunci regretul Fundaţia.

Ceremonia de marcare a eliberării lagărului, anulată în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19, va fi ocazia de a-i aduce un omagiu fostului deportat.

Romancenko a fost trimis în Germania în 1942, la vârsta de 16 ani, la muncă forţată. După o tentativă de evadare, el a fost trimis în lagărul de la Buchenwald, în centrul Germaniei, în 1943. Apoi a fost închis la Peenemünde, Mittelbau-Dora şi Bergen-Belsen.

Prezent la o ceremonie din 2015 pentru marcarea eliberării lagărului de la Buchenwald, Romancenko a citit, reaminteşte Fundaţia, jurământul de la Buchenwald: "Construirea unei noi lumi a păcii şi libertăţii este idealul nostru".

În cadrul ceremoniei de la 10 aprilie, "reprezentanţi ai societăţii civile din Ucraina şi Rusia îşi vor asuma această sarcină, aşa cum o vor face pentru toţi morţii de la Buchenwald proveniţi din ţări ale fostei Uniuni Sovietice", precizează Fundaţia.

"Atacul Rusiei ameninţă viaţa supravieţuitorilor ucraineni ai lagărelor de concentrare şi îi aruncă pe mulţi dintre ei într-un pericol existenţial", a adăugat ea.

Pentru a le veni în ajutor, "30 de memoriale germane s-au reunit într-o reţea de ajutor" pentru a colecta donaţii.

Fundaţia estimează la circ 42.000 numărul supravieţuitorilor persecuţiilor naziste care trăiesc în prezent în Ucraina.AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...