Rusia încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții, decât să pedepsească țările occidentale pentru că a ajutat Ucraina

Rusia încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții, decât să pedepsească țările occidentale pentru că a ajutat Ucraina

Statele Unite nu se mai tem să provoace Kremlinul oferind arme grele Kievului. Serviciile de informații americane descriu un tablou destul de sumbru în Rusia care care încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții decât să pedepsească țările occidentale pentru că ajută Ucraina.

Sistem HIMARS FOTO Profimedia

Sistem HIMARS FOTO Profimedia

Administrația Biden transferă în Ucraina arme care pot cauza pierderi mari armatei ruse. Și acest nivel de asistență este foarte diferit de cel de la începutul războiului. Se pare că acum oficialii americani nu mai sunt îngrijorați de potențiala reacție a Moscovei, scrie The Hill, amintind că în ultimele luni, Washingtonul a furnizat Ucrainei noi drone, rachete puternice și sisteme de artilerie în valoare de miliarde de dolari. Acest sprijin clar este în contrast puternic cu primele zile ale războiului, când guvernul SUA a ezitat și a cântărit cu atenție lista cu ceea trimite Ucrainei, încercând să nu enerveze Moscova.

Dar starea de spirit la Washington s-a schimbat din cauza faptului că Vladimir Putin nu a dat curs numeroaselor sale amenințări.

De-a lungul timpului, administrația a recunoscut că ar putea furniza arme mai puternice, cu rază mai lungă de acțiune și mai grele ucrainenilor, iar rușii nu ar reacționa la acest lucru”, a declarat pentru publicație William Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina.

Rușii au blufat și au amenințat, nimeni nu i-a provocat. A fost o preocupare în administrația Biden la început și încă mai este într-o oarecare măsură. Dar teama de a provoca Rusia a scăzut”, a adăugat el.

Când armata rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie, Vladimir Putin a spus clar că orice țară occidentală care ar transfera anumite arme către forțele ucrainene, inclusiv avioane și sisteme de apărare aeriană, va fi considerată parte a conflictului. SUA s-au grăbit să ajute Ucraina, predându-i arme în valoare de peste 10 miliarde de dolari în șase luni. Cu toate acestea, în primele zile, Washingtonul a fost precaut, refuzând uneori să divulge detalii despre anumite sisteme pe care le primea Kievul.

Securitatea operațională este acum de mare importanță pentru ucraineni. Ei luptă pentru țara lor. Iar Pentagonul nu va intra în detalii despre toate instrumentele pe care le folosesc pentru a face asta”, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, în martie.

The Hill își amintește cum Washingtonul a respins apelurile Kievului de a-i furniza avioane de luptă. La începutul lunii martie, guvernul american a blocat planul de transfer pentru MiG-29 poloneze, temându-se de o escaladare în relațiile cu Rusia. Această precauție a afectat și retorica publică. Președintele Joe Biden i-a spus secretarului Apărării Lloyd Austin și secretarului de stat Anthony Blinken în aprilie să reducă tonul, după ce șeful Pentagonului a spus în mod deschis că dorește să slăbească Rusia suficient pentru a o împiedica să lanseze noi incursiuni. Și apoi Blinken s-a făcut ecoul spuselor lui Austin.

Temerile americanilor

Am fost puțin mai precauți la început pentru că nu știam dacă Putin va fi capabil să găsească și să atace liniile de aprovizionare și convoaiele. Nu eram siguri dacă va escalada, dacă Ucraina va putea folosi tot ce am dat și cât va dura războiul cu Rusia”, a declarat Michael O'Hanlon, analist militar la Brookings Institution.

De asemenea, armata americană a încercat să reducă tensiunea în relațiile cu Rusia prin anularea testelor rachetei balistice intercontinentale Minuteman III în martie și aprilie. Tot în martie, Pentagonul a efectuat în secret cu succes teste cu o rachetă hipersonică.

Dar în august, oficialii americani din apărare au declarat că SUA vor trimite pentru prima dată în Ucraina drone de recunoaștere ScanEagle, vehicule blindate MaxxPro rezistente la mine și rachete ghidate antitanc TOW, precum și cantități mari de alte muniții. Și asta după ce administrația a recunoscut că a transferat la Kiev rachete antiradar AGM-88.

vehicule blindate MaxxPro foto Profimedia

Vehicule blindate MaxxPro FOTO Profimedia

De asemenea, din iunie, SUA au crescut treptat proviziile de sisteme de artilerie HIMARS. Armata americană i-a instruit soldații ucraineni cum să folosească aceste arme. Recent, au existat rapoarte că Statele Unite intenționează să trimită în Ucraina muniție ghidată de înaltă precizie Excalibur, capabilă să lovească ținte la o distanță de până la 70 de kilometri. Acest lucru va ajuta armata ucraineană să distrugă pozițiile și posturile de comandă fortificate ale Rusiei.

The Hill scrie că schimbarea stării de spirit de la Washington este parțial legată de faptul că Kievul a depășit toate așteptările comunității internaționale.

La începutul invaziei, Washingtonul a prezis că Kievul va cădea în câteva zile, după care va începe un război de gherilă pe termen lung. Într-un astfel de conflict, sunt necesare arme ușoare și portabile, care ar putea fi folosite pentru a distruge elicoptere, tancuri și alte vehicule blindate. De aceea, guvernul SUA a început rapid să furnizeze Ucrainei rachete Stinger și Javelin. În schimb, a început un război tradițional, în care un număr mare de forțe combinate, pe de-o parte, se opun celeilate forțe inamice.

Participarea la campanii de acest gen necesită o gamă mult mai largă de arme. Sunt necesare artilerie, drone, diverse arme grele, cum ar fi rachetele antinavă. Ceea ce s-a schimbat nu este atât dorința administrației de a vorbi despre ceea ce transferă Ucrainei, cât natura armelor care sunt efectiv furnizate ”, spune Nathan Sells fost secretar de stat adjunct pentru Securitate Publică, Democrație și Drepturile Omului.

După jumătate de an de război, capacitățile Rusiei s-au schimbat mult

Există și un alt factor. Cele mai recente informații indică faptul că Rusia resimte puternic impactul sancțiunilor occidentale. Și forțele sale armate își pierd putere din cauza războiului care le epuizează. Luna trecută, Reuters a informat că Aeroflot și-a demontat unele dintre avioanele sale pentru piese. Și din cauza pierderilor grele pe câmpul de luptă, Putin vrea să completeze armata rusă cu 130.000 de noi soldați. Și pentru asta a ridicat limita de vârstă și a început și să recruteze deținuți. SUA cred că toate aceste eforturi sunt „puțin probabil să reușească”.

Astfel, datele serviciile de informații americane descriu un tablou destul de sumbru, în care Rusia este o țară care încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții decât să pedepsească țările occidentale pentru că a ajutat Ucraina.

Cred că instinctele oamenilor din departamente și agenții, în special din Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile de informații, le spun să fie și mai agresivi”, a spus un fost oficial al guvernului SUA.

Avem mult mai mult spațiu pentru a ajuta Ucraina și să nu ne temem de modul în care Putin va reacționa la aceasta”, a spus fostul oficial american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?