„Rusia și-a reconstituit agresiv forța militară”

„Rusia și-a reconstituit agresiv forța militară”

Forțele armate ale lui Vladimir Putin au traversat o perioadă de reconstrucție agresivă după momentele dificile prin care au trecut în primii doi ani scurși de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, suprinzându-i pe liderii și experții occidentali. Aceștia se tem acum că, dacă Kremlinul continuă să-și reconstruiască forțele mai repede decât se prognoza, acest lucru ar complica nu doar apărarea Ucrainei, ci ar putea prezenta o problemă pe termen lung, mai costisitoare, inclusiv pentru alianța NATO, scrie g4media.ro .

Mai repede decât se aștepta

Defense News a scris despre rapiditatea cu care s-a reconstruit armata Moscovei și despre modul în care acest lucru a surprins conducerea Pentagonului american.

Ca să-și demonstreze punctul de vedere, publicația militară a dat ca exemplu două declarații făcute de oficiali de la Washington. În martie, vorbind la clubul ofițerilor de la baza aeriană Ramstein din Germania, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a citit o listă a costurilor devastatoare suferite de Kremlin în primii doi ani de conflict cu Ucraina: peste 315.000 de militari uciși sau răniți, peste 211 miliarde de dolari cheltuite, aproximativ 20 de nave medii sau mari avariate sau scufundate în Marea Neagră în urma atacurilor ucrainenilor.

“Rusia a plătit un cost cutremurător pentru visele imperiale ale lui Putin,” a afirmat Austin.

După doar câteva săptămâni, tonul secretarului american al Apărării se schimbase semnificativ. La o conferință de presă susținută împreună cu generalul CQ Brown, președintele Șefilor de Stat Major Comun, cei doi oficiali au menționat nu doar pierderile suferite de Kremlin, ci și redresarea Rusiei.

“Rusia și-a crescut producția,” a afirmat atunci Austin. “Toată industria lor de apărare răspunde într-adevăr direct statului, așa că le este mai ușor să facă asta puțin mai repede.”

De partea sa, generalul Brown a declarat simplu: “Rusia și-a reconstituit agresiv forța militară.”

Potrivit celor de la Defense News, cele două seturi de comentarii, făcute la distanță de doar o lună unul de altul, “arată o schimbare distinctă a modului în care SUA consideră armata Rusiei. În timp ce oficialii americani au detaliat de mult costurile invaziei Moscovei pentru forțele sale armate și economia acesteia, în ultimele două luni ei au început să recunoască că Rusia își revine mai repede decât se așteptau Statele Unite.”

Ritmul acestei reveniri este important pentru Ucraina și cei care o susțin – în special pentru Administrația de la Washington, care a aprobat un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev în aprilie. (Votul pentru asistența suplimentară a fost amânat luni de zile de către republicani, o mare parte dintre ei insistând ca banii să fie folosiți mai degrabă pentru securizarea graniței dintre SUA și Mexic).

Oficialii americani spun că se așteaptă ca pachetul de ajutor militar să susțină Kievul încă un an. “Dar dacă recuperarea Moscovei este un obiectiv în mișcare, acest lucru s-ar putea schimba.”

Potrivit comentatorilor de peste ocean, “dacă Kremlinul continuă să-și reconstruiască forțele mai repede decât era prognozat, aceasta ar putea prezenta o problemă pe termen mai lung și poate mai costisitoare pentru alianța NATO,” mai ales în condițiile în care strategia națională de apărare a guvernului SUA numește Rusia “o amenințare acută.”

O opinie împărtășită de un alt oficial american înalt din domeniul apărării, care a recunoscut că Rusia “se descurcă mai bine decât am fi crezut.”

Reconstrucție în trei pași

Defense News a reamintit că, atunci când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, lucrurile s-au prăbușit rapid pentru armata lui Putin. Presa a difuzat la nesfârșit imagini cu mașini blindate cu cauciucuri putrezite, soldați cu arme vechi și tancuri care nu mai aveau combustibil, blocate pe o șosea din apropierea capitalei ucrainene.

Aceste lucruri, au afirmat analiștii, i-au făcut pe occidentali să se întrebe cât de repede s-ar putea reface armata Rusiei – dacă ea nu era atât de puternică pe cât au crezut experții și planificatorii militari înainte de război.

Defense News a scris că, chiar și metodele științifice de măsurare a unei armate sunt inexacte, parțial pentru că factorii cei mai ușor de măsurat, cum ar fi personalul și echipamentul, ar putea să nu fie cei mai importanți, având în vedere fenomene generalizate precum corupția, precum și moralul. Dar cele mai multe dintre estimări apreciau că Rusiei i-ar trebui între 5 și 10 ani ca să-și refacă armata – în funcție de modul în care funcționează sancțiunile occidentale și de propriile obiective ale Kremlinului.

De exemplu, Avril Haines, directorul de informații naționale (DNI) din SUA, s-a declarat convinsă în martie 2023: “Nu există nicio îndoială – și cred că (există) o unanimitate în comunitatea de informații – că le va lua rușilor ani de zile să-și reconstruiască forțele terestre.”

La rândul său, șeful Agenției de Informații a Apărării la acea vreme, generalul-locotenent Scott Berrier, a spus că Rusia va avea nevoie de cinci până la 10 ani să-și reconstruiască echipamentele de vârf pierdute de la începutul războiului.

După doar un an însă, generalul Christopher Cavoli, principalul ofițer american în Europa, a afirmat referindu-se la dimensiunea generală a armatei Rusiei: “Mesajul general pe care vi l-aș transmite este că (rușii) au revenit la ceea ce erau înainte. Au câteva discrepanțe care au fost produse de acest război, dar capacitatea lor generală este încă foarte semnificativă. Și intenționează să o facă să meargă și mai sus.”

Defense News a scris că, cu toate acestea, oficiali europeni și americani din industria de apărare, împreună cu experți în armata rusă, au declarat că forța Kremlinului se reconstituie mai repede decât se așteptau, oferind trei motive principale.

# Rezistența industriei de apărare a Moscovei.

Defense News a scris, citându-l pe Richard Connolly, expert la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, că Rusia aproape și-a triplat bugetul de apărare. Astfel, Moscova urmează să cheltuiască între 130 și 140 de miliarde de dolari pentru apărare în 2024, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din Produsul Intern Brut și o treime din bugetul total al guvernului, a estimat Connolly.

Dar pentru că costurile și salariile sunt mai mici în Rusia decât în țările cu venituri mari, așa cum sunt multe din statele NATO, fondul de apărare al Kremlinului cumpără mult mai mult decât ar cumpăra în Statele Unite. Când se ia în considerare această conversie, bugetul de apărare al Rusiei pentru 2024 se încadrează între 360 și 390 de miliarde de dolari, a apreciat expertul.

Cheltuielile crescute din industria de apărare au dus și la creșterea salariilor, lucru care a transformat-o într-un mediu profitabil, ce atrage mai mulți lucrători. Pe baza cifrelor oficiale furnizate de Moscova, despre care Connolly a spus că ar putea fi manipulate, numărul persoanelor care lucrează în industria de apărare a crescut cu 20% în timpul războiului, de la 2,5 milioane la aproximativ 3 milioane în prezent.

Fondurile crescute au fost, de asemenea, destinate achiziționării de echipamente militare. Connolly estimează că această cotă din bugetul apărării s-a dublat probabil în timpul războiului, ajutând Rusia să înlocuiască echipamentele pierdute în luptele cu ucrainenii.

Connolly a spus că se îndoiește că starea economiei Rusiei va lua în considerare modul în care se încheie războiul. Moscova are un grup de experți care își ghidează țara prin sancțiuni, a remarcat el, iar aceștia au multă experiență în acest sens.

De altfel, în urmă cu o săptămână, Putin l-a înlocuit din funcție pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării din 2012, înlocuindu-l cu un civil economist, Andrei Belousov.

De asemenea, omul forte de la Kremlin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării, Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei. Experții au văzut în această schimbare un alt semn al intenţiei lui Putin de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a federației.

Capacitatea Rusiei de a evita sancțiunile financiare

Începând din 2022, Administrația Biden și partenerii europeni au adoptat o serie de sancțiuni menite să scufunde economia Rusiei, a reamintit Defense News. Acestea au variat de la interzicerea vânzării de materiale de înaltă tehnologie, cum ar fi microcipurile, până la limitarea prețului vânzărilor de petrol rusesc.

Potrivit însă unor analiști, sancțiunile internaționale împotriva Rusiei nu au funcționat. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Moscova a reușit să-și redirecționeze liniile de aprovizionare prin țări prietene.

Principalul dintre acești parteneri este China. Din 2022 până în 2023, comerțul dintre Rusia și China a crescut cu peste 26%, atingând un maxim istoric de 240 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al grupului de reflecție Center for Strategic and International Studies din Washington.

De partea sa, guvernul de la Beijing a evitat în mare măsură să trimită arme în mod direct Rusiei. În schimb, companiile chineze au devenit un furnizor esențial al articolelor de care Rusia avea nevoie pentru a construi armele în sine – cum ar fi microcipuri și componente electronice mici.

De asemenea, o flotă fantomă alcătuită din nave rusești care transportă arme și petrol navighează în Marea Mediterană, alimentând conflictul din Ucraina şi încălcând sancțiunile impuse Kremlinului.

În afară de ruta denumită “Sirian Express,” între portul sirian Tartus și portul rusesc Novorossisk, la Marea Neagră, flota fantomă de petroliere a Kremlinului, înmatriculate sub alte pavilioane, operează și în Marea Mediterană, din Panama până în Liberia şi Gabon. Sunt petroliere care exportă clandestin țițeiul rusesc folosind un sistem foarte riscant: aurul negru este transbordat în mijlocul mării pe alte petroliere și tot pe mare se face şi plata aferentă. Aceste operațiuni au loc în patru zone bine definite ale Mării Mediterane și ale Mării Negre: în largul portului românesc Constanța, în Golful Laconia (din Grecia), în largul coastei Maltei și la Ceuta, în apropierea strâmtorii Gibraltar.

Susținerea primită de Rusia de la aliații săi.

Reconstrucția armatei Rusiei s-a bazat pe niveluri surprinzătoare de sprijin din partea altor adversari ai SUA, care, spre deosebire de China, au oferit în mod direct ajutor militar Rusiei.

De exemplu, începând din octombrie trecut, Coreea de Nord a trimis Rusiei aproximativ 10.000 de containere, care ar fi putut include până la 3 milioane de proiectile de artilerie, potrivit cifrelor guvernului SUA.

Mai mult, Rusia a lansat zeci de rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei din toamna trecută, a declarat un diplomat american în martie.

Guvernul de la Teheran a furnizat și el material Moscovei, inclusiv drone de atac Shahed-136 (cunoscute în Rusia sub numele de Geran-2). Rusia s-a folosit de aparatul iranian fără pilot în repetate rânduri pentru a copleși apărarea antiaeriană a Ucrainei. De exemplu, în timpul confruntărilor din decembrie 2023, rușii au lansat peste 3.700 de drone Shahed, provocând numeroase victime civile și militare, precum și distrugeri majore în Ucraina.

Semnele revenirii

Când generalul Cavoli a vizitat Capitol Hill în aprilie, el a prezentat o listă care descria revenirea Rusiei :

· PIB-ul federației a crescut cu 3% în 2023, în ciuda previziunilor că se va micșora.

· Moscova poate adăuga 1.200 de tancuri și poate construi cel puțin 3 milioane de cartușe sau rachete de artilerie în fiecare an.

· Printr-un acord cu Iranul, Rusia intenționează să construiască la nivel local 6.000 de drone până în vara viitoare.

Defense News a adăugat alte cifre:

· Un raport din februarie al grupului de reflecție RUSI , preciza că Rusia poate produce 3.000 de vehicule blindate pe an. De asemenea, Moscova și-a crescut inventarul de rachete de precizie.

· Forța sa în interiorul Ucrainei a crescut și ea. Anul trecut, Rusia a crescut limita de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. SUA cred că acest lucru va permite oficialilor de la Moscova să dispună de un grup de 2 milioane de recruți eligibili.

· Kremlinul și-a stabilit obiectivul de a recruta peste 400.000 de soldați – parte a unui obiectiv mai mare de a crește armata la 1,5 milioane de membri în serviciu până în 2026. Pentru a face acest lucru, Rusia a oferit bonusuri și salarii generoase, care în unele zone sunt mai mult de cinci ori mai mari decât salariul mediu, conform unui raport al serviciilor secrete estoniene . Nu este clar dacă Moscova a îndeplinit deja acest obiectiv. Dar generalul Cavoli a spus în aprilie că Rusia recruta aproximativ 30.000 de noi soldați pe lună și și-a crescut puterea din prima linie la 470.000 de militari, mai mare decât armata rusă înainte de război.

Cât va dura creșterea Rusiei?

Defense News a citat o întâlnire pe care amiralul Tony Radakin, Șeful Statului Major al Apărării de la Londra, a avut-o cu ziariștii la Ambasada Marii Britanii la Washington.

Oficialul britanic a spus atunci că armata rusă făcea progrese marginale pe front, că se baza în continuare pe stocurile din epoca sovietică pentru a se reaproviziona și că făcea eforturi ca să-și antreneze cei mai noi recruți. Amiralul a estimat că Rusia era pe cale să sufere 500.000 de victime până la sfârșitul lunii iunie, “o pierdere uimitoare de vieți omenești… care a fost irosită pentru câștiguri atât de modeste.”

La doar o zi după declarațiile sale însă, forțele ruse au penetrat granița cu Ucraina lângă Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime. Analiștii au spus că atacurile fac parte dintr-o încercare de a distrage trupele lui Volodimir Zelenski, epuizate de eforturile de război din ultima perioadă, dar ar putea marca și începutul unui ofensive semnificative a armatei ruse, care speculează lipsa acută de muniție și de personal a forțelor lui Zelenski. În ultimele zile, rușii au făcut progrese în regiune, în timp ce soldații ucraineni sunt în defensivă.

Potrivit Defense News, atacuri precum cele lansate în Harkov ridică o altă întrebare: cât timp își poate susține Rusia operațiunile din Ucraina?

Experții afirmă că, în afară de drone, o mare parte din producția Rusiei din timpul războiului s-a bazat pe depozite vaste de arme din epoca sovietică. Pentru a reface materialele pierdute în luptă, Rusia golește aceste depozite, repară echipamentele și apoi le trimite pe toate în prima linie – acesta este de altfel unul dintre motivele pentru care estimările capacității industriale a Rusiei variază atât de mult.

“Mulți oameni citesc câteva titluri din ziare și apoi presupun că este vorba de producție nouă,” a spus Connolly.

El a dat ca exemplu tancurile de luptă. Înainte de război, a spus expertul, Rusia livra aproximativ 150 până la 250 de tancuri pe an. Dar dintre acestea, aproximativ 20 până la 30 erau noi, în timp ce restul erau vehicule renovate.

Astfel, în timp ce generalul Cavoli afirma în aprilie că Rusia ar putea produce până la 1.200 de tancuri pe an, Connolly a estimat că doar 400 dintre acestea sunt noi sau renovate masiv. Restul sunt fie scoase din depozite, fie reparate ușor și apoi trimise pe front.

La rândul său, raportul RUSI din februarie a estimat că aproximativ 80% din producția Rusiei din timpul războiului a fost de fapt material vechi, recondiționat.

“Bineînțeles că inventarul devine foarte important: care a fost acel număr pentru început și care a fost starea lui? Adevărul este că nimeni nu știe,” a declarat Connolly.

Oficialii europeni și americani din domeniul apărării au exprimat aceeași opinie. Rusia are stocuri vaste, dar acestea nu sunt nelimitate, motiv pentru care se bazează pe parteneri precum Iran, Belarus și Coreea de Nord.

“Când faci reformă și încerci să-ți extinzi armata, probabil că pierzi calitatea,” a declarat un oficial al apărării dintr-un stat membru NATO. El a adăugat însă că războiul din Ucraina a fost mai mult despre uzură decât precizie. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu conteze prea mult dacă soldații ruși folosesc un tanc T-72 vechi de 50 de ani sau unul nou.

De altfel, aceleași întrebări privind sustenabilitatea se aplică și Ucrainei, care are o industrie de apărare mai mică, depinde masiv de sprijinul aliaților, iar soldații săi sunt mai puțin eligibili. La începutul acestui an, Kievul a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani pentru a-și regenera forțele armate, iar Rada a adoptat în mai o lege care permite mobilizarea anumitor categorii de condamnați – semne ale lipsei acute de personal în armata ucraineană.

În mai, amiralul Radakin s-a declarat convins că va dura probabil aproximativ un deceniu pentru ca Rusia să amenințe serios din nou NATO. În ciuda faptului că Moscova își reface forțele, invazia sa din Ucraina se va prăbuși în cele din urmă, a afirmat ofițerul britanic, afirmând: “Nu cred că este durabilă. Dar nu știu în ce moment va deveni nesustenabilă.”

Declarațiile sale sunt însă contrazise de modul agresiv în care Rusia, ajutată și de aliații săi, își reface forțele armate și presează, din nou, armata ucraineană.

Surse: Defense News, Corriere della Serra, Reuters, CSIS, RUSI, congress.gov, usmission.gov, eucom.mil, raport.ee


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…