Rusia lansează noi bombe cu planare de 1,5 tone asupra Ucrainei, cu efect devastator FOTO

Rusia lansează noi bombe cu planare de 1,5 tone asupra Ucrainei, cu efect devastator FOTO

Rusia a început să lanseze bombe cu planare de 1,5 tone asupra Ucrainei, cu un efect devastator, relatează CNN.

Explozie provocată de o bombă cu planare FAB-1500 FOTO via X/Nexta

Explozie provocată de o bombă cu planare FAB-1500 FOTO via X/Nexta

Rusia a modificat o armă sovietică pentru a crea bombă ghidată cu planare care i-a permis să ocolească apărările ucrainene și să încline balanța pe front. Bomba este o FAB-1500 de 1,5 tone din care jumătate reprezintă explozibili puternici. Este lansată de la 60-70 km altitudine, ceea ce este în afara razei multora dintre apărările aeriene ucrainene.

Înregistrările video recente de pe frontul din regiunea Donețk au exemplificat puterea imensă a acestor bombe care au vizat centrale termice, fabrici și blocuri turn - locuri din care ucrainenii își coordonează apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre ținta sa de un sistem de ghidare, în timp ce aripile îi permit să alunece spre ținta sa. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, a explicat că aceasta „oferă o nouă și mult mai distructivă opțiune de atac pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei, care îi ajută și pe piloți să rămână la distanță mai mare de apărarea inamicului”.

Un soldat din Brigada Separată Aeromobilă 46, care luptă în orașul din prima linie Krasnohorivka, în regiunea Donețk, a declarat pentru CNN săptămâna trecută: „Înainte, eram bombardați doar cu artilerie. Acum orcii [rușii] au luat cu asalt orașul într-o manieră mai agresivă [și] au început să folosească mijloacele forțelor aeriene, în special FAB-1500.”

„De ce folosesc FAB-1500? Pentru că daunele provocate sunt însemnate. Dacă supraviețuiești, garantat te alegi cu o contuzie”, a explicat el.

„Pun astfel foarte multă presiune asupra moralului soldaților. Nu toți băieții noștri pot rezista. S-au obișnuit mai mult sau mai puțin cu FAB-500, dar FAB-1500 este un iad”, a subliniat soldatul ucrainean.

Atacul cu bombe FAB a devenit un element critic în cadrul ofensivei ruse din regiunea Donețk, în special în ceea ce privește distrugerea apărării ucrainene din și în jurul orașului Avdiivka, în februarie.

Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat pentru CNN: „În ajunul și în timpul bătăliei de la Avdiivka, sute de bombe aeriene au fost lansate în câteva zile. Au fost lansate 250 în direcția Avdiivka în doar 48 de ore.”

FAB-1500 este cea mai puternică variantă a bombelor neghidate din epoca sovietică, care în prezent sunt modificate într-o fabrică de lângă Moscova într-o versiune ieftină, dar puternică a unei rachete.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute din Londra, spune că în timp ce fabricarea echipamentului de planare merge încet explozivii sunt disponibili în cantități mari.

„Nu este o modificare ieftină sau rapidă, dar totuși costă mult mai puțin decât o rachetă care e milioane de dolari. Sunt o nimica toată în comparație cu o rachetă”, a declarat Ihnat pentru CNN.

Bloggerii militari ruși au început să scrie despre aceste bombe în septembrie anul trecut, când rușii testau acuratețea acesteia. Canalul de Telegram „Fighterbomber” remarca că „după multe luni de încercări și erori”, un FAB-1500 și-a atins „cu precizie” „ținta în luptă” pentru prima dată.

„Fighterbomber”, care este aproapiat de armata rusă și are aproape o jumătate de milion de abonați, a susținut că noul dispozitiv de planare a mărit raza de acțiune a bombelor. Totodată, a scris FAB-1500 are o precizie de până la cinci metri.

După câteva săptămâni, atât surse ucrainene, cât și ruse au vorbit despre utilizarea bombei masive în Herson (sud) și Harkov (nord).

Apoi, în ianuarie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a fost văzut făcând un tur al fabricii JSC Tactical Missiles Corporation - un important producător de arme - din regiunea Moscovei, unde i-au fost prezentare aripile dezvoltate pentru bombă. În înregistrarea publicată de Ministerul rus, compania a spus că a dezvoltat „o muniție de înaltă precizie” care transformă vechile bombe cu cădere liberă în arme care să alunece spre ținta lor.

Directorul fabricii i-a raportat lui Șoigu că productivitatea a crescut cu 40%, după s-a trecut la producția 24/7.

Bronk a remarcat că bombele FAB astfel modificate pot fi folosite numai împotriva țintelor fixe, doar că în războiul de uzură din est, rușii sunt la curent cu principalele poziții ucrainene.

Avioanele rusești care lansează aceste bombe nu sunt invulnerabile. Forțele aeriene ucrainene au susținut că a doborât mai multe avioane de vânătoare Su-34 în ultimele săptămâni. Totuși, cea mai parte a apărării aeriene ucrainene nu are raza de acțiune necesară pentru a ținti avioane aflate la aproximativ 70 de kilometri.

În acest sens, Ihnat a declarat pentru CNN: „Apărarea noastră antiaeriană este din ce în ce mai puternică, dar totuși nu avem suficientă... Scopul lor nu este doar să ne lovească pozițiile din prima linie, dar și ca bombele ghidate, cu planare, să zboare mai departe în spatele apărătorilor noștri pentru a lovi posturile de comandă din spate, proviziile, muniția și așa mai departe.”

„Avioanele de atac Su-35 și Su-34 nu se apropie atât de mult pe cât și-ar dori. Totuși, dacă am avea mai multă apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, am fi capabili să doborâm aceste avioane mai departe [de front]”, a adăugat Ihnat.

Bronk spune că dezvoltarea bombelor cu planare le-a oferit rușilor o modalitate de a-și folosi forțele aeriene tactice (spre deosebire de bombardierele cu rază lungă de acțiune) mai eficient după rolul lor limitat în prima fază a războiului. Analistul subliniază că sistemul de rachete Patriot este cam singura apărare ce are raza de a contracara această amenințare, dar că aceasta este limitată în Ucraina. În plus, muniția necesară este deficitară, având în vedere că Congresul SUA întârzie din decembrie să adopte un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni, înclusiv președintele Volodimir Zelenski au pledat aproape zilnic pentru arme de apărare aeriană cu rază mai lungă de acțiune pentru a evita amenințarea aeriană a Rusiei. Este puțin probabil ca aeronavele de luptă F-16 pe care piloții ucraineni se antrenează acum să zboare în Ucraina mai devreme de a doua jumătate a anului, dar cel puțin sosirea lor ar obliga rușii să-și țină mai departe avioanele de luptă.

Între timp, forțele ucrainene de pe linia frontului, în special la Donețk, sunt expuse la bombardament aeriene rusești continue - uneori depășind 100 într-o singură zi, potrivit Statului Major ucrainean.

Așa cum rușii au distrus anterior pozițiile ucrainene folosind focuri intensive de artilerie, în prezent profită de un stoc aparent inepuizabil al acestor bombe cu efecte devastatoare - atât prin distrugerea locurilor de unde ucrainenii își pot organiza apărarea, cât și prin ale celor în care se pot adăposti.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!