Putin pare că dorește să ridice și mai mult riscul confruntării nucleare și lansează o nouă provocare pentru Occident.
Potrivit publicației italiane La Repubblica , submarinul ”Belgorod” a fost mutat în Marea Kara și nu este exclus ca Marină Rusă să testeze pentru prima dată torpila Poseidon, capabilă să parcurgă sub apă o distanță de 10 mii de kilometri.
Infromația vine dintr-un raport al NATO, transmis celor mai importante state aliate în ultimele zile. Raportul notează mișcările submarinului nuclear ” Belgorod ”, care a devenit operațional în iulie.
Foto: submarinul rusesc K-329 Belgorod
Această torpilă poate purta un focos nuclear, capabil să provoace un „tsunami radioactiv”. Experții compară efectul lansării sale cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale.
O particularitate a acestui sistem este că lansările nu pot fi urmărite: torpila a fost proiectată să emită foarte puțină căldură și să se miște silențios cu o viteză de peste 100 km/h.
După cum clarifică publicația rusă RBC, Belgorod este un submarin multifuncțional cu propulsie nucleară, conceput pentru a găzdui sistemul de torpile nucleare subacvatice fără pilot Poseidon. Sistemul este conceput pentru a lovi infrastructura de coastă a inamicului, pentru a crea zone mari de contaminare radioactivă, tsunami și alte consecințe ale unei explozii nucleare pe teritoriul inamicului.
Presa a raportat că SUA și aliații săi au intensificat supravegherea pentru a detecta orice semn că Putin ar ordona armatei ruse să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.
Contraamiralul Ciorobea explică de ce Belgorod, „submarinul rus al Apocalipsei”, ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră
Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea, doctor în științe militare, a vorbit despre Belgorod, noul submarin cu torpile nucleare de tip Poseidon ai Federației Ruse, supranumit și „submarinul Apocalipsei” de către ruși.
Contraamiralul român a explicat de ce Belgorod nu va fi dislocat în Marea Neagră fiind o țintă ușoară.