Rusia, gata să reia testele nucleare: „Poligonul este pregătit. Putem începe în orice moment”

Rusia, gata să reia testele nucleare: „Poligonul este pregătit. Putem începe în orice moment”

Șeful poligonului de teste nucleare din Rusia a declarat marți că instalația sa secretă este pregătită să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova dă ordinul, potrivit Reuters . Comentariile sale ar putea alimenta îngrijorările potrivit cărora riscul unui astfel de pas este în creștere.

O parte din arsenalul nuclear al Rusiei. FOTO: Shutterstock

O parte din arsenalul nuclear al Rusiei. FOTO: Shutterstock

Moscova nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice (1991), însă unii analiști occidentali și ruși spun că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un astfel de test în încercarea de a trimite un mesaj de descurajare Occidentului în eventualitatea în care va permite Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Efectuarea unui test nuclear de către Rusia ar putea încuraja alte state, precum China sau Statele Unite, să urmeze exemplul, consecința putând fi o nouă cursă a înarmărilor nucleare între marile puteri, care au încetat testele nucleare în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Situat în arhipelagul îndepărtat Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, locul de testare al Rusiei, este același în care Uniunea Sovietică a efectuat mai mult de 200 de teste nucleare, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe nucleare din lume, în 1961.

Activitatea poligonului este urmărită îndeaproape de sateliții de spionaj occidentali, pe fondul unor indicii privind efectuarea, în zonă, începând cu vara anului trecut, a unor lucrări de construcție , prezentate în imagini din satelit.

Într-un interviu rar pentru Rossiyskaya Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus, publicat marți, la câteva zile după ce Putin a avertizat Occidentul că va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală și a vorbit despre represalii, Contraamiralul Andrei Sinițîn, șeful instalației secrete, a spus că „situl de testare (poligonul) este pregătit pentru reluarea activităților de testare la scară largă”.

„Este gata în integralitatea sa. Laboratoarele și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment. Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm punerea în aplicare a sarcinilor de stat. Dacă sarcina de reluare a testelor este stabilită, aceasta va fi îndeplinită în termenul stipulat”, a spus Sinițîn.

Putin a declarat că Rusia ar putea testa o armă nucleară „dacă este necesar”

Putin a semnat în noiembrie 2023 o lege prin care a retras ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, o măsură despre care a spus că a fost menită să alinieze Rusia la Statele Unite, care au semnat dar nu au ratificat niciodată tratatul.

Diplomații ruși au declarat la acea vreme că Moscova nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, amintește Reuters.

În vara acestui an, Putin a declarat că Rusia ar putea testa o armă nucleară „dacă este necesar”, dar că nu vede necesitatea de a face acest lucru în prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

4 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

5 VIDEO Fără precedent / Misterul exploziilor pagerelor din Liban care au rănit mii de oameni