Rusia are 100 de focoase nucleare în coasta NATO, a dezvăluit șeful diplomației poloneze

Rusia are 100 de focoase nucleare în coasta NATO, a dezvăluit șeful diplomației poloneze

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat în cadrul Conferinței privind reconstrucția Ucrainei de la Berlin că Rusia reprezintă o amenințare pentru teritoriul Uniunii Europene. Politicianul a subliniat că, la 200 de kilometri nord de Varșovia, există o enclavă rusă, regiunea Kaliningrad, unde „sunt depozitate 100 de focoase nucleare”, iar Belarus, care este aproape de Rusia, este de asemenea în apropiere, informează Ukrinform.

Lansator de rachete Iskander FOTO Alexei Danişev/Sputnik

Potrivit șefului diplomației de la Varșovia, istoria și geografia sunt de o importanță capitală pentru Polonia și Ucraina

"Timp de 300 de ani, Rusia a încercat să colonizeze Ucraina și să o mențină în sfera sa de influență. În Imperiul Rus, era interzis să scrii și să vorbești ucraineană, iar în timpul Holodomorului din anii 1930, URSS a ucis 5 milioane de țărani ucraineni", a declarat Sikorski.

Iar acum, spune ministrul, același lucru se întâmplă în teritoriile ocupate.

Politicianul a subliniat că, la 200 de kilometri nord de Varșovia, există o enclavă rusă, regiunea Kaliningrad, unde, potrivit autorităților poloneze, „sunt depozitate 100 de focoase nucleare”, iar Belarus, care este aproape de Rusia, este de asemenea în apropiere.

„Acest lucru înseamnă că un atac asupra UE este destul de posibil”, a declarat ministrul polonez de externe.

El a subliniat că rachetele rusești folosite de Moscova pentru a trage asupra teritoriului Ucrainei încalcă periodic spațiul aerian polonez, zburând adânc în teritoriul țării. Acest lucru înseamnă că pericolul pentru această parte a Europei este „mai mare decât cred unii”.

Potrivit șefului diplomației poloneze, sistemul economic rusesc se prăbușește, iar Gazprom suferă pierderi semnificative.

"Putin își distruge țara, se îndreaptă spre Brazilia și China pentru a îngheța conflictul. Acest lucru înseamnă că și-a dat seama că nu-și va atinge obiectivele, nu va reuși să cucerească întreaga Ucraină și să o transforme într-o colonie", a spus el.

Sikorski a menționat că ar fi posibil „să readucem Ucraina la granițele sale recunoscute la nivel internațional și la respectarea dreptului internațional, dar trebuie să fim activi în acest sens”.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski consideră că Ucraina ar trebui să implementeze reforme complexe chiar acum, în timpul războiului. După ce războiul se va încheia, va fi dificil să facă acest lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii