Rusia ar putea trimite până la 12 avioane de atac în Siria, pentru a asigura securitatea bombardierelor

Rusia ar putea trimite până la 12 avioane de atac în Siria, pentru a asigura securitatea bombardierelor

Rusia ia în calcul posibilitatea suplimentării cu 10-12 avioane militare a flotilei sale aeriene de la baza Hmeimim, în provincia Latakia din nord-vestul Siriei, pentru a asigura securitatea misiunilor celor 24 de bombardiere rusești de la această bază, relatează joi RIA Novosti, citând cotidianul Kommersant.

După ce marți un avion de vânătoare rus Su-24 a fost doborât de un F-16 al aviației turce, Ministerul rus al Apărării a declarat că toate bombardierele care participă la campania aeriană din Siria vor ieși în misiuni doar însoțite de avioane de atac, care le vor asigura securitatea.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, anunțase miercuri transferul crucișătorului de rachete 'Moskva' — nava amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră — pe coasta Latakiei, 'gata să distrugă orice țintă în aer care reprezintă o potențială amenințare pentru avioanele ruse'.

În plus, pe aerodromul Hmeimim urmează să fie desfășurate baterii de rachete de ultimă generație S-400, a indicat Șoigu.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a clarificat miercuri seara confuzia apărută în unele media care au relatat că Rusia intenționează să desfășoare S-300 la Latakia.

'Președintele Vladimir Putin s-a referit tocmai la aceste tip de sistem S-400, și nu S-300', unul mai vechi, a indicat Peskov, într-o conferință de presă. S-400 Triumf este o nouă generație de sisteme de apărare aeriană, o variantă mai perfecționată a familiei S-300.

Desfășurarea de sisteme antiaeriene S-400 la baza rusă din Siria poate să închidă spațiul aerian al Siriei pentru avioanele ce nu sunt dorite de partea rusă, consideră unii experți.

Dacă Rusia va desfășura un 'număr suficient' de baterii S-400, atunci toate țările care participă la coaliția internațională condusă de SUA ce efectuează bombardamente împotriva grupărilor islamiste, între care și Statul Islamic (SI) în Siria, ar trebui să ceară permisiunea părții ruse pentru a zbura în spațiul aerian sirian.

Potrivit presei ruse, ar fi vorba de două baterii S-400 Triumf. 'Când S-400 vor ajunge în Siria, raza acestora va acoperi întreaga țară. Rușii obțin astfel controlul asupra întregului spațiu aerian sirian. Aceasta înseamnă că orice avion care va zbura în spațiul aerian al Siriei, fie din Turcia, fie de altă țară membră a NATO, va zbura în Siria numai cu undă verde din partea părții ruse', a declarat miercuri corespondentul CNN din Moscova, Matthew Chance, citat de RIA Novosti.

Rusia ar fi desfășurat astfel de sisteme încă la mijlocul lunii noiembrie, au relatat unele media occidentale, după ce astfel de baterii au fost văzute în imaginile video cu loviturile din Siria difuzate de Ministerul rus al Apărării. Nu se știe totuși cu certitudine că ar fi vorba de S-400, și nu S-300, varianta mai veche.

Odată instalate la Hmeimim, bateriile S-400 vor acoperi o zonă vastă, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Mării Mediterane și Israelul. Vor avea în raza lor de acțiune și baza aeriană britanică Akrotiri din Cipru.

La începutul lunii noiembrie, Rusia a trimis în Latakia sisteme de rachete-tun 'Panțîr-S1' și de rachete antiaeriene 'Buk-M2E', destinate să apere baza Hmeimim de potențiale atacuri de la sol și din aer, potrivit Interfax.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”