Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră cu sute de mii de oameni în Ucraina. Generalul Gherasimov supraveghează personal pregătirile din Belarus
După ce s-a confruntat cu o serie de eșecuri la aproape un an de la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia plănuiește o altă ofensivă majoră pentru a compensa pierderile teritoriale și a-și justifica costurile umane grele acasă.
Foto Shutterstock
Analiștii și cercetătorii din domeniul informațiilor sunt în mare măsură de acord că la Moscova se pregătește o ofensivă, care probabil va avea loc cândva în iarnă sau la începutul primăverii.
Totuși, nu există o imagine clară despre cum va arăta și dacă Moscova are vreo speranță reală de victorie, având în vedere rezistența hotărâtă a Ucrainei și sprijinul occidental.
„Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să schimbe cursul războiului și cel puțin să-și amâne înfrângerea”, a declarat președintele ucrainean Voldimir Zelenski.
În weekend, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a lansat o analiză care sugerează că Rusia plănuiește un impuls major în următoarele șase luni pentru a „recăpăta inițiativa și a pune capăt șirului actual de insuccese operaționale a Ucrainei”.
George Barros, un cercetător rus la ISW, a declarat pentru The Hill că a văzut o acumulare de forțe rusești la Lugansk .
„Rușii se pregătesc pentru un efort decisiv la Lugansk”, a spus el. Dar asta „ar putea însemna o ofensivă rusă sau ar putea însemna și un efort defensiv rusesc menit să învingă o contraofensivă ucraineană”.
Donbas este locul în care au loc cele mai grele lupte de câteva luni .
Rusia a concentrat trupele în estul Donbasului și a preluat controlul asupra aproape întregului Lugansk în timpul verii. Dar Ucraina încă deține teritoriu în Donețk, inclusiv orașul Bahmut, unde trupele ucrainene au respins atacurile repetate ale Rusiei.
Bahmut este un nod de transport cheie în Donețk și ar servi strategic Rusiei ca punct de lansare pentru o împingere mai spre vest, spre orașe precum Kramatorsk și Sloviansk.
John Herbst, de la Atlantic Coucil, a declarat că orice ofensivă rusă în timpul iernii sau primăverii devremDe asemenea, Ucraina se așteaptă ca orice nouă ofensivă rusă majoră să aibă loc în Donbas.
Iuri Sak, consilier al secretarului apărării al Ucrainei, a spus că există o mișcare „dinamică” a trupelor în Lugansk, care ar putea indica o lansare ofensivă la scară largă din regiune ce va fi probabil parte a unui efort de a prelua controlul complet asupra Donbasului.
„Obiectivele militare pe care rușii le-au avut și pe care nu le-au putut îndeplini niciodată au fost obținerea controlului complet asupra Lugansk și Donețk”, a spus Sak pentru The Hill. „Sperăm că acest lucru nu se va întâmpla.”
Obiectivele pe termen scurt ale Rusiei vin în vreme ce Rusia se pregătește pentru un război prelungit. Putin a declarat public că războiul ar putea fi un conflict de lungă durată, iar ministrul rus al Apărării a prezentat un plan săptămâna aceasta pentru a crește dimensiunea armatei de la 1,15 milioane de oameni la 1,5 milioane până în 2026.
Dar, în ciuda mobilizării a sute de mii de rezerviști pentru a se alătura luptei, analiștii sunt sceptici că Rusia are soldați sau puterea de foc pentru a face uitate pierderile și a câștiga, având în vedere moralul epuizat, luptele interne pentru putere și stocul epuizat de muniții.
Rusia a obținut primul câștig în această lună, în Soledar , un oraș minier de sare din Donețk, după cele mai brutale lupte din timpul acestui război. Controlul orașului ar putea ajuta Rusia să ia Bahmut, dar victoria a fost costisitoare. Rusia a distrus Soledar cu lovituri de artilerie și ar fi pierdut mii de soldați în fața „mașinii de tocat carne” a apărării Ucrainei.
Lupta de la Soledar a scos la iveală, de asemenea, dispute interne între compania de mercenari rusă Wagner Group și generalii de la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat luna trecută că Grupul Wagner devine un „centru de putere rival” în Rusia.
Pregătiri pentru noua ofensivă în Belarus
ISW a evaluat că sunt în curs pregătiri pentru a crește eficacitatea armatei ruse înainte de următoarea ofensivă.
Trupele ruse convenționale, spre deosebire de mercenarii Grupului Wagner sau milițiile aliate Moscovei din Donbas, se antrenează în Belarus și Rusia, un indiciu că sunt conservate pentru utilizare viitoare. Accentul pe antrenament marchează o schimbare față de începutul războiului, când Rusia trimitea uneori soldați neantrenați.
Putin a făcut, de asemenea, eforturi pentru creșterea producției industriei de apărare, prezidând întâlniri cu miniștri și vizitând fabricile de armament.
Săptămâna trecută, Putin l-a numit pe generalul Valeri Gherasimov , șeful statului major al forțelor armate ruse, la comanda trupelor din Ucraina, despre care ISW a spus că Ministerul rus al Apărării își reafirmă controlul și se pregătește potențial pentru o ofensivă majoră.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării, Andri Iusov, a declarat, săptămâna aceasta, că Putin i-a ordonat direct lui Gherasimov să preia controlul asupra Donbasului până în martie, o afirmație pe care Kremlinul a refuzat marți să o confirme sau să o infirme, potrivit Tass .
Noul atac se va concentra asupra Luțk și Liov
Publicația rusă Volia Media, citată de The Sun, scrie că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă care să implice până la 700.000 de soldați. Rămân întrebări dacă Putin va face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura oficial războiului împotriva Ucrainei.
Volia Media - care citează surse din cadrul armatei ruse - susține că noul atac se va concentra asupra Luțk și Liov din vestul Ucrainei.
Rusia ar putea încerca să taie coridorul care leagă Kievul de vest prin capturarea zonei de lângă granița cu Polonia. Iar creierul noului plan este generalul Valeri Gherasimov.
Numirea generalului Valeri Gherasimov, șefului Statului Major al armatei ruse în fruntea operațiunii speciale din Ucraina este considerată a fi precursoarea unei noi ofensive. Presa rusă a scris că Putin i-a dat ordin să preia controlul regiunii Donbas pănă în martie.
Volia a scrie că Gherasimov crede că atacarea regiunilor de vest ar putea pune capăt războiului prin forțarea predării Ucrainei.
Dar, după cum au arătat ultimele 11 luni - rușii au subestimat constant Kievul și au supraestimat capacitatea forțelor lor care se prăbușesc.
Planul lui Gherasimov ar fi fost semnat de Putin. Iar generalul a cerut să conducă personal operațiunea pentru a nu repeta eșecurile în februarie.
Se pare că planul este asemănător cu ceea ce au încercat rușii să facă la începutul războiului, când au invadat Ucraina și au vrut să o doboare printr-o lovitură decisivă.
Se spune că Gherasimov pregătește soldați în Belarus pentru mutarea pe Luțk și Liov și sunt unități staționate în regiunea Belgorod din Rusia pentru un atac asupra Harkovului. Noua ofensivă ar putea începe în câteva săptămâni.
Întotdeauna a vrut să lupte ca în Marele Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial)”, a declarat pentru Volia o sursă care îl cunoaște personal pe Gherasimov.
Publicația rusă scrie că măcelul din Ucraina ar putea atinge o amploare cum „nu a fost încă văzută de la începutul războiului”, pe 24 februarie.
Informația nu este confirmată – dar oferă o privire înfricoșătoare asupra a ceea ce Putin ar putea plănui într-o încercare disperată de a câștiga – sau cel puțin de a progresa în – război și de a-și salva propria piele.
Sunt voci care spun că Rusia aruncă și mult fum pentru a-și masca intențiile, iar Gherasimov e considerat maestrul războiului hibrid.
Dar Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, a declarat că “preşedintele Putin se pregăteşte de un război lung. A mobilizat deja încă peste 200.000 de oameni care se antrenează acum, a crescut producţia militară, caută să facă rost de arme de la alte regimuri autoritare, inclusiv Iran. Dar, cel mai important, nu avem nicio indicaţie că planurile sale s-au schimbat!”
Și Ucraina pregătește o contraofensivă
De asemenea, probabil că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă majoră proprie în urma a două campanii de mare succes anul trecut, care au reluat orașele Herson și Harkov.
Branislav Slantchev, profesor de științe politice la Universitatea din California, San Diego, care studiază războiul, a spus că „ucrainenii trebuie să treacă din nou la ofensivă” pentru a contracara un efort reînnoit al Rusiei.
„Niciuna dintre părți nu este aproape de obiectivele pe care le au, în sensul că rușii mai trebuie să cucerească teritoriul pe care îl pretind că este al lor, iar ucrainenii trebuie să elibereze teritoriul pe care rușii l-au luat”, a spus Slantchev. „Nu poți atinge niciunul dintre aceste obiective, în defensivă.” Slantchev a adăugat că ambele armate „încearcă în mod evident să se confunde reciproc ”.
Gian Gentile, directorul asociat al Centrului Arroya al Rand Corporation, a spus că Ucraina ar putea „încerca să dezvolte o ofensivă cu o forță mecanizată”.
„Următoarele trei până la patru luni vor fi destul de grăitoare”, a spus el. „Fie va câștiga o parte, fie cealaltă parte – fie va rămâne blocat într-un impas cu adevărat urât pentru o vreme.”
Aliații Kievului, la sfat
Ofițeri militari americani și ucraineni de rang înalt s-au întâlnit pentru prima dată într-un loc secret din sud-estul Poloniei, la 17 ianuarie. Kievul a insistat și cu această ocazie asupra necesității de a crește livrările de arme occidentale.
Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că generalul de armată Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei, s-a întâlnit cu generalul Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, la o bază din apropierea graniței Poloniei cu Ucraina.
The Washington Post și alte instituții de presă au relatat că din delegația americană au făcut parte alți cinci ofițeri de armată, împreună cu un interpret și personal de securitate. Din cauza măsurilor de siguranță, știrile despre reuniune nu au fost dezvăluite până la încheierea acesteia.
„Este important ca doi oficiali militari foarte importanți să se privească în ochi atunci când vorbesc despre subiecte foarte importante. Acest lucru face diferența”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, colonelul David Butler.
Milley și Zalujni s-au mai întâlnit de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, dar aceasta a fost prima întâlnire față în față a generalilor.
El a spus că „și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și asistența de nezdruncinat” oferite de Statele Unite și de alți aliați. El a adăugat că a „subliniat nevoile urgente” ale armatei ucrainene care „vor accelera Victoria noastră”.
Întâlnirea a avut loc în timp ce aliații occidentali se pregăteau să se reunească în Germania pentru a discuta despre trimiterea în Ucraina a unor ajutoare militare conținând armament ofensiv, cum ar fi tancuri, una dintre cererile importante ale liderilor de la Kiev.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este așteptat la Berlin pe 19 ianuarie, iar apoi va găzdui o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în ziua următoare, la baza militară americană din Ramstein, pentru a discuta cu aliații despre un sprijin suplimentar - inclusiv ajutor militar - pentru Ucraina.
Kievul face de mult timp presiuni pentru tancuri și vehicule blindate care să îl ajute să pătrundă în liniile de front ale Rusiei.
Marea Britanie a confirmat pe 16 ianuarie că va trimite 14 tancuri Challenger 2 și alte echipamente militare, inclusiv sute de vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.
Polonia și Finlanda s-au angajat deja să trimită o parte din tancurile lor Leopard 2 în Ucraina. Analiștii spun că Leopard 2 este superior tancurilor pe care Rusia le-a desfășurat și ar oferi Kievului un avantaj decisiv.
Polonia a intensificat presiunile asupra Germaniei pentru a-i urma exemplul și a furniza mai multe arme Ucrainei, inclusiv tancuri de luptă Leopard 2, dar Berlinul spune că astfel de arme ar trebui furnizate numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.
Sursa: adevarul.ro