Rusia își consolidează apărarea aerospațială ca răspuns la scutul antirachetă american din Europa (oficial rus)
Rusia ar putea să desfășoare "sisteme de arme suplimentare care să neutralizeze posibilele lovituri de pe teritoriul țărilor ce găzduiesc elemente ale sistemului american antirachetă în Europa, ca reacție la implementarea sistemului de apărare antirachetă al SUA pe continentul european", a declarat luni, într-un interviu pentru agenția de presă RIA Novosti, Viktor Ozerov, președintele Comisiei de Apărare și Securitate din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus).
"O măsură simetrică din partea noastră la instalarea sistemului antirachetă al SUA în Europa ar fi o desfășurare suplimentară a unor sisteme de arme capabile să neutralizeze posibilitatea aplicării unor lovituri de pe teritoriul țărilor care găzduiesc facilitățile americane", a afirmat senatorul rus, potrivit căruia Rusia monitorizează în permanență situația legată de sistemul de apărare antirachetă al SUA în Europa și este "pregătită să răspundă".
"În fața noastră stau două sarcini — depășirea mijloacelor de apărare aeriană și protecția împotriva unor posibile atacuri", a subliniat Ozerov, indicând că, din câte știe, Statul Major al armatei ruse se ocupă de aceste două sarcini, de fapt o "sarcina dublă și anume aceea de a contracara facilitățile care se află în zonele de poziționare trei și patru a scutului antirachetă american în Europa'.
În acest context, Rusia se vede obligată să-și consolideze sistemul de apărare aerospațială la granița sa de vest, printre măsurile vizate figurând desfășurarea de rachete S-400 în Kaliningrad, enclavă rusă între Lituania și Polonia, a declarat Viktor Ozerov. "Ca răspuns la acest gen de amenințări, trebuie să consolidăm sistemul de apărare aerospațială pe această direcție și să angajăm forțe și mijloace suplimentare (...), a afirmat oficialul rus, indicând că în acest evantai de măsuri figurează și desfășurarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400 (cel mai nou sistem în domeniu, extrem de sofisticat) și rachete Iskander (capabile să transporte focoase nucleare), precum și crearea de noi unități militare în vestul și sudul Rusiei.
El a menționat că unul dintre argumentele invocate de Rusia în legătură cu desfășurarea sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa a vizat temerile că infrastructura creată ar putea fi transformată rapid pentru instalarea de arme ofensive. "Astăzi, aceste temeri sunt confirmate", susține Ozerov.
AGERPRES