Rusia pierde inițiativa în războiul împotriva Ucrainei, susțin serviciile de informațiile britanice
De la începutul lunii mai, Rusia a cedat din ce în ce mai mult inițiativa în războiul său împotriva Ucrainei, reacționând la acțiunile Kievului, mai degrabă decât să avanseze în mod activ către propriile obiective militare, se arată în raportul Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Foto Profimedia
Rusia a efectuat 20 de atacuri peste noapte cu rachete și drone împotriva țintelor din adâncul Ucrainei în ultima lună. Cu toate acestea, Moscova a avut „puțin succes” în atingerea obiectivelor sale probabile – paralizarea apărării antiaeriene îmbunătățite a Ucrainei și distrugerea formațiunilor de contraatac ucrainene.
Potrivit ultimei actualizări a serviciilor de informații a ministerului britanic, Rusia a trebuit să-și redistribuie forțele de securitate pentru a răspunde atacurilor partizane din vestul țării. Corpul Voluntarilor Rusiei, una dintre grupurile de miliție rusă care luptă de partea Ucrainei, a susținut că membrii săi au intrat de trei ori pe teritoriul Rusiei în ultimele două săptămâni.
Pe 22 mai, Corpul de Voluntari din Rusia și un alt grup similar - Legiunea Rusia Liberă - au susținut că au trecut în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, și au pus stăpânire pe satele învecinate.
Ca obiectiv operațional, comanda militară rusă încearcă să creeze forțe de rezervă și să le desfășoare acolo unde cred că va începe o contraofensivă ucraineană, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie.
„Cu toate acestea, acest lucru a fost probabil subminat, forțele neangajate nu au putut fi trimise pentru a umple golurile din prima linie în jurul Bahmut”, se arată în raport.
Avertismentul președintelui polonez
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a lansat câteva avertismente în urma declarațiilor făcute în grabă de mai mulți lideri occidentali privind înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
"Astăzi, oamenii spun că Vladimir Putin a pierdut războiul, iar înfrângerea sa constă în aderarea Finlandei la NATO, deși poporul finlandez ezită de mulți ani dacă ar trebui să renunțe la neutralitatea sa. Doamnelor și domnilor, Vladimir Putin nu a pierdut niciun război", a declarat președintele polonez în timpul unei conversații cu Almar Latour, CEO al Dow Jones și editor al The Wall Street Journal, potrivit Ukrainska Pravda.
La rându-i, președintele Duda și-a exprimat speranța că Putin va pierde războiul. Cu toate acestea, a remarcat el, "acum avem o situație în care cilindrul compresor rusesc apasă asupra Ucrainei, sute de oameni mor pe front în fiecare zi, în timp ce sunt peste 100 de milioane de ruși și mai puțin de 40 de milioane de ucraineni".
"Numai această diferență arată cine are avantajul aici. Viața umană nu înseamnă nimic pentru ruși, în timp ce pentru ucraineni, fiecare viață valorează greutatea ei în aur. Acestea sunt culturi diferite. Rusia este o superputere nucleară, are stocuri uriașe de arme, și ce dacă râdem de faptul că scoate pe roți tancuri din anii '60, când fiecare tanc cântărește 50-60 de tone. Dacă vine, va bate, indiferent dacă este modern sau nu", a declarat președintele polonez.
Putin va pierde războiul odată ce armata rusă va fi împinsă dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, a mai spus Duda.
"Războiul continuă, Rusia se mobilizează din ce în ce mai mult, iar economia rusă este trecută la o economie de război. Nu faceți nicio greșeală, ei sunt capabili să le spună oamenilor prin propagandă că trebuie să strângă cureaua și, chiar dacă vor suferi de foame, ar trebui să fie mândri pentru că Rusia este mare", a adăugat președintele polonez.
Sursa: adevarul.ro