Rusia distruge infrastructura portuară a Ucrainei după ce a „ucis” acordul cerealelor

Rusia distruge infrastructura portuară a Ucrainei după ce a „ucis” acordul cerealelor

În pofida sincopelor, acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră era singura lumină diplomatică în întunericul invaziei ruse, comentează BBC.

Odesa: siloz de cereale lovit de o rachetă rusească FOTO EPA-EFE

Odesa: siloz de cereale lovit de o rachetă rusească FOTO EPA-EFE

Mediat de ONU și Turcia, acordul a permis exportul în condiții de siguranță a 33 de milioane de tone de grâu, porumb și alte cereale, cu o treime mai puțin decât în mod normal. Însă, de o săptămână încoace, nu mai este în vigoare, fiind denunțat în cele din urmă de Rusia după ce îl împiedicase constant cu blocaje navale și inspecții îndelungate Odată cu retragerea din acord, Moscova s-a dedat unui val de atacuri cu drone și rachete asupra porturilor cărora le promisese pace.

Potrivit unor oficiali ucraineni, peste 60.000 de tone de cereale au fost distruse de ruși în ultima săptămână. Rușii au nimicit totodată un terminal de cereale deținut de unul dintre cei mai mari producători și exportatori agricoli din Ucraina, Kernel.

„Ne-am oprit exporturile în primele două-trei luni de război”, spune pentru BBC Evhen Osipov, CEO-ul Kernel.

„Prețurile petrolului și cerealelor au crescut atunci cu 50%, ceea ce se întâmplă din nou”, subliniază el.

Deși livrările de cereale par să fie stabile pentru moment pe plan global, totuși piața s-a confruntat cu o creștere a prețurilor de 8% într-o singură zi de la retragerea Moscovei din acord - cea mai mare creștere zilnică de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie anul trecut.

Rusia vrea să ia locul Ucrainei pe piața cerealelor

Vladimir Putin pretinde acum ca Rusia să ia și locul Ucrainei pe piața globală a cerealelor, susținând că țara sa „este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene (...), mai ales că se așteaptă o nouă recoltă record în acest an”.

Într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului înainte de summitul Rusia-Africa, prevăzut să aibă loc în această săptămână, Putin susține că „Rusia își va continua eforturile energice de a furniza Africii cereale, produse alimentare, îngrășăminte și alte bunuri”.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt printre principalii exportatori de cereale din lume, notează BBC.

Kremlinul a convenit anterior să nu atace infrastructura portuară din trei orașe ucrainene de la Marea Neagră, dar acel scut diplomatic nu mai există.

Exporturile Ucrainei riscă o nouă prăbușire

Cu porturile avariate, fără un coridor sigur de export prin Marea Neagră și cu Rusia controlând cea mai mare parte a coastei, Evhen Osipov crede că exporturile de cereale ale Ucrainei se vor prăbuși cu încă 50%.

„Este o provocare uriașă pentru fermierii noștri, deoarece vor trebui să-și vândă produsele cu 20% sub preț”, explică el.

Încetarea acordului cerealelor se extinde cu mult dincolo de porturile Odesei. Primarul orașului, Gennadi Truhanov, crede că Moscova vrea doar să arate că nimic nu se poate întâmpla fără ea.

„Cel mai groaznic lucru este că, pentru a-și atinge scopul, atacă oameni nevinovați”, afirmă el.

Înainte de semnarea acordului cerealelor, zeci de milioane de oameni din unele dintre cele mai sărace țări ale lumii erau expuși foametei din cauza intrării Ucrainei în incapacitate de export. Douăsprezece luni mai târziu, riscul revine.

Moscova a tot amenințat cu retragerea sub pretextul că s-ar confrunta cu restricții asupra exporturilor propriilor produse agricole. În linii mari, Moscova a cerut acces pentru banca sa agricolă la sistemul global de plăți SWIFT, ridicarea restricțiilor asupra companiilor rusești de îngrășăminte și permiterea accesului navelor sale comerciale la asigurări și porturi străine.

Îndeplinirea acestor cereri ar însemna relaxarea sancțiunilor occidentale, ceea ce este greu de imaginat, precizează BBC.

Soluțiile alternative, mai scumpe

În iulie anul trecut, Kremlinul arăta o oarecare deschidere de a fi „parte a soluției” în cazul crizei alimentare pe care a provocat-o direct prin invadarea Ucrainei. Însă frustrările căpătate pe câmpul de luptă par să fi schimbat această poziție.

Presupunând că acordul cerealelor este picat pentru totdeauna, oare ce soluții alternative de export mai poate avea Ucraina?

Exporturile pe cale rutieră și feroviară au funcționat cu ajutorul unor țări vecine, cum ar fi România și Polonia, dar au produs și supărări, mai ales în rândul fermierilor locali, care s-au arătat deranjați de scăderea prețurilor din cauza cerealelor ieftine din Ucraina,

Fluviul Dunărea a fost, de asemenea, văzut ca o rută alternativă prin Europa Centrală, două milioane de tone de cereale trecând pe apele sale în ultimele 12 luni, comparativ cu 600.000 în anul precedent.

Cu toate acestea, și aici există nemulțumiri, plus costurile mai ridicate din punct de vedere logistic.

Statele Unite au anunțat recent un ajutor de aproape un miliard de dolari pentru Ucraina, destinat inclusiv modernizării agriculturii. Întrebată de BBC dacă Ucraina și-a pierdut deja statutul de „coș de pâine al Europei”, șefa USAID a răspuns: „Facem tot ce ne stă în putință, dar nu există nici un substitut pentru pace”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!