Rusia mută după vizita președintelui în SUA! PSD l-a pus vicepremier pe Iulian Iancu, omul–cheie în modificările care au determinat ExxonMobil să-și anunțe plecare din România!

Rusia mută după vizita președintelui în SUA! PSD l-a pus vicepremier pe Iulian Iancu, omul–cheie în modificările care au determinat ExxonMobil să-și anunțe plecare din România!

Rusia mută după vizita președintelui în SUA! PSD l-a pus vicepremier pe Iulian Iancu, omul–cheie în modificările care au determinat ExxonMobil să-și anunțe plecare din România!
 
PSD l-a desemnat vineri pe deputatul Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pentru probleme economice. Iulian Iancu, președintele comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislației ce a avut ca rezultat plecarea companiei americane ExxonMobil.

Propunerea lui Iulian Iancu vine la doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington o declarație comună cu președintele Donald Trump prin care cei doi se angajau ca ”România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări”. Iohannis a spus într-o conferință de presă chiar la Washington că a discutat cu Trump explicit despre situația companiei ExxonMobil.

Iancu este cunoscut în piața energetică și pentru că nora lui s-a angajat fix ANRE, autoritatea care reglementează domeniul energiei, instituție controlată chiar de socrul său.

În 2018 și 2018, comisia parlamentară condusă de Iulian Iancu a amânat deseori proiectul de lege offshore, absolut necesar pentru startul producției de gaze din Marea Neagră.

După mai bine de un an de amânări, PSD a votat, cu ajutorul ALDE, o formă a legii contestată puternic de companiile care au concesiuni în Marea Neagră. După ce legea offshore a fost dublată de OUG 114/2018 – ordonanță făcută de PSD de pe urma căreia au beneficiat Gazprom și Iulian Niculae – compania americană ExxonMobil a anunțat guvernul Dăncilă că renunță la proiectul din Marea Neagră.

Cine este Iulian Iancu

Iulian Iancu este preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor şi cel mai influent politician PSD în tematica energiei. El a candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comânescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie. La fel ca alţi furnizori de servicii din industrie, Grup Servicii Petroliere vizează obţinerea de contracte în Marea Neagră.

Iancu s-a remarcat în 2017 prin atacuri furibunde la ziarişti, companii energetice şi la adresa Marianei Gheorghe, CEO Petrom la acel moment. Astfel, în noiembrie 2017, Iulian Iancu declara, potrivit HotNews.ro, că va solicita oficial organelor de investigaţii monitorizarea relaţiei dintre unele publicaţii media şi o parte dintre companiile vizate de ancheta parlamentară privind ANRE. În octombrie 2016, tot el o ameninţa pe Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cu sesizarea DIICOT şi DNA dacă nu vine la comisia parlamentară de anchetă a ANRE.

Iancu a fost acuzat în mai multe rânduri că face jocurile Gazprom. Prima astfel de referire datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, colegul din PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele căştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”. În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, să-i plătească deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, după ce liderul liberal l-a acuzat pe preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor că este „omul companiei Gazprom” şi „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA, transmite Agerpres. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

În 2015, HotNews.ro scria că începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom. HotNews.ro, în octombrie 2015:

În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca "omul Gazprom". Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și "desecretizate" în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București". Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!