Rusia renunță la cel mai mare submarin cu propulsie nucleară din timpul Războiului Rece
Marina rusă a confirmat că a dezafectat submarinul strategic cu propulsie nucleară Dmitri Donskoi, care făcea parte din formidabilul sistem de arme al Moscovei în timpul Războiului Rece.
Submarinul nuclear Dmitri Donskoi a fost retras și va fi dezmembrat FOTO SHUTTERSTOCK
De mai multe luni circulă speculații privind retragerea submarinului din Flota navală a Rusiei. Tass relata în 2021 că nava va rămâne în serviciu până în 2026.
Dmitri Donskoi(„Taifun”, în codificarea NATO) din clasa Akula a fost lansat la apă în 1980 și a fost construit de șantierul naval Sevmaș din Severodvinsk (Marea Albă).
Flota de Nord a avut șase submarine de acest tip - trei dintre ele au fost deja dezmembrate.
Cu un deplasament de aproximativ 53.000 de tone, Dmitri Donskoi a fost modernizat și reechipat în 2002 cu racheta balistică RSM-56 „Bulava”.
Ultima misiune a submarinului a fost în septembrie 2022, în cadrul testelor pe mare ale submarinului nuclear multifuncțional Krasnoiarsk, respectiv submarinului nuclear strategic Generalissimus Suvorov.
A fost cel mai mare submarin din lume (172 de metri lungime și 23 de metri lățime) până când a fost depășit de submarinul nuclear Belgorod, intrat în serviciu în iulie 2022.
Luni, Vladimir Maltsev, șeful Mișcării ruse pentru susținerea marinei militare, a declarat pentru TASS că nava a fost „dezafectată”, fiind mutată la baza navală din Severodvinsk, unde va fi dezmembrată împreună cu alte două unități din acest proiect" (Proiect 941).
„Un nou submarin strategic din clasa Borei -A cu denumirea Dmitri Donskoi se află în construcție la Șantierul Naval Sevmaș din Severodvinsk”, precizat Maltsev.
Clasa Akula a fost coloana vertebrală a descurajării nucleare sovietice, aceste submarine fiind înarmate cu 20 de SLBM (rachete balistice lansate din submarin) R-39 "Rif" având până la 200 de focoase. Publicația de specialitate „The Drive” l-a descris ca fiind "cel mai mortal sistem de armament" pe care Rusia l-a proiectat în timpul Războiului Rece.
Marina rusă a fost între timp consolidată cu submarinul cu destinație specială Belgorod, care urmează să fie dotat cu torpilele Poseidon .
Submarinul Belgorod ar putea transporta până la opt torpile Poseidon, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA. Poseidon a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în 2018 ca fiind un nou tip de armă nucleară strategică cu sursă proprie de energie.
Sursa: adevarul.ro