
Rusia cere recunoașterea internațională a Crimeei drept condiție pentru încheierea războiului. Kremlinul așteaptă semnale de la Kiev pentru negocieri de pace
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut recunoaşterea internaţională a regiunilor ucrainene anexate de Moscova, inclusiv a peninsulei Crimeea, drept o condiţie pentru o soluţionare paşnică a conflictului în Ucraina, reiterând practic condiţiile maximaliste ale Rusiei, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.
Lavrov, care a sosit duminică în Brazilia pentru a participa la o reuniune BRICS la nivel de miniştri de externe (28-29 aprilie) a avut duminică seara o discuţie telefonică cu secretarul de stat american Marco Rubio.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, a declarat luni Rusia este pregătită să înceapă negocierile cu Ucraina, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a evocat sâmbătă posibilitatea ca omologul său rus Vladimir Putin să nu dorească să pună capăt conflictului.
„Este imperativ ca (peninsula) Crimeea, Sevastopol, Republica Populară Doneţk, Republica Populară Lugansk, Herson şi Zaporojie să fie recunoscute pe plan internaţional ca aparţinând Rusiei”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat publicaţiei braziliene O'Globo.
Lavrov a subliniat că celelalte condiţii ale Rusiei sunt neutralitatea Ucrainei, în conformitate cu Declaraţia privind suveranitatea de stat a Ucrainei (1990), ceea ce înseamnă că ţara nu poate să intre în blocuri militare precum NATO.
De asemenea, ministrul rus a insistat asupra abrogării legilor care persecută „tot ce este rusesc” în Ucraina, de la limbă, la cultură, mass-media, tradiţii şi Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei, adoptate de Kiev începând cu 2014.
„Toate obligaţiile Kievului trebuie să fie stabilite din punct de vedere juridic şi trebuie să aibă un mecanism de monitorizare şi un caracter nelimitat”, a spus el.
În plus, Lavrov a declarat că pe ordinea de zi a Moscovei rămân „demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, ridicarea sancţiunilor, a plângerilor juridice şi a mandatelor de arestare, precum şi returnarea activelor ruseşti îngheţate în Occident”.
„Vom încerca, de asemenea, să obţinem garanţii de securitate fiabile pentru Rusia în faţa ameninţărilor generate de activităţile ostile ale NATO, ale Uniunii Europene şi ale anumitor state membre la frontierele noastre occidentale”, a adăugat el, conform TASS.
Rusia susține că este pregătită să discute direct cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat vineri la Kremlin cu emisarul american Steve Witkoff despre reluarea negocierilor directe cu Ucraina.
Luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova aşteaptă „semnale” din partea Kievului pentru a relua aceste negocieri, însă a insistat că în acest scop Ucraina ar trebui să abroge decretul emis în 2022 de preşedintele Volodimir Zelenski, care interzice discuţiile directe cu liderul rus.
„Disponibilitatea părţii ruse a fost deja exprimată în repetate rânduri, afirmată de preşedinte (Putin), de a începe un proces de negocieri cu Ucraina fără condiţii prealabile pentru a obţine un rezultat paşnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, citat de agenţia de stat TASS.
Comentariul lui Peskov vine la două zile după ce Donald Trump a pus la îndoială intenţiile reale ale lui Vladimir Putin, după discuția pe care a avut-o la funerariile Papei Francisc cu liderul Ucrainei: „Poate că nu vrea să oprească războiul, ci doar mă amăgeşte”, a scris el pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.
Statele Unite au prezentat recent Kievului un plan de pace ce include cedarea Crimeei Rusiei și recunoașterea americană a teritoriului ocupat. Ucraina a respins cu fermitate orice acord negociat care include cedarea teritoriului Moscovei, considerând-o asta capitulare în fața unui agresor, deși speranțele că Kievul ar putea recuceri militar peninsula s-au diminuat.
Uniunea Europeană a respins, de asemenea, ideea de a recunoaște vreodată Crimeea ca fiind rusă. „Crimeea este Ucraina”, a declarat săptămâna trecută Kaja Kallas, șea diplomației UE.
Duminică, după o scurtă discuție cu Zelenski la Vatican cu o zi înainte, Trump părea încrezător că Kievul va accepta să cedeze Crimeea Kremlinului ca parte a unui armistițiu.
„Cred că da”, a spus el când a fost întrebat de reporteri dacă președintele ucrainean va fi de acord cu propunerea de pace a SUA.
Sursa: adevarul.ro