Rusia s-a clasat pe locul cinci în lista celor mai influente țări din regiunea asiatică
Potrivit raportului anual Asia Strength Index 2022 al Institutului Lowy, cel mai puternic indicator al Rusiei rămâne stabilitatea economică și rezistența la provocările externe, conform agenției ruse de știri TASS.
Federația Rusă s-a clasat pe locul cinci în lista celor mai puternice și influente țări asiatice, după Statele Unite, China, Japonia și India. Acest lucru este dovedit de datele uneia dintre cele mai autorizate organizații analitice și politice din Australia - Institutul Lowy, publicate luni.
După cum se menționează în raportul anual Asia Power Index 2022, Statele Unite dețin primul loc în lista celor mai puternice țări din regiunea asiatică, iar „puterea Chinei în ultimii ani a fost subminată de măsuri stricte în lupta împotriva COVID-19 și frontierele închise ale țării”. „Japonia a obținut locul trei, India – pe locul patru, iar Rusia, care ocupă locul cinci în clasament, este urmată de Australia, Coreea de Sud, Singapore și Indonezia”, se arată în raportul experților.
După cum notează autorii indicelui, ratingul Rusiei ,deși s-a redus ușor în ultimul an (cu 1,4 puncte), i-a permis să se mențină pe poziția a cincea în lista celor mai puternice țări din regiune cu 31,6 puncte din 100.” Cel mai puternic indicator al Rusiei `rămâne stabilitatea sa economică și rezistența la provocările externe, care este asigurată de securitatea resurselor țării și de potențialul de descurajare nuclear bine dovedit”, notează analiștii institutului, subliniind, totuși, că „influența Moscovei în regiunea își limitează semnificativ poziția geografică - la periferia Asiei”.
Statele Unite (80,7 puncte) sunt înaintea celui mai apropiat concurent al său, China (72,5) în ceea ce privește potențialul militar general, cooperarea în apărare și influența culturală. În plus, potrivit experților, „Statele Unite au o perspectivă demografică mai favorabilă, în timp ce China se confruntă cu o scădere bruscă a natalității”. „Influența diplomatică chineză în Asia în 2022, dimpotrivă, a fost foarte semnificativă, iar Beijingul a câștigat favoarea majorității țărilor din regiune, rămânând cel mai mare partener comercial al lor”, se arată în document.
Analiștii australieni au subliniat că Japonia (37,2 puncte) și India (36,3 puncte), în ciuda unei anumite extinderi a influenței lor în regiune, au probleme destul de serioase. Ca atare, Japonia constată „o scădere a populației, o creștere a vârstei medii a cetățenilor apți de muncă și o creștere prea lentă a PIB-ului”. „Influența economică a Indiei, pe fundalul extinderii legăturilor sale culturale și diplomatice, este în scădere din cauza refuzului New Delhi de a participa la acorduri regionale cheie”, se arată în raport. Cu toate acestea, analiștii subliniază că atât India, cât și Japonia „vor rămâne jucători foarte importanți în regiune în viitor, dar traiectoria lor de dezvoltare poate să nu fie aceeași pe care o speră SUA sau Australia”.
Indicele puterii și influenței țărilor din regiuneIndicele anual de impact în Asia (Asia Strength Index) este un raport analitic care a fost produs de Institutul Lowy din 2018. În acest document, cei mai importanți experți economici, militari și politici din Australia evaluează distribuția existentă a puterii și a influenței statelor din regiune și urmăresc dinamica schimbărilor acestor indicatori. Indicele include 26 de țări și teritorii (de la Pakistan în vest și Rusia în nord, până la Australia, Noua Zeelandă în est, plus Statele Unite). Evaluarea forței și influenței statelor se realizează pe baza a 133 de indicatori aferenți din opt domenii cheie: potențialul militar și cooperarea în apărare, economia și relațiile economice, influența diplomatică și culturală, precum și sustenabilitatea și dotarea cu resurse.
Sursa: adevarul.ro