Rusia revendică preluarea controlului a încă două localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Orașul natal al președintelui, bombardat intens

Rusia revendică preluarea controlului a încă două localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Orașul natal al președintelui, bombardat intens

Armata rusă a revendicat joi preluarea controlului a încă două localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, unde continuă să avanseze în faţa trupelor ucrainene inferioare numeric şi ca putere de foc, transmite AFP.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

În raportul său zilnic, Ministerul Apărării a anunţat preluarea localităţilor Mikolaivka, din Doneţk, şi Stelmahivka, lângă frontiera administrativă cu Doneţk, ambele anexate de Rusia în septembrie 2022.

Mikolaivka se află la circa 15 km de Pokrovsk, un important nod logistic, de mai multe săptămâni ţinta trupelor ruse care se apropie, ceea ce a determinat autorităţile locale să ordone la 19 august evacuarea familiilor cu copii din oraş şi din împrejurimi.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de EFE, numai în ultima zi trupele ucrainene au suferit până la 2.080 de pierderi umane, în morţi şi răniţi.

Situaţia este extrem de dificilă pentru armata ucraineană și în apropierea oraşului Pokrovsk, din estul ţării. Rușii se află la 11 km distanță, suficient de aproape pentru a bombarda.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că situaţia este ”extrem de dificilă” pentru armata ucraineană în apropiere de Pokrovsk, unde ”sunt concentrate principalele eforturi ale Rusiei şi cele mai mari forţe”.

În pofida ofensivei surprinzătoare declanşate de Kiev pe 6 august în regiunea rusă Kursk, trupele ruse continuă în mod regulat să câştige teren în Doneţk, care rămâne epicentrul luptelor.

Și localitatea în care s-a născut liderul de la Kiev a fost vizată în ultimele ore de rachete rusești.

Pentru a doua zi la rând, orașul Krivoi Rog, unde s-a născut președintele Volodimir Zelenski, a fost bombardat fără milă. Rachetele lansate de ruși au nimicit un service auto. Cel puțin opt persoane au fost rănite.

Preluarea controlului asupra acestei zone reprezintă un pas important către anexarea întregii regiuni Donbas, consideră oficialii de la Kremlin.

Ucrainenii, în schimb, își continuă incursiunea peste graniță. Forțele Kievului au dat publicității noi imagini în care susțin că au distrus, în regiunea Kursk, un sistem rusesc de război numit „Sapphire”, capabil să detecteze dronele aflate la 30 de kilometri departare.

„Continuăm să extindem teritoriul aflat sub controlul nostru în zonele desemnate din apropierea frontierei cu Ucraina. În plus, lucrăm cu aliații pentru a aproviziona linia întâi”.

Ucraina speră că, în curând, va primi undă verde pentru a lovi cu arme occidentale adanc pe teritoriul Rusiei, vizate fiind ținte militare aprobate anterior. De la Moscova, o prima reacție a venit de la ministrul de Externe.

Occidentul nu vrea să evite o escaladare a tensiunilor. Occidentul, cum s-ar zice, o caută cu lumânarea”, declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Kremlinul a respins declarațiile preşedintelui Zelenski despre un plan pe care îl are pentru a pune capăt războiului şi a declarat că va continua așa-numita „operaţiune militară specială” din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”