Rusia, pregătită să vorbească cu SUA și cu Papa Francisc cu privire la Ucraina, susține Kremlinul

Rusia, pregătită să vorbească cu SUA și cu Papa Francisc cu privire la Ucraina, susține Kremlinul

Rusia este dispusă să discute cu SUA şi cu papa Francisc pentru a se găsi o soluţie la situaţia creată de campania militară rusă în Ucraina, a declarat marţi Kremlinul, potrivit EFE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov susține că Rusia este gata să discute cu SUA și papa Francisc. FOTO EPA-EFE

Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea (situaţia din Ucraina) cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, într-un comentariu la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron care i-a cerut luni papei Francisc să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, şi preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a impulsiona un proces de pace în Ucraina.

În versiunea transmisă de agenţia de stat rusă Peskov a declarat că Moscova salută apelul preşedintelui francez către papa Francisc de a facilita discuţii directe între SUA şi Rusia cu privire la Ucraina, scrie Agerpres .

Dacă aceasta se înscrie într-adevăr pe linia eforturilor de căutare a posibilelor soluţii, demersul poate fi evaluat pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În acelaşi timp, a afirmat el, nimeni nu a propus să-l sune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lămuri „baza legală care interzice orice tip de negociere cu partea rusă”.

Rusia este deschisă tuturor contactelor. Dar trebuie să plecăm de la premisa că Ucraina a interzis continuarea negocierilor”, a insistat Peskov, făcând referire la recentul decret al preşedintelui Zelenski care a pus în aplicare o decizie recentă a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei despre imposibilitatea de a purta negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Decizia respectivă era un răspuns al Kievului la „încercarea de anexare de către Rusia a unor teritorii” ale Ucrainei, după ce preşedintele Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă (Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) la 30 septembrie, notează agenţia de presă ucraineană RBC.ua. Unele dintre acestea nici măcar nu erau controlate în totalitate de Moscova.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina în prima agresiune de acest tip în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”