Rusia: 'Atac chimic' la redacţia publicaţiei independente Novaia Gazeta
Publicaţia independentă Novaia Gazeta - specializată în anchete jurnalistice şi vizată anterior de numeroase atacuri - a declarat luni că o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul redacţiei din Moscova, relatează France Presse.
'Imobilul în care se află redacţia noastră a fost supus unui atac chimic în această dimineaţă. Nu putem circula între etaje sau ieşi în stradă', a declarat într-un comunicat redactorul şef al ziarului, Dmitri Muratov, adăugând că substanţa în cauză este în prezent analizată de forţele de ordine, în special de Serviciul Federal de Securitate (FSB).
'Am evacuat persoanele cu alergii, activitatea continuă', a spus în continuare Muratov.
Acest incident intervine în timp ce trei organizaţii neguvernamentale au depus luni o plângere la Comisia de anchetă de pe lângă Parchetul General din Rusia împotriva unor presupuşi mercenari ai grupului 'Wagner' pentru uciderea unui sirian în 2017.
Aceste acuzaţii, menţionează Muratov, s-au bazat pe dezvăluirile făcute în 2019 de Novaia Gazeta, care a publicat o anchetă cu privire la acest asasinat comis cu bestialitate, materialul fiind însoţit de imagini video.
În imagini, patru bărbaţi care se exprimau în limba rusă îşi lovesc victima cu un ciocan, apoi o dezmembrează, îi stropesc trupul cu benzină şi îl incendiază, agăţându-i capul pe un stâlp.
În una dintre imagini se poate desluşi chipul unuia dintre ucigaşi. Jurnaliştii de la Novaia Gazeta i-au găsit pagina acestuia din reţeaua socială 'VKontakte' prin intermediul serviciului FindClone, care permite indentificarea unor utilizatori asemănători cu ajutorul fotografiei. În ancheta publicată, acesta apare cu numele Stanislav D., iar redacţia dispune de o copie a paşaportului său, relatează publicaţia independentă Meduza.
Novaia Gazeta a publicat luni, între altele, o anchetă cu privire la execuţiile arbitrare comise în Cecenia, o problemă pe care o abordează frecvent.
Creată în 1993, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate.
Mai mulţi jurnaliştii ai săi au fost asasinaţi de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată în acoperirea conflictului din Cecenia, a fost ucisă cu o armă de foc în faţa liftului în blocul în care locuia în 2006.
În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile minorităţilor sexuale în Cecenia. După apariţia unui material critic despre situaţia epidemiologică în Cecenia, liderul pro-Kremlin de la Groznîi, Ramzan Kadârov, a ameninţat-o cu moartea în aprilie a.c. pe reportera Elena Milaşina de la Novaia Gazeta.
În 2018, un cap de ied decapitat şi o coroană de flori au fost trimise la sediul redacţiei, ca ameninţare.
Coproprietari ai acestei publicaţii, care apare de trei ori pe săptămână, sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.AGERPRES