De când şi-a reorientat atenţia invaziei sale spre est, în urma unui efort eşuat de a cuceri Kievul, Rusia a declarat că obiectivul său principal este de a „elibera” zonele din estul şi sudul Ucrainei populate predominant de vorbitori de limbă rusă, potrivit The Moscow Times.
Acum, oficialii par să mizeze pe cei mai săraci şi mai patrioţi cetăţeni ai Rusiei pentru a ajuta aceste regiuni să se refacă după devastarea provocată de ofensiva sa de patru luni, oferind salarii peste medie şi o mulţime de beneficii.
Pe site-ul rus Avito au apărut zeci de anunţuri cu locuri de muncă, prin care se solicită zidari, mecanici de acoperişuri, zugravi şi sudori pentru a se alătura reconstrucţiei Doneţk-ului, capitala autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR).
Majoritatea anunţurilor vizează cetăţenii din afara marilor centre urbane ruse şi promit salarii iniţiale de două sau trei ori mai mari decât media regională.
Lucrătorilor li se promite, de asemenea, un pachet impresionant de beneficii, inclusiv acoperirea tuturor meselor şi a locuinţei, concedii plătite, oportunităţi de „ascensiune în carieră” şi chiar un bonus de 60 de dolari în numerar pentru recomandarea unui prieten de încredere.
Deşi anunţurile sunt postate de antreprenori privaţi, unele menţionează că proiectul este sponsorizat de Ministerul rus al Construcţiilor şi sunt însoţite de sloganuri motivaţionale precum „Să reconstruim Donbas-ul împreună”.
Potrivit anunţurilor, toţi lucrătorii care se aventurează în misiunea patriotică vor trebui să fie supuşi unui control din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
În timp ce muncitorilor în construcţii li se promite că vor fi „trimişi” în teritoriile ocupate „în câteva zile”, anunţurile nu menţionează nicio compensaţie în cazul în care un muncitor ar putea fi rănit sau ucis.
Recrutorii din domeniul construcţiilor contactaţi de The Moscow Times au refuzat să comenteze cu privire la siguranţa muncitorilor sau la eventualele despăgubiri.
Organizaţiile de voluntariat pro-guvernamentale ruseşti ar fi recrutat şi trimis profesionişti pentru misiuni „umanitare” în estul Ucrainei
Potrivit grupului umanitar „Împreună cu Donbas”, zeci de psihologi şi profesori ruşi lucrează în prezent în cadrul unei misiuni de voluntariat în Mariupol, portul din sudul Ucrainei care a fost aproape complet distrus de forţele ruse înainte ca acestea să-l captureze luna trecută.
Spre deosebire de muncitorii din construcţii, se pare că profesorii sunt recrutaţi prin canale private, cum ar fi grupurile de socializare închise din cadrul universităţilor specializate în formarea profesorilor.
Potrivit site-ului de ştiri Tayga.info, cu sediul în Siberia, un astfel de anunţ de recrutare care căuta profesori de „toate materiile” a apărut într-un chat al studenţilor de la Universitatea Pedagogică de Stat din Novosibirsk.
„Sarcinile [sunt] de a asigura începutul anului şcolar, de a organiza activitatea de instruire şi de educaţie şi de a lucra cu copiii”, s-ar fi menţionat în anunţ.
Cu toate acestea, universitatea a declarat că mesajul nu este autentic.
Preocupările legate de siguranţă sunt unul dintre principalii factori care împiedică recrutarea de profesori cu studii în Rusia pentru teritoriile ocupate, potrivit lui Daniil Ken, liderul sindicatului independent Alianţa Profesorilor.
În ciuda faptului că salariile promise sunt de până la nouă ori mai mari decât media din regiunile de recrutare, cererea pentru posturile didactice vacante în estul Ucrainei rămâne scăzută, a declarat Ken.
„Sper că unii oameni au o înţelegere morală că a merge în teritoriile ocupate este greşit, dar există şi o evaluare raţională a riscurilor”, a declarat marţi Ken pentru postul de televiziune polonez Belsat TV.
Recrutarea oficialilor are un succes mai mare
Un succes mai mare pare să aibă recrutarea continuă a oficialilor, a deputaţilor locali şi a activiştilor loiali Kremlinului, a relatat ziarul Vedomosti la începutul acestei săptămâni.
Politicienilor care merg în republicile separatiste Doneţk şi Lugansk li se garantează o dublare a salariilor şi chiar li se promit promovări la întoarcerea în Rusia, a relatat luni ziarul Kommersant.
Mai mulţi politicieni regionali cunoscuţi au fost deja promovaţi în poziţii importante în republicile separatiste.
Rostislav Antonov, deputat în oraşul siberian Novosibirsk, a fost numit consilier umanitar al liderului DNR, Denis Puşilin, la începutul acestei luni.
„Încă de la începutul operaţiunii speciale, am petrecut mult timp pe teritoriul Republicii Doneţk, lucrând pe teritoriile eliberate şi ajutând oamenii. Acest statut oficial îmi va permite să lucrez cu mai multă dedicare”, a scris Antonov pe canalul său Telegram, folosind termenul guvernului rus pentru războiul din Ucraina.
Antonov a precizat că îşi va păstra postul de salariat în Consiliul Deputaţilor din Novosibirsk şi că va putea „îndeplini responsabilităţile” acasă, în ciuda noului său rol „onorabil şi important” în Doneţkul ocupat.
Dar, spre deosebire de entuziasmul patriotic al oficialilor regionali recent promovaţi, ruşii obişnuiţi ar putea fi pur şi simplu mai puţin optimişti în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor în noile teritorii „eliberate”.
„Există o mare probabilitate ca [teritoriile] să fie supuse unei contraofensive din partea forţelor ucrainene„, a declarat Ken. „Atunci, unii ... s-ar întoarce în Rusia într-un sac de pastic destinat cadavrelor”.