Rusia respinge apelul Washingtonului de a elibera navele ucrainene arestate

Rusia respinge apelul Washingtonului de a elibera navele ucrainene arestate

Kremlinul a respins vineri apelul Washingtonului de a elibera navele ucrainene arestate la 25 noiembrie şi echipajele lor, susţinând că acest apel nu poate avea prioritate în faţa sistemului de justiţie al Rusiei, dar a adăugat că Moscova rămâne interesată de o întâlnire la nivel înalt cu SUA, transmite Reuters.

La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.

SUA au anunţat joi că o întâlnire între preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin nu va fi organizată atât timp cât Moscova nu eliberează marinarii şi navele ucrainene.

''Desigur, o astfel de poziţie nu poate fi motiv pentru încălcarea mersului procedurilor legale şi investigaţiei care este în desfăşurare împotriva celor care au violat frontiera de stat a Rusiei'', a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, într-o conferinţă de presă.

Trump şi Putin urmau să aibă o întâlnire bilaterală în marja Summitului G20 desfăşurat în Argentina în urmă cu două săptămâni, dar liderul american a anulat-o în urma incidentului naval din Strâmtoarea Kerci.

Pe de altă parte, Kremlinul a calificat drept nefondate acuzaţiile americane contra Mariei Butina, o rusoaică arestată în luna iulie în SUA despre care Washingtonul susţine că este agent al guvernului rus.

''Repetăm că noi considerăm absolut neîntemeiate toate acuzaţiile împotriva ei'', a spus Dmitri Peskov.

Maria Butina a pledat joi vinovată în faţa instanţei de judecată americane.

În vârstă de 30 de ani şi venită în SUA ca studentă, Maria Butina a recunoscut acum, în cadrul unei înţelegeri cu procurorii americani, că a încercat să construiască o reţea de influenţă în rândul politicienilor americani. Ea s-ar fi aflat în contact cu grup de lobby conservator militând pentru organizaţia pro-arme rusă "Dreptul la arme", finanţată în parte de Aleksandr Torşin, un bancher apropiat de preşedintele Vladimir Putin.

Potrivit acuzării, Maria Butina şi Aleksandr Torşin au încercat să creeze "canale neoficiale" de comunicare ce ar fi putut fi "utilizate de Federaţia Rusă pentru a pătrunde în aparatul decizional naţional" al SUA.

Anchetatorii americani sunt interesaţi de contactele ei multiple din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), organizaţie puternică foarte favorabilă Partidului Republican. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”