Rusia exercită noi presiuni în acordul privind cerealele: Moscova acuză Kievul că cere mită
Rusia a găsit un nou motiv pentru a tergiversa prelungirea acordului privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră, acuzând Ucraina că sabotează convenția cerând mită pentru a înregistra noile vase și pentru inspecții.
FOTO EPA-EFE
Rusia a amenințat în mod repetat că nu va reînnoi acordul privind tranzitul cerealelor după data de 18 mai, cu excepţia cazului în care Occidentul acceptă să ridice o serie de „restricţii” legate de plăţi, logistică şi asigurări.
De cealată parte, Ucraina a lansat avertismente asupra posibilității prăbușirii acordului în timp ce se confruntă deja cu interdicții de export în Polonia, Slovacia și Ungaria.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a emis un nou motiv pentru a tergiversa prelungirea acordului, susținând că Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, care supraveghează convenția, se confruntă cu dificultăţi legate de înregistrarea noilor nave şi inspecţii. Mai exact, Zaharova acuză Ucraina că cere mită pentru înregistrarea noilor vase și pentru inspecții, iar ONU, care supraveghează implementarea acordului împreună cu Turcia, nu face nimic în privința acestei situații.
Problemele au fost cauzate „numai ca urmare a acţiunilor reprezentanţilor ucraineni, precum şi reprezentanţilor ONU, care, aparent, nu vor sau nu le pot rezista”, spune ea, citată într-un comunicat.
Ucraina „încearcă să exploateze iniţiativa Mării Negre cât de mult poate, fără a se abţine de la abuzuri ale regulamentului de procedură sau cerând mită de la proprietarii de nave. Totul de dragul maximizării profiturilor comerciale”, adaugă ea.
Proprietarii de nave care au refuzat să plătească mită au fost nevoiți să aştepte mai mult de o lună pentru a se înregistra, a mai susținut Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai acuzat partea ucraineană că a „întâmpinat cu ostilitate” propunerile Moscovei de a adăuga vase care să transporte cereale către țări din Africa. Potrivit ei, Kievul a oprit inspecțiile pentru 27 de nave încărcate cu 1,2 milioane de tone de marfă.
Ucraina încă nu a comentat acuzațiile formulate de diplomația rusă, însă a acuzat anterior Rusia că pune obstacole pentru prelungirea acordului.
La rândul ei, Maria Zaharova nu a furnizat nicio dovadă pentru acuzațiile aduse Ucrainei.
Potrivit Reuters, inspecţiile navelor care transportă cereale din porturile Ucrainei incluse în acord au fost reluate deja în Strâmtoarea Bosfor.
Rusia şi Ucraina sunt doi dintre producătorii agricoli cheie ai lumii şi jucători importanţi pe pieţele grâului, orzului, porumbului, rapiţei, uleiului de rapiţă, seminţelor de floarea soarelui şi uleiului de floarea soarelui, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Occidentul a impus sancțiuni dure Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, dar nu a inclus exporturile de alimente și îngrășăminte. Dar Moscova insistă că se confruntă cu „restricţii” privind plăţile, logistica şi asigurările și le vrea ridicate pentru prelungirea acordului.
După câteva zile de discuții între Kiev și Moscova, inspecțiile au fost reluate în Strămtoarea Bosfoer.
Părţile au convenit asupra unor noi nave care să participe la iniţiativă şi „echipele de inspecţii sunt deja la lucru”, a declarat Ismini Palla, un purtător de cuvânt al JCC, cu sediul la Istanbul.
Sursa: adevarul.ro