Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon vor fi respectate (diplomat rus)
Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi la Chişinău pentru trădare şi corupţie, vor fi respectate, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, informează AFP.
"Considerăm că aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am vrea ca autorităţile aflate la putere (în republică) să înceapă să-şi regleze conturile cu foşti concurenţi politici, profitând de situaţia actuală", a spus înaltul diplomat rus, citat de agenţii de presă din Rusia.
"De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui (Igor) Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi conforme normelor internaţionale", a subliniat Rudenko.
Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce mai multe percheziţii au fost întreprinse la domiciliul şi la birourile fostului preşedinte al Republicii Moldova, fostă republică sovietică unde luptele interne dintre prooccidentali şi proruşi s-au accentuat de la declanşarea agresiunii militare ruse în Ucraina.
Anchetatorii îl suspectează pe Dodon că a primit în 2019 bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din Republica Moldova şi este vizat de sancţiuni americane.
Igor Dodon a fost preşedintele Republicii Moldova din 2016 până în 2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova.
După numeroase scandaluri în care a fost implicat Dodon, pe fondul corupţiei şi sărăciei endemice din Republica Moldova, preşedinta proeuropeană Maia Sandu a câştigat în 2020 alegerile prezidenţiale şi în 2021 pe cele legislative, ancorându-şi ferm puterea, scrie AFP.
De la declanşarea ofensivei ruse, Chişinăul şi-a manifestat sprijinul ferm pentru Kiev. Republica Moldova primeşte refugiaţi ucraineni, şi-a depus candidatura de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europeană pentru o creştere a ajutorului militar.
Republica Moldova, unde se află Transnistria, teritoriu separatist prorus ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea să o aleagă drept următoarea ţintă. Cu atât mai mult cu cât regiunea secesionistă susţine că a fost vizată în aprilie de tiruri de răzbunare din partea Ucrainei.AGERPRES