Rusia nu pare să aibă ambiții teritoriale în Europa, dar vrea să o demoralizeze și să o divizeze (expert)

Rusia nu pare să aibă ambiții teritoriale în Europa, dar vrea să o demoralizeze și să o divizeze (expert)

Moscova nu pare să aibă ambiții teritoriale în Europa, dar "vrea să ne demoralizeze și să ne divizeze", pentru ca președintele Vladimir Putin "să nu întâmpine obstacole" în acțiunile sale din Rusia și în sfera de influență a acesteia, a declarat luni, prin videoconferință la București, Mark Galeotti, expert în Rusia al Institutului pentru Relațiile Internaționale de la Praga.

"Nu văd dovezi că Rusia are ambiții teritoriale în Europa", a spus Galeotti, care a precizat, de exemplu, că intervenția Moscovei în Ucraina a fost în principal "un act politic", pentru a pune presiune asupra Kievului.

Moscova "vrea să ne demoralizeze și să ne divizeze", pentru ca Vladimir Putin "să nu întâmpine obstacole" în acțiunile sale în Rusia și în sfera de influență a acesteia, a spus Galeotti, în cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate și militare ruse, organizată la București de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association).

Limita ambițiilor lui Putin este menținerea controlului asupra fostului spațiu sovietic, a adăugat el.

"Cred că Rusia știe că NATO nu poate fi combătută militar. Doar trupele NATO ale Europei, fără militari americani sau canadieni, sunt mai numeroase decât ale Rusiei. E adevărat, multe sunt din Turcia, ceea ce mă îngrijorează", a mai declarat Galeotti.

În acest context, strategia Rusiei este de a diviza Europa, iar pentru asta apelează la operațiuni subversive, atacuri cibernetice sau acțiuni de dezinformare, a subliniat el.

"Ce face Rusia este o gherilă geopolitică. Și-a dat seama că este în concurență cu Occidentul și că acesta este mai puternic", așa că Vladimir Putin vrea să exploateze punctele vulnerabile din democrațiile europene, a atras al atenția.

"Rusia poate foarte rar să creeze probleme în Occident, dar le poate pe exploata pe cele existente (...) Rusia folosește orice mijloace pe care le are la dispoziție (...) Nu există niciun aspect al societății ruse care să nu poată fi folosit de stat în scopuri proprii", a spus Galeotti.

El a susținut că statul rus utilizează uneori, în acest sens, inclusiv grupuri de crimă organizată, servicii secrete, media străine, agenții de propagandă, think-tank-uri, persoane individuale sau oligarhi "care din când în când acționează ca agenți ruși".

"Este vorba de o campanie care nu e clar coordonată de la centru. Rusia mizează (inclusiv) pe acțiuni individuale. Oamenii fac lucruri despre care cred că sunt pe placul Kremlinului (...) Dacă au succes, Kremlinul se poate implica și susține (...) Este dificil pentru noi, pentru că nu este un plan global", ci există multe persoane sau instituții care desfășoară diverse acțiuni, a evidențiat Galeotti.

El a spus că Vladimir Putin vrea să demonstreze că Rusia este în continuare o mare putere și că este invitată la masa discuțiilor în orice chestiune internațională, doar că acest lucru se face cu costuri foarte mari pe termen lung.

Rusia nu își poate permite cheltuielile cu operațiunile externe și cu dezvoltarea militară internă din acest moment, a subliniat analistul.

"Putin folosește armata ca instrument de diplomație coercitivă și pentru a ne ține îngrijorați", a mai declarat el.

Răspunzând unei întrebări privind ce ar trebui să facă Bucureștiul în acest context, el a recomandat ca România să își întărească apărarea împotriva manipulării din partea Rusiei, să se ocupe de problema corupției, care poate fi exploatată de Moscova, și să construiască relații mai bune și să consolideze solidaritatea cu țările din Europa Centrală, "pentru că este crucial".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...