Rusia pune rachetele nucleare pe poziții de atac după ajutorul militar al SUA pentru Ucraina
Rusia a declarat miercuri că forțele sale armate efectuează exerciții care includ rachete balistice intercontinentale Yars, ca „descurajare nucleară”, scrie Newsweek .
Forțele de Rachete strategice, principala unitate de descurajare nucleară a țării, efectuează exerciții de antrenament în regiunea Ivanovo (vest) cu 1.000 de persoane și peste 100 de echipamente, potrivit Ministerului rus al Apărării.
În timpul exercițiilor, forțele rusești vor lucra la „aducerea sistemelor de rachete pe poziții de teren, efectuarea de marșuri de până la 100 de kilometri, organizarea camuflajului și alte sarcini", a comunicat ministerul.
Scopul principal este de a „îmbunătăți nivelul de pregătire a personalului și coerența formațiunilor și unităților militare ale Forțelor de Rachete Strategice", a adăugat acesta.
Moscova, îngrijorată de furnizarea de lansatoare multiple de rachete către Ucraina
Moscova recepționează „cu îngrijorare” declarațiile SUA că vor furniza armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete, deși Kievul trimite semnale că nu are intenția de a folosi sistemele MLRS împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov pentru TASS.
„Întrebarea nu se referă la raza de acțiune a vreunui sistem sau la intențiile cuiva", a spus el, când i s-a cerut să comenteze asigurările Ucrainei că nu va folosi MLRS americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
„Cu siguranță, recepționăm toate aceste semnale, dar le legăm de ceea ce se întâmplă în realitate", a declarat Riabkov. „În realitate, Kievul este în continuare inundat cu livrări neîntrerupte și perpetue de cele mai noi sisteme de armament", ceea ce poate doar întârzia Rusia să-și atingă obiectivele în Ucraina.
„Obiectivele stabilite vor fi în cele din urmă atinse, indiferent de măsurile luate în numele Statelor Unite sau al sateliților și clienților lor", a precizat diplomatul.
„Rusia își va consolida forța și suveranitatea într-o lume în schimbare rapidă”, a declarat și președintele Vladimir Putin într-un discurs video cu ocazia Zilei Internaționale pentru Protecția Copiilor, ceea ce, susțin analiștii, ar fi un prim pas în a aduce în discurs un eventual risc la adresa „suveranității” țării. Adică acea „condiție” în care Putin ar putea declanșa un război nuclear.