Rusia începe cu Ungaria operaţiunea de destabilizare a Europei/România se află pe listă

Rusia începe cu Ungaria operaţiunea de destabilizare a Europei/România se află pe listă

Rusia începe cu Ungaria operaţiunea de destabilizare a Europei. Destabilizarea situatiei din vestul Ucrainei si din Romania corespunde deplin cu interesele Rusiei

Federatia Rusa lucreaza prin intermediul mai multor reprezentanti din statele Europei centrale pentru a lansa procesul de destabilizare a sistemului politic al Uniunii Europene in cadrul proiectului "Primavara rusa", prevazut pentru primavara anului 2015, este concluzia expertilor de la Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), un think thank cu sediul la Londra, infiintat in 2014 si care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala.

Presedintele Parlamentului ungar Laszlo Kover a afirmat ca tara sa ar putea revizui statutul tarii sale de membru al Uniunii Europene deoarece Bruxellesul isi dicteaza termenii in fata Budapestei. Acesta a fost citat ca afirmand ca, daca UE doreste sa spuna unei tari cum trebuie sa fie guvernata, atunci Ungaria ar trebui sa ia in calcul parasirea Uniunii, chiar daca acesta este doar un scenariu "de cosmar".

Potrivit estimarilor CESI, pozitia lui Laszlo Kover reflecta opinia premierului ungar Viktor Orban. Dar economia acestei tari are un impact marginal asupra UE ca si marimea tarii. Pe cale de consecinta, o iesire din blocul comunitar ar conduce la un dezastru economic pentru Ungaria iar aceste estimari sunt impartasite de o serie de experti ungari si de reprezentanti ai elitelor politice.

In aceste conditii, declaratiile autoritatilor de la Budapesta sunt de natura pur politica si au ca scop influentarea pozitiei UE ca intreg si a votantilor interni. Ungaria continua sa duca o batalie pierduta impotriva consecintelor crizei economice mondiale si incearca sa concentreze autoritatea, alaturi de initiative nationaliste care sa impiedice pierderea puterii de catre Orban. Declaratiile lui Laszlo Kover au venit dupa sugestia liderului social-democratilor germani, Peer Steinbruck, de a scoate Ungaria din UE, avand in vedere ca "un regim dictatorial" a fost creat in aceasta tara.

Potrivit estimarilor CESI, Budapesta nu va merge pe calea unei decizii unilaterale privind iesirea din UE. Exporturile sunt concentrate in tarile UE (75%), ceea ce inseamna consecinte economice dezastruoase daca se incearca iesirea din piata unica. Un astfel de pas ar conduce la prabusirea forintului, cresterea inflatiei si somajului, alaturi de reducerea masiva a rezervelor valutare si scaderea productiei industriale.

Moscova ar putea promite sprijin economic si financiar cu conditia ca autoritatile de la Budapesta sa faca lobby pentru interesele Kremlinului in Europa. Dar realitatea arata ca Rusia nu este capabila, tehnic, sa ofere un astfel de suport - exporturile Ungariei in Rusia sunt doar 6% iar importurile sub 10%, si acestea doar combustibil.

In aceasta privinta, atitudinea Kremlinului fata de teritoriile din Romania si din Ucraina unde sunt concentrate populatii majoritar ungar si sprijinul pentru politica lui Orban ar putea fi singurul argument pe care Moscova l-ar putea folosi pentru a obtine sprijinul Ungariei.

Destabilizarea situatiei din vestul Ucrainei si in Romania corespunde deplin cu interesele Rusiei in Ucraina si in Moldova. Pe cale de consecinta, Moscova foloseste problemele interne din Ungaria pentru a incuraja guvernului lui Viktor Orban sa promoveze o politica agresiva in regiune si pentru pozitii ferme impotriva politicii europene.

Potrivit estimarilor expertilor CESI, Rusia pregateste o platforma pentru a incuraja politici similare in alte tari din regiune, in special in Cehia.

De notat ca guvernul ungar si-a aratat sprijinul activ fata de actiunile presedintelui Vladimir Putin. In 25 septembrie, operatorul ungar de distributie a gazelor a stopta fluxul inves catre Ucraina fara niciun avertisment, in contradictie cu interesele UE dar in conformitate cu cele ruse.

In 16 octombrie, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto a declarat pentru The Financial Times ca sanctiunile europene nu au efectul asteptat asupra Rusiei.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”