Rusia REVENDICĂ OFICIAL la ONU peste un milion de kilometri pătrați în Arctica

Rusia REVENDICĂ OFICIAL la ONU peste un milion de kilometri pătrați în Arctica

Rusia a revendicat în mod oficial marți, la Organizația Națiunilor Unite (ONU), mai mult de un milion de kilometri pătrați în Arctica, afirmând că anii de cercetare științifică atestă dreptul său asupra vastelor resurse naturale situate în Oceanul Arctic, informează France Presse. În cererea sa, depusă la Comisia ONU însărcinată cu trasarea granițelor platoului continental, Rusia subliniază că, în virtutea cercetărilor sale științifice, ea ar trebui să-și extindă suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri pătrați suplimentari în Arctica.

În 2001, ONU a cerut Moscovei, după o primă revendicare în acest sens, să aducă mai multe dovezi în sprijinul cererii sale.

Această revendicare include și Polul Nord și îi va oferi în mod potențial Rusiei accesul la circa 4, 9 miliarde de tone de hidrocarburi, potrivit estimărilor guvernului rus.

La ora actuală, dreptul la mare fixează zona economică exclusivă a unei țări la 200 de mile marine (circa 370 de kilometri) de la coasta sa, oferindu-i suveranitate în această zonă, pentru a-i putea exploata resursele. Dincolo de această limită, apele sunt considerate, din punct de vedere juridic, ca fiind internaționale.

Rusia, SUA, Canada, Danemarca și Norvegia își dispută de zeci de ani controlul asupra resurselor din Arctica.  

Potrivit guvernului rus, cercetările din ultimii ani, implicând inclusiv o expediție în octombrie, demonstrează că limitele platoului continental rus din Arctica se întind mult peste cele 200 de mile marine.

Revendicarea Moscovei include o parte din Dorsala Lomonosov, revendicată de asemenea de Danemarca și Canada, precum și Dorsala Mendeleev, considerată de Rusia parte integrantă a continentului eurasiatic.

De când a înaintat prima dată cererea, în 2001, Rusia a inițiat mai multe expediții științifice polare de anvergură, pentru a aduna dovezi în sprijinul revendicării sale. În 2007, o expediție a efectuat efectuat o plonjare record în profunzimea Oceanului Arctic, plantând în mod simbolic, cu această ocazie, drapelul rus în adâncurile apelor polare.

În paralel, președintele rus Vladimir Putin a accentuat atenția atribuită problemei Oceanului Arctic, înființând o comisie specială însărcinată cu dezvoltarea proiectelor economice în regiune, în timp ce manevrele militare de amploare s-au multiplicat în zonă.

Doctrina militară navală rusă a fost, de asemenea, modificată în iulie, pentru a pune accentul pe importanța strategică a Oceanului Arctic, în mod concret prin dezvoltarea Flotei Nordului.

Nu în ultimul rând, Ministerul de Externe al Rusiei a precizat că această revendicare este una dintre 'prioritățile' diplomației ruse și că ea așteaptă ca cererea sa să fie analizată până în toamnă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”