Rusia interzice intrarea a 20 cetățeni moldoveni pe teritoriul său. Majoritatea, membri ai partidului Puterii. Reacția MAE de la Chișinău
Kremlinul a aplicat interdicția de intrare în Rusia pentru 20 de moldoveni, după ce Chișinăul a redus personalul Ambasadei Ruse în Republica Moldova. Decizia a fost comunicată ambasadorului moldovean în Federația Rusă, care a fost convocat în acest sens la sediul MAE rus.
Rusia interzice intrarea în țară a 20 de moldoveni. FOTO: EPA EFE
Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova au anunțat vineri printr-un comunicat de presă despre hotărârea dată.
„La 18 august, la Ministerul de Externe al Rusiei a fost chemat Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, L. Darii, căruia i-a fost înaintată nota de protest în legătură cu decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați a misiunii diplomatice ruse în Moldova”, au notat aceștia.
Oficialii ruși au mai menționat că, „acest pas neprietenos duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă din cauza acțiunilor părții moldovenești”. Așa că drept „răspuns asimetric” a fost interzisă intrarea în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali de la Chișinău.
Comentariul MAE moldovean
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova califică ,,decizia de răspuns a părții ruse” drept ,,una regretabilă”.
„Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al șefului diplomației de la Chișinău.
Cum au reacționat unii din cei vizați
În listă dată figurează 18 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), între care Radu Marian. Parlamentarul a reacționat, afirmând că interdicția nu-l afectează pentru că nu are de gând să plece în această țară.
,,Am primit cu mare satisfacție personală această noutate - înseamnă că suntem de partea binelui. Este o dovadă cât se poate de clară a poziției noastre categorice împotriva invaziei brutale a lui Putin în Ucraina și a crimelor de război care le comite armata rusă în țara vecină. Această noutate este și mărturie a rezultatelor guvernării PAS în a stopa încercările Kremlinului de a aduce haos și violență în țara noastră prin intermediul grupărilor criminale.Nu am de gând să merg în Rusia atât timp cât aceasta e condusă de regimul Putin, sau de alt regim care susține războiul și care nu respectă independența, suveranitatea vecinilor săi”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Vizat de interdicție este și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care a reacționat ironic, postând un mesaj scurt în limba rusă pe pagina sa de Facebook.
Kremlinul a reacționat violent după ce mai mulți angajați ai Ambasadei Ruse în Republica Moldova au părăsit în data de 14 august țara, susținând că decizia Chișinăului este o ,,mișcare neprietenoasă” care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state.
Reprezentanții Federației Ruse au mai afirmat că misiunea diplomatică cu personalul redus nu va putea presta servicii consulare în volume mari și termene adecvate, la fel și celelalte instituții ruse din țara vecină, iar vina o poartă conducerea acesteia care ,,în cadrul campaniei anti-rusă declanșată a luat decizia nejustificată de a reduce semnificativ numărul personalului misiunilor ruse externe în Moldova”.
În replică, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a spus că ambasada rusă a rămas cu angajați suficienți, astfel încât să asigure servicii de calitate.
În iulie, autoritățile moldovene au decis să limiteze numărul diplomaţilor ruși acreditaţi în teritoriul său.
Decizia, care trebuia pusă în aplicare până în data de 15 august, a survenit după apariția unor relatări în presa de peste Prut privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Mai exact, zeci de antene prezentate drept dispozitive ce pot colecta informaţii sensibile.
Sursa: adevarul.ro