O factură văzută de Reuters a dezvăluit că unui rafinător indian i s-a cerut să plătească livrările în dirhami, deşi cifra a fost calculată mai întâi în dolari.
O plată în dirhami a fost efectuată către Gazprombank prin Mashreq Bank, banca corespunzătoare din Dubai.
Cel puţin două rafinării indiene au decontat deja unele tranzacţii folosind dirhami şi vor urma mai multe în curând, deoarece firmele de tranzacţionare utilizate de Rosneft abia au început să ceară plăţi în dirhami luna aceasta, a adăugat raportul.
Aceste aspecte semnalează că Moscova se distanţează din ce în ce mai mult de dolarul american ca o modalitate de a minimiza impactul sancţiunilor occidentale.
De obicei, dolarul este principala monedă comercială internaţională, în special pentru mărfuri precum petrolul.
Acest lucru oferă, de asemenea, pârghii politice şi financiare ale SUA asupra altor naţiuni, aşa cum arată sancţiunile recente impuse Moscovei. Dar Rusia caută acum monede alternative.
La începutul lunii martie, Rusia şi India au fost în discuţii pentru a reînvia un pact valutar din perioada Războiului Rece pentru a se sustrage şi ele sancţiunilor. Un registru rupie-ruble ar permite naţiunilor să facă afaceri fără a utiliza dolari americani.
În plus, în ultimele luni, volumul comerţului dintre yuani şi ruble a crescut, atingând cel mai mare nivel din şase luni în iunie, arată datele Bloomberg. Tranzacţionarea spot între cele două valute a atins 48 de milioane de dolari pe piaţa interbancară luna trecută.