„Rusia poate intra în colaps economic între 1 an și 3 ani. Ridicarea sancțiunilor, mișcare periculoasă pentru Europa”

„Rusia poate intra în colaps economic între 1 an și 3 ani. Ridicarea sancțiunilor, mișcare periculoasă pentru Europa”

Singurul motiv pentru care Rusia ar accepta negocieri de pace acum este ridicarea sancțiunilor economice impuse de Europa, spune analista Iulia Joja. Această măsură ar permite atacatorului să-și refacă forțele și să pună din nou, peste câțiva ani, Ucraina, dar și securitatea europeană.

Analiștii economici susțin că Rusia ar putea intra în colaps economic. FOTO: Shutterstock

Analiștii economici susțin că Rusia ar putea intra în colaps economic. FOTO: Shutterstock

Pe măsura ce se apropie momentul preluării de către Trump a președinției SUA, analiștii sunt preocupați despre modul în care Rusia va putea fi adusă la masa negocierilor de pace.

Expert în Securitate Europeană și Studii Europene la Universitatea George Washington şi Universitatea Georgetown (SUA), Iulia Joja este îngrijorată de faptul ca pe masa negocierilor ar putea fi puse sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Ridicarea acestor sancțiuni - în special ale celor impuse de Europa - ar permite Rusiei să-și refacă puterea și în câțiva ani să atace din nou, spune Joja. Ar fi o mișcare sinucigașă pentru securitatea europeană. Experta crede ca ucrainenii mai pot rezista, mai ales dacă vor primi ajutorul promis din Occident, până în momentul în care situația economică din Rusia îl va forța pe Putin să negocieze un tratat de pace care să asigure și pe viitor securitatea Europei.

Adevărul: Cum e situația pe front pentru Ucraina?

Iulia Joja: E o situație rea pe front, dar nu mult mai rea decât arăta acum, să spun, trei luni. Și nu mai rău decât am fi putut să ne așteptăm. De ce arată foarte prost situația pe front, mai ales în jurul Pokrovsk-ului, în Donetsk? Pentru că ajutorul din partea Occidentului nu mai sosește. Și aici, din nou, trebuie să amintim de pachetul de ajutor suplimentar al Statelor Unite pentru Ucraina, aprobat în aprilie 2024, din care acum aproximativ o lună, ucrainenii spuneau că a fost livrat cam 10%.

Biden a lăsat pe ultimele zile, înainte să expire dreptul președintelui de a retrage suma din care se putea cumpăra armament. Probabil de frică că vine Trump, va trimite armamentul, dar totuși suntem în decembrie. Atunci situația de pe front, din punctul de vedere al Ucrainei arată destul de bine, având în vedere cât de puțin le-am dat.

În acest moment știm că la Pokrovsk, de partea rușilor, pierderile sunt foarte mari și că strategia militară actuală a rușilor este asemănătoare cu ce am văzut la Avdiivka și în alte zone, anume că indiferent de cât de mari sunt pierderile și indiferent de cât de încet avansează trupele rusești, rușii tot insistă. În plus, își păstrează cerințele maximaliste, acelea de la sfârșitul anului 2021, înaintea începerii războiului pe scară largă, practic anularea statalității independente a Ucrainei și retragerea militarilor americani din Europa, retragerea NATO înapoi la granițele 97 și așa mai departe.

În același timp, Rusia continuă să atace în valuri infrastructura critică de energie a Ucrainei pentru a continua această teroare asupra civililor, în special în ultimele săptămâni în partea vestică a țării.

Colaps economic în Rusia în maxim trei ani?

În Rusia, cum se văd lucrurile?

Deci cam așa arată lucrurile pe linia frontului și ce ar mai fi de adăugat că pe lângă lipsa ajutorului pentru ucraineni, în Rusia, conform datelor pe care le avem, economia merge din ce în ce mai prost. Economia care a fost deja trecută pe picior de război este pe cale de a se prăbuși. Analiștii spun că între un an - doi ani și maxim trei ani, Federația Rusă se va prăbuși economic și vom avea un scenariu asemănător cu 1991. La asta se face apel din partea analiștilor și susținătorilor Ucrainei că trebuie, dacă ne lipsește voința politică pentru a crește ajutorul militar pentru Ucraina, pentru a-i da posibilitatea să învingă Rusia , măcar să continuăm așa, chiar dacă costul este foarte mare pentru Ucraina.

Asta arată datele economice, dar din nou datele economice nu sugerează, deși nu se știe niciodată, că Rusia ar putea intra în colaps în următoarele luni. Deci, întrebarea rămâne, precum acum un an, precum acum doi ani în război, chiar și cu date noi, de partea cui este timpul, de partea Ucrainei sau a Rusiei?

Ce se mai aude despre planul lui Trump de pace? Trump a criticat într-un interviu recent faptul că s-a permis Ucrainei să lovească cu rachete cu rază lungă.

Da, avem asta pe de-o parte și avem o istorie lungă a lui Trump în care practic dă vina pe Ucraina pentru război. Însă în ultimele zile - am ajuns să ne punem speranța în tweet-urile lui Trump – avem un mesaj de-al lui care este încurajator pentru Ucraina și care a fost analizat inclusiv la CNN. În acest tweet, Trump pentru prima dată se referă la Rusia ca fiind vinovată pentru război și spune cumva că mingea este in terenul Rusiei, care poate să facă pași către a încheia acest război care deja i-a provocat 600.000 de morți și răniți.

Trump: negocierea păcii va fi mai complicată

În ce context s-a întâmplat această aparentă schimbare de poziție a lui Trump?

Atunci când s-a dus la ceremonia de redeschidere a catedralei Notre Dame, la Paris, a cerut o încetare a focului către cele două părți, mesaj care a fost ignorat de ruși, așa cum ne așteptam cu toții. El a recunoscut, în acest context, că negocierile vor fi mai dificile decât se aștepta.

Ce șanse va avea administrația Trump să oprească conflictul cu o încetare a focului temporară?

Viitoarea administrație Trump și reprezentanții săi spune acum că va dura probabil nu 24 de ore, ci câteva luni găsirea unui compromis care să aducă încetarea focului. Observați că nu se vorbește despre un tratat de pace. Problema care se ridică și care se discută de cele mai multe părți ale analiștilor războiului, atât în Europa cât și în Statele Unite –vin chiar de la o conferință de 2-3 zile, din Germania, dedicată războiului din Ucraina, iar problema care se ridică este dacă administrația Trump va avea suficiente argumente pentru a duce la masa de negocieri Rusia. Dacă Rusia va fi suficient de nevoită să se așeze serios, nu doar de formă, la masa de negocieri.

Și, de fapt, răspunsul la această întrebare stă în cât de slabă, cât de la ananghie, cât de aproape de colaps este Rusia în acel moment. Singurul motiv pentru care Rusia ar accepta niște negocieri și un compromis este dacă este suficient de disperată.

Singurul lucru care poate motiva Rusia să negocieze

Acum, pare a fi suficient de disperată?

Nu pare a fi, într-adevăr, suficient de disperată. Singurul lucru care se poate pune pe masă, care mie mi se pare cel mai periculos, este ridicarea sancțiunilor. Și asta depinde foarte, foarte mult de fapt nu de americani, ci de europeni.

E adevărat că americanii au impus sancțiuni mai puternice împotriva rușilor și acelor care ajută Rusia, dar banii grei și sancțiunile cu impact real sunt în mâna europenilor. Acesta este singurul argument care ar putea să fie interesant pentru Rusia, perspectiva ridicării majorității, dacă nu a tuturor sancțiunilor, relevante, semnificative din punct de vedere financiar.

Faptul că Statele Unite pun pe măsă ridicarea sancțiunilor nu va avea un impact suficient, cred eu, pentru Rusia.

Va depinde de capacitatea decidenților europeni de a se gândi la securitatea europeană pe termen lung. Dacă vor fi limitați la gândirea pe termen scurt și de ciclurile electorale vor fi mai degrabă încurajați să pună pe masă posibilitatea ridicării sancțiunilor riscând securitatea Europei pe termen lung.

Și atunci ce rămâne dacă scoatem de pe masă sancțiunile? Care ar fi alternativa?

Să nu punem pe masa negocierilor sancțiunile și să continuăm să ajutăm Ucraina conducând practic războiul economic cu Rusia, slăbind-o treptat, în contextul în care voința politică de a face acest lucru din Statele Unite pare a fi una limitată.

Sigur că nu este exclus ca SUA să continue ajutorul, depinde de cât de rău se enervează Trump, dar în acest moment semnalele transmise atât de administrația Biden cât și de viitoarea administrație Trump, sunt că Statele Unite nu vor să mai investească în securitatea europeană.

Dacă ăsta va fi situația, va fi de latitudinea europenilor să decidă cum vor să încheie acest război: dacă vor să învingă Rusia cu un cost foarte mare pentru Ucraina, cu posibilitatea ca războiul să mai continue o vreme, la scară poate mai redusă, sau și în schimb preferă beneficiile pe termen mediu și lung ale asigurării păcii în Europa. Dacă vrem să facem pace acum temporar, să ridicăm sancțiunile, riscăm să lăsăm Ucraina să fie distrusă și să ne trezim cu rușii peste câțiva ani că la prima ocazie vor ataca din nou.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”