Rusia: Poliţia încearcă să-i determine pe ruşi să nu participe la manifestaţiile pro-Navalnîi anunţate pentru miercuri
Ministerul rus de Interne a cerut populaţiei să nu participe la manifestaţiile anunţate pentru miercuri în peste 40 de oraşe din Federaţia Rusă în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei şi a cărui stare de sănătate s-a deteriorat grav, calificându-le drept ilegale, relatează AFP, Reuters şi EFE.
"Ministerul de Interne îndeamnă cetăţenii să se abţină să participe la evenimente planificate neautorizate, precum şi să viziteze pieţele şi străzile desemnate ca puncte de întâlnire" de către organizatori la ora convenită, miercuri, 16.00 GMT, a declarat serviciul de presă al ministerului pentru TASS.
În afară de riscul contractării SARS-CoV-2 în locuri în care se adună multe persoane, există de asemenea ameninţarea "provocărilor distructive care vizează perturbarea ordinii publice", avertizează guvernul rus.
"Unităţile Ministerului de Interne şi alte forţe de ordine nu vor permite o destabilizare a situaţiei şi vor lua toate măsurile care se impun pentru a menţine ordinea" pe 21 aprilie, dată care coincide cu discursul anual al preşedintelui rus, Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale - Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.
"Orice acţiuni agresive din partea participanţilor la aceste adunări publice neautorizate, în special încercările de a provoca ciocniri cu forţele de ordine, vor fi considerate drept o ameninţare la securitatea publică şi vor fi imediat reprimate", avertizează Ministerul de Interne.
La sfârşitul lunii martie, echipa lui Navalnîi a lansat o campanie online pentru a aduna 500.000 de persoane dispuse să iasă în stradă pentru a cere eliberarea opozantului.
Până în prezent, apelul a fost susţinut de peste 450.000 de cetăţeni.
Având în vedere deteriorarea stării de sănătate a opozantului de 44 de ani, aliaţii săi - Ivan Jdanov şi Leonid Volkov - au afirmat - duminică - că "evenimentele evoluează într-un mod foarte rapid şi foarte nefavorabil".
Potrivit acestora, viaţa lui Navalnîi "atârnă de un fir" de păr, întrucât are probleme grave de sănătate şi îi este refuzat accesul la un medic în care el să aibă încredere, manifestaţia neputând fi din acest motiv amânată.
Opozantul a fost transferat la un spital pentru deţinuţi de la închisoarea vecină, penitenciarul nr. 3 din regiunea Vladimir, a anunţat luni Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia (FSIN, după acronimul în limba rusă).
Manifestaţiile pro-Navalnîi din luna ianuarie desfăşurate în peste 100 de oraşe din Federaţia Rusă au fost reprimate cu brutalitate şi au dus la mii de arestări şi dosare penale pe bandă rulantă.
Într-o luare de poziţie separată, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) i-a îndemnat pe preşedintele SUA, pe politicieni şi personalităţi culturale din Occident să se preocupe mai mult de soarta lui Julian Assange şi a lui Edward Snowden şi nu de respectarea drepturilor omului în Rusia, relatează agenţia de presă oficială RIA Novosti.
"În ultimele zile, preşedintele SUA, politicieni occidentali şi o serie de personalităţi culturale de peste hotare au făcut declaraţii cu privire la respectarea drepturilor omului în ţara noastră. Aceştia probabil sunt foarte ocupaţi, poate că nu au suficient timp pentru a face declaraţii şi despre situaţia din jurul lui Julian Assange şi Edward Snowden", a scris Volodin pe canalul sau Telegram luni, fără a se referi explicit la opozantul rus Aleksei Navalnîi.
Declaraţia sa intervine după ce aproape 70 de artişti, scriitori şi actori au adresat sâmbătă un apel preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acordarea de tratament medical de urgenţă opozantului rus. De asemenea, liderii UE şi Washingtonul au atribuit Moscovei responsabilitatea pentru soarta lui Aleksei Navalnîi în închisoare. AGERPRES