Rusia: Mass-media de investigaţie Proekt, declarată ''organizaţie indezirabilă'', jurnaliştii săi - ''agenţi ai străinătăţii''

Rusia: Mass-media de investigaţie Proekt, declarată ''organizaţie indezirabilă'', jurnaliştii săi - ''agenţi ai străinătăţii''

Parchetul rus a clasat joi drept "organizaţie indezirabilă" reputata mass-medie de investigaţie Proekt, expunând-o unor amenzi grele, în timp ce mai mulţi dintre jurnaliştii acesteia au fost declaraţi în aceeaşi zi "agenţi ai străinătăţii" de către justiţia rusă, informează AFP.

"Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (mass-media Proekt) prezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse", subliniază Parchetul rus într-un comunicat.

Comunicatul cu această decizie a fost transmis Ministerului Justiţiei pentru ca mass-media Proekt să fie clasată oficial în registrul "organizaţiilor indezirabile".

Acelaşi minister a actualizat joi lista grupurilor şi indivizilor desemnaţi "agenţi ai străinătăţii". Pe aceasta au fost incluşi cinci jurnalişti ai Proekt: Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondată în 2018, mass-media online Proekt este cunoscută pentru investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor ruse. Ea a publicat inclusiv lungi anchete despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

La sfârşitul lui iunie, au avut loc percheziţii la domiciliul mai multor jurnalişti ai Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Rusia foloseşte denumirea de "agent al străinătăţii" pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică. Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

Această desemnare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce "îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii".

La începutul lunii iunie, website-ul rus de ştiri VTimes a anunţat că se închide după ce a fost desemnat "agent al străinătăţii" de către autorităţi luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Kremlin.

De asemenea, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) plăteşte în prezent preţul pentru o astfel de decizie. Clasificat drept "agent al străinătăţii" din 2017, postul este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare pentru că nu a afişat acest lucru pe site-urile sale sau că a făcut-o într-un mod neadecvat.

La începutul lui aprilie, Roskomnadzor, jandarmul telecomunicaţiilor ruse, a anunţat că RFE/RL a fost condamnat în baza acestei legi la amenzi depăşind un total de 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro).

Tot în aprilie anul curent a fost inclusă pe lista "agenţilor străinătăţii" media online Meduza. Creată în Riga în 2014 de un grup de jurnalişti care au părăsit Rusia, această media a devenit în câţiva ani una de referinţă pentru presa independentă rusofonă, cu numeroase anchete şi reportaje critice faţă de autorităţi. Redacţia are corespondenţi în Rusia şi o versiune anglofonă. Meduza urmărea cu atenţie mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...