Rusia poate intensifica războiul hibrid în apropierea frontierelor NATO

Rusia poate intensifica războiul hibrid în apropierea frontierelor NATO

Rusia își poate intensifica tacticile de război hibrid dincolo de sabotarea infrastructurii europene, recurgând potențial la provocări la frontierele NATO, a avertizat Andri Ermak, șeful adminstrației prezidențiale de la Kiev, într-o postare pe Telegram pe 29 decembrie.

Andri Ermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev/ FOTO:X

Andri Ermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev/ FOTO:X

Țările nordice au fost în stare de alertă ridicată din cauza avertismentelor agențiilor europene de informații cu privire la potențialul sabotaj rusesc al cablurilor electrice, turbinelor eoliene și conductelor de gaze, scrie kyivindependent.com.

La 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 care leagă Finlanda și Estonia a fost grav avariat într-un incident investigat ca un posibil sabotaj. Autoritățile finlandeze au reținut nava Eagle S, a cărei ancoră ar fi cauzat avaria, și au făcut legătura între navă și flota fantomă a Rusiei, folosită pentru a se sustrage sancțiunilor.

Ermak și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile reprezentate de flota fantomă a Rusiei și de amenințările neconvenționale care implică forțe proxi, nord-coreene sau iraniene.

„Apariția trupelor nord-coreene îmbrăcate în uniforme rusești sau a milițiilor iraniene la granițele țărilor NATO este destul de realistă dacă Rusia nu este oprită acum. Armata nord-coreeană luptă deja în Europa. Cine s-ar fi putut gândi la asta până acum?”, a spus el.

Ermak a spus că impunitatea pentru astfel de acțiuni ar putea încuraja noi provocări. „Impunitatea generează permisivitate. Acesta este momentul care necesită decizii ferme și acțiuni ferme”.

La începutul anului 2023, Finlanda a investigat, de asemenea, rolul Rusiei în deteriorarea unui gazoduct subacvatic, deși președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile ca fiind „prostii complete”.

Rusia ar putea provoca pierderi „substanțiale” prin atacuri neconvenționale împotriva NATO, afirmă un oficial aliat

Există o posibilitate reală ca Rusia să provoace victime „substanțiale” prin efectuarea unei operațiuni de incendiere sau sabotaj împotriva unei țări NATO, a declarat secretarul general adjunct adjunct al NATO, James Appathurai, pentru Sky News într-un interviu publicat pe 29 decembrie.

„Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că unul dintre aceste atacuri, așa cum am spus, va străpunge într-un mod important”, a declarat Appathurai. Avertismentele cu privire la atacurile hibride ale Rusiei împotriva țărilor aliate au crescut de când Moscova și-a lansat războiul la scară largă împotriva Ucrainei în 2022.

NATO s-a angajat să intensifice măsurile de securitate pentru a contracara atacurile hibride, în condițiile în care autoritățile finlandeze au confiscat recent petrolierul Eagle S care transporta petrol rusesc, fiind suspectat că a tăiat un cablu submarin între Finlanda și Estonia.

Prin urmare, există o perspectivă reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte importante”, a declarat pentru Sky News oficialul NATO care supraveghează o strategie aliată actualizată privind contracararea atacurilor hibride.

Appathurai a declarat că volumul actual de atacuri ar fi fost „inacceptabil” în urmă cu cinci ani, prezentându-l drept răspunsul Rusiei la sprijinul occidental pentru Kiev. Oficialul a subliniat că NATO trebuie să fie mai clară cu privire la tipul de atac care ar declanșa un răspuns comun.

Articolul 5 al NATO prevede că un atac împotriva unui aliat reprezintă un atac împotriva alianței în ansamblu și justifică un răspuns comun. Aplicarea acestei reguli asupra atacurilor hibride rusești a fost intens dezbătută în ultimii ani.

„Cu siguranță putem număra zeci. Până la 100, cu siguranță. Dar există și o mulțime de comploturi dejucate”, a declarat Appathurai când a vorbit despre o creștere a atacurilor hibride cinetice rusești începând cu 2022.

Aceste operațiuni nu s-au limitat la tăierea cablurilor, deoarece serviciile secrete ruse au fost conectate la colete inflamabile introduse ilegal în avioane cargo și trimise către aeroporturi europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”