Rusia: Putin a vizitat noul cosmodrom din Extremul Orient şi a cerut accelerarea lucrărilor de construcţie
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat vineri la cosmodromul de la Vostocini, în Extremul Orient, cerând accelerarea lucrărilor pentru terminarea acestui şantier afectat de mari scandaluri de corupţie, informează AFP.
Liderul rus a vizitat cosmodromul, de unde prima rachetă a fost lansată în aprilie 2016, în compania şefului agenţiei spaţiale Roskosmos, Dmitri Rogozin, şi a altor oficiali.
"Aştept o atitudine mai responsabilă din partea dumneavoastră şi un ritm dinamic în organizarea muncii", i-a spus el lui Rogozin, conform declaraţiilor transmise la televiziune.
"Cinci lansări au avut deja loc aici. Acum, capacităţile (cosmodromului) Vostocini pot şi trebuie sporite serios", a mai afirmat el în timpul vizitei, citat de agenţia de presă publică RIA Novosti.
Încurajând "o scădere a costurilor", Putin a mai spus că îşi doreşte "un avans" pentru ca Rusia să îşi păstreze "poziţia de lider solid" în domeniul spaţial.
Situat în regiunea Amur din Extremul Orient rus, cosmodromul Vostocini ar urma ca pe termen lung să îl înlocuiască pe cel de la Baikonur, care datează din epoca sovietică şi pe care Moscova îl închiriază de la Kazahstan de la prăbuşirea URSS în 1991.
Însă de la lansarea sa, şantierul a fost încetinit de numeroase întârzieri şi scandaluri de corupţie. Patru responsabili ai unei companii implicate în proiect au fost condamnaţi în 2018 la pedepse grele cu închisoarea pentru deturnări de fonduri.
Pe teren, două şantiere sunt deschise: construcţia unei a doua platforme de lansare pentru lansatoarele 'grele' Angara şi finalizarea primei rampe de lansare, inaugurată în 2016, pentru rachetele de nouă generaţie 'Soyuz 2'.
Redresarea sectorului spaţial constituie o chestiune de prestigiu pentru Kremlin, simbolizând mândria sa regăsită, însă Rusia s-a confruntat cu numeroase eşecuri în ultimii ani, printre care şi cel al unei lansări eşuate la sfârşitul lui 2018 care din fericire nu a făcut victime.
În ciuda concurenţei din partea unor noi companii private, Rusia rămâne singura ţară în măsură să transporte oameni spre Staţia Spaţială Internaţională.AGERPRES