Rusia continuă să piardă teren în regiunea Kursk. Ucrainenii au extins zona de luptă

Rusia continuă să piardă teren în regiunea Kursk. Ucrainenii au extins zona de luptă

Potrivit situației ostilităților din seara de 11 august, Rusia continua să piardă teren în regiunea Kursk. În același timp, zona operațiunilor de luptă a crescut, potrivit agenției de presă ruse Agenstvo.

Tanc rusesc în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

Tanc rusesc în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

Relatările Ministerului rus al Apărării, blogurilor militare ruse și imaginilor din sateliții NASA indică faptul că luptele din districtul Sujanski au avut loc aproximativ în aceeași zonă ca și sâmbătă. Totodată, autoritățile ruse au recunoscut că Forțele Armate ucrainene au efectuat un raid în cartierul vecin Belovsk.

Suprafața totală pe care au avut loc luptele duminică a fost de până la 720 de kilometri pătrați. Adică cu 70 de kilometri pătrați mai mult decât în ​​ziua precedentă.

Cel mai îndepărtat punct de graniță în care au avut loc luptele a fost satul General Well din districtul Korenevo (28 km de graniță și la 9 km de drumul Lgov-Rilsk). Ministerul rus al Apărării a declarat că „grupurile mobile inamice pe vehicule blindate ce încercau să pătrundă în Rusia au fost oprite acolo”.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, armata rusă a tras asupra unei brigade de asalt aerian din apropierea centrului districtual Korenevo. Sateliții NASA au înregistrat incendii acolo.

image

Cel mai vestic punct în care au avut loc ostilități a fost lângă satul Tolpino. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, au avut încleștări cu „grupuri mobile inamice pe vehicule blindate” în această zonă, precum și în satul Juravli.

În punctul estic al luptei, în satul Martinovka, luptele au continuat duminică. Potrivit bloggerului militar rus Ribar, dimineața, armata ucraineană a efectuat o serie de atacuri asupra pozițiilor armatei ruse. Totuși, anterior au apărut relatări că sâmbătă trupele ruse ar fi recucerit satul.

La sud, luptele au avut loc în districtul Belovski, unde forțele ucrainene au făcut un raid în adâncimea teritoriului rus. Forțele armate ucrainene au trecut granița în apropierea satului Kucerov. Acest fapt este dovedit de analiza Institutului pentrtu Studiul Războiului (ISW) și a Radio Liberty, precum și de imaginile satelitare ale NASA care au arătat incendii în zonă. Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a 2 tancuri, a unui vehicul blindat și a vehiculelor cu muniție în apropierea satului Ozerki și a satului Ivanovsko.

Pe fondul incursiunii surpriză a ucrainenilor în regiunea Kursk, care a intrat în șaptea zi, Moscova a fost introdus un regim de operațiuni contrateroriste în regiunile Briansk, Kursk și Belgorod.

Duminică, 11 august, autoritățile ruse au recunoscut o descoperire nocturnă într-un alt cartier din regiunea Kursk. Potrivit unei declarații a guvernatorului interimar al regiunii, Alexei Smirnov, pe 10 august, grupurile de recunoaștere subversive ucrainene au intrat pe teritoriul districtului Belovski.

Volodimir Zelenski a recunoscut ofensiva ucraineană în regiunea Kursk

„Ucraina demonstrează că poate într-adevăr să restabilească justiția și să asigure presiunea necesară asupra agresorului”, a transmis zilele trecute președintele Ucrainei.

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător" din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform agenţiei de presă Reuters.

„Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător", a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul unei incursiuni transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Un oficial de securitate ucrainean a declarat pentru Agenția France-Presse că scopul incursiunii este destabilizarea Rusiei și respingerea forțelor ruse cu atacuri rapide.

Mai multe brigăzi ucrainene ar fi implicate în operațiune, potrivit mai multor surse. Kievul a surprins Rusia cu garda jos lovind un sector slab apărat al frontului, care nu a mai fost implicat într-o luptă semnificativă din primăvara lui 2022.

„Suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a provoca pierderi maxime și de a destabiliza situația din Rusia, întrucât aceștia nu sunt în măsură să-și protejeze propria graniță”, a declarat oficialul de securitate sub rezerva anonimatului.

Rușii construiesc fortificații în apropierea centralei nucleare din Kursk

Într-o aparentă recunoaștere a faptului că forțele Kievului au avansat adânc în regiunea de graniță Kursk, ministerul rus apărării a raportat lupte cu trupe ucrainene în apropierea satelor Tolpino și Obșchi Kolodez - care se află la 25 km, respectiv 30 km de granița dintre Rusia și Ucraina.

Filmări care circulă online și verificate de BBC par, de asemenea, să arate o lovitură rusă în apropierea satului Levșinka, la aproximativ 25 km de graniță.

Trupele ucrainene au susținut că au capturat o serie de așezări din regiunea Kursk. În Guevo, un sat aflat la aproximativ 3 km în interiorul Rusiei, soldații s-au filmat îndepărtând steagul rusesc de pe clădire administrativă.

Au apărut, de asemenea, clipuri cu trupele ucrainene care au capturat clădiri administrative din Sverdlikovo și Poroz, în timp ce au fost raportate lupte intense în Sudja, un oraș de aproximativ 5.000 de locuitori.

Trupele ucrainene s-au filmat deja la o instalație majoră de gaze esențială în tranzitul gazelor naturale din Rusia către UE prin Ucraina, care a continuat să funcționeze în pofida războiului.

În regiunea Sumi, care se învecinează cu regiunea Kursk, reporterii BBC au fost martorii unui flux constant de transportoare blindate de trupe și tancuri care se deplasează spre Rusia.

Convoaiele blindate poartă însemnele sub formă de triunghiuri albe, aparent pentru a le distinge de echipamentele folosite pe teritoriul Ucrainei. Între timp, fotografiile aeriene au părut să arate tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei.

Fotografiile analizate de BBC Verify par, de asemenea, să arate că Rusia construiește noi linii defensive în apropierea centralei nucleare Kursk. Forțele ucrainene angajate în ostilități la Obshchy Kolodez se aflau la o depărtare de 50 km de instalație.

Contrastând imaginile prin satelit ale aceleiași locații surprinse la distanță de câteva zile, se pot vedea linii de tranșee nou construite în vecinătate, cele mai apropiate fiind la aproximativ 8 km de centrală.

Atacuri asupra orașului Kursk

Cincisprezece persoane au fost rănite în Kursk, a declarat guvernatorul regional în exercițiu, Alexei Smirnov, după ce resturi de la o rachetă au lovit o clădire de apartamente. Purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a denunțat faptul că forțele ucrainene au lansat un "atac masiv cu rachete" asupra orașului și că una a reușit să treacă, provocând victime.

Armata rusă pare să se bazeze pentru apărarea regiunii pe un amestec de polițiști de frontieră recrutați, elemente din alte forțe regionale și cei „redistribuiți din zonele de primă linie cu prioritate redusă din Ucraina", potrivit unei analize recente a ISW, care a adăugat că este probabil să se exacerbeze „dezorganizarea răspunsului ales de Rusia".

Analiștii ISW au apreciat că, probabil, conducerea efortului de a pune capăt incursiunii ucrainene a trecut la agenția de securitate internă FSB a Rusiei, după ce Kremlinul a anunțat vineri o "operațiune antiteroristă". Legea federală rusă subordonează armata șefului operațiunii antiteroriste, a explicat ISW.

Ofensiva de la Kursk vine după săptămâni de progrese ale Rusiei în est, unde o succesiune de sate au fost capturate de forțele Kremlinului.

Unii analiști au sugerat că atacul de la Kursk face parte dintr-un efort de a sili Rusia să redistribuie forțele departe de estul Ucrainei și să ușureze astfel presiunea asupra apărării ucrainene.

Însă oficialul ucrainean a declarat pentru AFP că operațiunile rusești din est nu au cunoscut nicio încetinire până în prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…