Rusia avertizează că exerciţiile militare ale NATO pot avea consecinţe „tragice” pentru Europa
Ministerul rus de Externe a estimat vineri că manevrele militare "Steadfast Defender 2024", cele mai ample exerciţii militare desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului Rece, pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa, relatează EFE.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
"Timp de mai multe luni, o grupare de 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, va opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Un asemenea comportament al NATO, potrivit Moscovei, nu doar "sporeşte riscul de incidente militare", dar poate avea şi "consecinţe tragice pentru Europa".
Diplomaţia de la Moscova asigură în acest timp că Rusia "nu intenţionează să atace ţările NATO".
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat joi în Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, la puţin timp după ce NATO a lansat programul de exerciţii militare "Steadfast Defender 2024, care se va desfăşura până în luna mai în principal în ţări de pe flancul estic al Alianţei.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.
Politicienii și generalii aduc în discuție pregătirile de război
Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat săptămâna trecută că "nu este un dat faptul că suntem în situație de pace" și că alianța se pregătește pentru un conflict cu Rusia și grupările teroriste "dacă situația o va impune".
Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, susține că Regatul Unit și aliații săi se îndreaptă "de la o lume postbelică la una prebelică", în care idealismul este înlocuit de "realismul dur". Este momentul, susține el, pentru reînarmare pentru a proteja Europa de "furia lui Putin".
Și Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a arătat într-un interviu de săptămâna trecută că, deși un atac rus nu este probabil în acest moment, "experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil".
El a adăugat că Europa se confruntă cu "o situație de amenințare militară... care nu a existat de 30 de ani". Norvegia și Suedia au emis și ele avertismente similare în ultima lună.
Sursa: adevarul.ro